Regija
SLATINSKA TVRTKA JOŠAVAC

Tri milijuna kuna uložio u lovni
turizam i pogon za preradu divljači
Objavljeno 4. listopada, 2012.
Kada je krenuo u posao, Bosak ništa nije znao o lovnom turizmu

SLATINA – Nedavno je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede Republike Hrvatske, u Slatini otvorio 1,5 milijuna kuna vrijedan pogon za preradu, rasijecanje i skladištenje mesa divljači s hladnjačom te obradu lovačkih trofeja u sastavu poljoprivredne tvrtke Jošavac d.o.o. Nakon desetak godina uspješnog poslovanja, slatinski poduzetnik Srećko Bosak investirao je tri milijuna kuna vlastitih sredstava u novootvoreni pogon, lovište, kuću za odmor i restoran.

- Moji su pogoni za obrađivanje, zamrzavanje, kontrolu, čuvanje mesa divljači kapaciteta pedesetak tona i jedini su u Virovitičko-podravskoj županiji, a treći u Hrvatskoj. Što se pak obrade lovačkih trofeja tiče, po tome smo jedinstveni jer takvo nešto, “sve u jednom”, u Hrvatskoj do sada nije postojalo - ističe Bosak, ujedno i predsjednik slatinskog SDP-a, naglasivši da bi politiku trebalo odvojiti od posla, ali političari i poduzetnici mogu stvoriti pozitivnu klimu u društvu.

Jošavac d.o.o. desetljeće posluje pozitivno, a svake se godine štedjelo za nastavak proizvodnje i investicije. Dvaput su dobili priznanje Gazela (2008. i 2009.), a direktor je 2010. dobio titulu najuspješnijeg poduzetnika.

- Svake sam godine u najam dobivao sve manje državnog zemljišta, a morali smo proširiti proizvodnju, pa mi je sinula ideja o lovnom turizmu, kući za odmor koja se može iznajmiti te velikom restoranu koji nudi kvalitetna lovačka i druga jela - kaže Bosak, koji je prije nekoliko godina prošao na natječaju za zakup državnog otvorenog lovišta Jasenovača.

Tada, priznaje, ništa nije znao o lovnom turizmu, a imanje mu je već tada bilo omeđeno šumom i na lovnom području. Na njemu je nekoliko starijih zgrada za potrebe lovaca i njihovih obitelji preuredio u prenoćišta i apartmane.

- Imamo šest dvokrevetnih soba kategoriziranih s tri zvjezdice, novouređenu stoljetnu autohtonu kuću za odmor s četiri zvjezdice i preuređeni restoran sa 160 sjedaćih mjesta s ukupnim smještajem za 16 osoba. Sadržaj ću obogatiti dnevnom ponudom lovačkih specijaliteta, lovci od sada za svoj ulov kod mene mogu dobiti sve potrebne certifikate. U restoranu će se održavati i svadbene svečanosti - zaključio je Bosak, koji će uskoro početi prodaju mesa divljači, koje se sve više traži, po trgovinama.

Slobodan KADIĆ
Lov na prepelice

Površina lovišta iznosi 7.354 kektara, od čega je pod šumom cca 40 posto. Važan je i položaj tvrtke, koja je smještena na rubnom dijelu grada u smjeru Donjeg Miholjca, udaljena od magistralne ceste tristotinjak metara te omeđena poljoprivrednim površinama koje su ujedno i dio državnog otvorenog lovišta X/5 Jasenovača. Sama ta činjenica daje veliku mogućnost organizacije lova na prepelice.

50

tona kapacitet je pogona za obradu i čuvanje mesa divljači - jedinog u Virovitičkoj županiji, trećeg u Hrvatskoj

U sklopu novog pogona obrađuju se i lovački trofeji

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike