Regija
VOĆAR IVAN LEAKOVIĆ SPASIO VOĆNJAK

Umjesto u automobil,
uložio u tehnologiju
Objavljeno 5. rujna, 2012.
Ivan Leaković ima sustav navodnjavanja i sustav protiv leda

FERIČANCI - Ovih dana svjedočimo brojnim tužnim pričama poljoprivrednika kojima je suša uništila urod, ali ima i svijetlih, uspješnih. Voćnjak uzornog voćara Ivana Lovakovića iz Feričanaca primjer je naprednih voćnjaka kakvi se obično mogu vidjeti u južnom Tirolu u Italiji. Urod kvalitetnih jabuka bit će i 25 tona po hektaru s 90 posto prve klase, što je prinos u rangu europskog prosjeka. No još više zadivljuje činjenica da je nasad jabuka na sedam hektara podignut prije samo 16 mjeseci! Uspjeh je, kaže Lovaković, rezultat ulaganja u sustav navodnjavanja i sustav protiv leda, te uvođenja nove tehnologije i primjene struke. Za navodnjavanje po sistemu kap po kap koristi vodu iz bunara u čije je kopanje te gradnju lagune i kupnju opreme uložio 20.000 eura.

- Ništa nisam želio prepustiti slučaju. Zadnja tehnologija koja se primjenjuje u Europi i svijetu u mom je voćnjaku. Imam suvremenu mehanizaciju koja košta, ali se isplati. Angažirani su vrhunski stručnjaci, tehnolozi koji kvalitetno provode agrotehničke mjere. Voćnjak je lijepo urodio i imam se čime pohvaliti - kaže Lovaković i nastavlja: - Neuspjeh se događa kada odaberete loš pristup, odnosno ako nemate volje i želje dugoročno ulagati i raditi, često i mukotrpno, od rana jutra do kasne večeri, a htjeli biste preko noći postati uspješni i bogati. To ne ide tako. Mora se biti uporan i strpljiv, pa će doći i vrhunski rezultati.

Lovaković smatra da uspjeh poljoprivrede ovisi o čovjeku te naglašava značaj struke.

- Nije za sve kriv Bog, država i ministarstvo. Često je tu naša brzopletost, površnost. Ništa se ne može napamet raditi. Struka mora biti na prvom mjestu, ali i pametno ulaganje. Naši poljoprivrednici umjesto mehanizacije kupuju automobile. Ja se vozim u Alfi staroj 18 godina i ne pada mi na pamet, a mogao bih, kupiti novi, luksuzni automobil - kaže ovaj 65-godišnji umirovljeni magistar ekonomije, koji se prije četiri godine iz Zagreba vratio očevini, zapuštenom zemljištu koje je uredio u voćnjak. Shvativši da su mogućnosti u voćarstvu velike, posjed planira proširiti na dodatnih sedam hektara.

Snježana FRIDL
Za jabuke ima osigurano tržište

Berba u Lovakovićevom voćnjaku uskoro će početi, a ubrani jonagold, zlatni delišes te japanska sorta fuji kiku završit će u hladnjači. "Unajmio sam hladnjaču kako bih sam mogao odlučiti kada ću robu plasirati na tržište. Nemam problema s kupcima i prodaja je dogovorena s trgovačkim lancima", objašnjava Ivan.

Možda ste propustili...

PRVA NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Zvjezdarnica u Drenovcima

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

Najčitanije iz rubrike