Osijek
ZAVOD ZA STANOVANJE

Tko ne da suglasnost za etažiranje, dobije tužbu!
Objavljeno 24. rujna, 2012.
Problem je u biti financijske prirode, jer iz pričuve nerijetko treba platiti i geodetske radove

Vezani članci

ZAVOD ZA STANOVANJE - NAJVEĆI OSJEČKI UPRAVITELJ ZGRADA UPOZORAVA:

Etažirano samo 100 zgrada jer država ne zna koliko stanova ima u vlasništvu

Baš kao što plaća režijske troškove revnije od bilo koga, starija generacija Osječana ažurna je i u provedbi etažiranja, postupka koji je država propisala još prije desetak godina.

Iako velik broj njih čak i ne razumije o čemu je zapravo riječ i čemu etažiranje služi, prema riječima Kreše Čačije, voditelja Tehničkog sektora u Zavodu za stanovanje, zgrade u kojima živi uglavnom starije stanovništvo odazivaju se na poziv Zavoda da ispune svoju obvezu. Isto je i s povezivanjem zemljišnih knjiga položenih ugovora, za što je postupak potrebno započeti do kraja ove godine. "Samo je 30-ak posto zgrada u Osijeku etažirano, no poslodavac je išao na ruku građanima pa je omogućio povezivanje umjesto etažiranja, što je jednostavniji i lakši proces. Građani ipak ne odustaju od etažiranja, ali to ipak čine u neznatnom broju s obzirom na broj zgrada kojima raspolažemo. Glavni je razlog malog odaziva izostanak suglasnosti svih suvlasnika pa tako postoji slučaj u Kapucinskoj ulici gdje su suvlasnici tužili susjeda jer nije dao suglasnost za etažiranje", pojasnio je Čačija.

Da je riječ o složenom procesu, potvrđuje i direktor Zavoda Darijan Rudan, koji kaže da je još u vrijeme socijalizma trebalo formirati čestice, a budući da to nije učinjeno, velik postotak zgrada u zemljišnim knjigama još uvijek su oranice, voćnjaci, vinogradi i livade. S problemima starim i pola stoljeća djelatnici Zavoda susreću se svakodnevno, pa tako čak ima i zgrada čije ugovore nije moguće položiti, ali ni etažirati zgradu. "Neki su vlasnici na drugom kraju svijeta, drugdje su vlasnici zatvorena poduzeća. No, problem je u biti financijski, jer iz pričuve nerijetko treba platiti i geodetske radove, koji stoje gotovo koliko i cijelo etažiranje", zaključio je Rudan, pozvavši suvlasnike na davanje suglasnosti kako bi se izbjegle neželjene posljedice poput onih u Kapucinskoj ulici.

Marija MIHELIĆ
Čudni susjedski odnosi

"Predstavnici suvlasnika dobili su obavijest da prikupe potpise. Za povezivanje nije potrebna stopostotna suglasnost, ali za geodetske radove, ako su nužni, treba prikupiti 51 posto. Etažiranje se obavlja uz stopostotnu suglasnost, no očigledno su susjedski odnosi na čudnoj razini pa samo mali broj zgrada uspijeva prikupiti suglasnost svih", rekao je Rudan.

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike