Regija
PREKO DVIJE TISUĆE BROĐANA PROSVJEDOVALO PROTIV ZAGAĐENJA

Ako vlast neće i ne može napraviti
ništa, mi možemo. Zavrnut ćemo ventil!
Objavljeno 31. listopada, 2012.
Rafinerija kreće sa remontom pa ćeBrođani bar dva mjeseca disati punim plućima

SLAVONSKI BROD - Dajte nam da dišemo, Rafinerija tihi ubojica, Pravo na  zdravlje, Želimo čisti zrak za nas i našu djecu…samo su neke od poruka ispisanih na transparentima koje su večeras Brođani nosili na prosvjednom skupu protiv zagađenja zraka prouzročenog radom bosanskobrodske rafinerije. Učestala prekoračenja tolerantnih vrijednosti posebno sumporovodika čije su vrijednosti povremeno bile   čak šestorostruko veće od graničnih, alarmirale su i civilne udruge građana kojima je «zbog neučinkovitosti države i resornih ministrastava» prekipjelo. Odlučili su stvar uzeti u ruke i prosvjedom ukazati na bezizlaznu situaciju u kojoj se nalaze. No, resorni ministar Mihael Zmajlović, iznenada se nešto prije početka sa ekipom stručnjaka pojavio u Slavonskom Brodu kako bi u neposrednom kontaktu građane informirao o tome što čini i što kani poduzimati u cilju rješavanja ovog iznimno važnog pitanja. Priključujući se prosvjednicima koji su od Radničkog doma krenuli prema Korzu, rekao je kako se s njegovim izjavama u Slavonskom Brodu zadnjih dana manipulira za što je posebno prozvao gradonačelnika Mirka Dusparu nazvavši nekulturnim njegovo nepojavljivanje na današnjem sastanku.  A tu je pojasnio što je dosad učinjeno na rješavanju ovog gorućeg problema. Podsjetio je kako se krajem rujna sastalo međudržavno Povjerenstvo i dogovorilo izradu katastra onečišćivača  te da će Brođani početkom iduće godine dobiti još jednu mjernu postaju i nadogradnju postojeće, za što je novac osiguran. Što se tiče utjecaja štetnih plinova na zdravlje, studija je u izradi ali stručnjaci ZZJZ kažu kako sumporovodik i benzen u sadašnjim brodskim koncentracijama nisu neposredno štetni za zdravlje no smrad utječe na kontinuirani stres što u konačnici može dovesti do bolesti.
Međusobne prozivke ministar Zmajlović i gradonačelnik Duspara ipak su razmijenili našavši se u jednom trenutku zajedno na prosvjednom skupu. «Ako ste se htjeli obračunavati trebali ste se naći samnom, pozvao sam vas u gradsku upravu a ne pričati u konferencijskoj dvorani o tome što muči Brođane» prigovorio je Duspara. «Nisam se došao svađati ni pričati nego izvijestiti ljude o tome što je konkretno učinjeno. A od rafinerijske uprave sam saznao da od početka godine unatoč pozivima niste našli za shodno doći na razgovor. Ako smatrate da je nešto važno, za to nađete vremena. Ja sam zbog toga danas ovdje jer imam puno prijatelja u Slavonskom Brodu» spočitavao je Zmajlović. «Nemojte obmanjivati  građane, ja sam se dosad dokazao a vi ste došli  Brođanima olajavati gradonačelnika.. Nakon međusobnih prozivki , obojica su se složili u jednom - imaju iste ciljeve, što prije riješiti problem onečišćenja koji muči Brođane sa obje strane rijeke Save.
A najbolja vijest za Brođane  je što rafinerija kreće sa remontom već za nekoliko dana, pa će naredna dva mjeseca disati punim plućima.

Marija Radošević

Marijan Opačak: Ako vlast neće i ne može napraviti ništa, mi možemo. Zavrnut ćemo ventil.

Mirjana: Moji unuci od rođenja imaju astmu, liječnica kaže da je to zbog zagađenja iz rafinerije. Konačno je vrijeme da nešto poduzmu, jer želimo živjeti u ovome gradu.

Mladen Lovrić: Želim čišći zrak. Tek kad se odnekud vratim u Brod shvatim koliko je prljav, zagađen i koliko postaje ružan za življenje.

Oko 19 sati završio je prosvjedni skup na Korzu, gdje prema najavi organizatora Dalibora Vašarevića nije bilo mjesta političkim govorancijama. Za kraj su sudionici tijelima i upaljenim lampionima oblikovali SOS kao poziv u pomoć.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike