Sport
KONOBAR S ODLIČJEM - 30-GODIŠNJI STRIJELAC PRIREDIO SENZACIJU U FINALU TRAPA

ZLATNI GIOVANNI CERNOGORAZ:
Pucao sam kao da sam na treningu!
Objavljeno 6. kolovoza, 2012.
Kada mi je na kraju finala Josip Glasnović prstima pokazao da sam prvi ili drugi, nisam mogao vjerovati

Vezani članci

RUKOMETAŠI UGODNO IZNENAĐENI OSVAJANJEM DRUGOG ZLATA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Nismo znali ni kako dečko izgleda, ali priredit ćemo mu slavlje

LONDON - Novigrad je jučer gorio, Giovanni Cernogoraz osvojio je zlatno odličje u trapu pogodivši 146 glinenih golubova plus šest u raspucavanju za zlato, izjednačivši pritom olimpijski rekord finala. Nakon pet serija od po pet glinenih golubova, 30-godišnji strijelac iz Novigrada, definitivno najveća senzacija Igara, imao je izjednačen rezultat s Massimom Fabbrizijem. Talijan je nakon pet uspješnih pogodaka u raspucavanju za titulu olimpijskoga pobjednika promašio šestog goluba, a Cernogoraz, "hladan kao špricer", iskoristio ponuđeno i preciznim pogotkom Hrvatskoj prvi put u povijesti donio drugo zlatno odličje na ljetnim Igrama. Ni sam nije mogao vjerovati što je postigao, od nevjerice je pao na leđa i počeo plakati.

- Još uvijek nisam svjestan da sam osvojio zlatnu medalju. Moj prvi cilj je bio finale - mirno je rekao Cernogoraz. - Nikada na natjecanju ne pratim rezultate pa tako nisam niti ovaoga puta. Rezultate nisam pogledao niti nakon kvalifikacija, čak niti nakon prvoga dana. Tako sam se naučio i mislim da je puno bolje. U suprotnom počinju kalkulacije pa je bolje ništa ne znati i onda dati sve od sebe.

Peti golub

Cernogoraz je od samoga početka bio u igri za odličje, u prve tri serije u rukama je imao broncu, potom je u idućih pet pokušaja s talijanskim strijelcem dijelio srebro. Nakon uspješnog pogotka prve mete u posljednjoj, petoj seriji s Fabbrizijem je dijelio zlato, peti golub donio je dramu. Meta je izašla razbijena, a Cernogoraz je morao ponoviti pokušaj. Niti to ga nije smelo, u rukama je imao najmanje srebro. Provala emocija i prava bujica suza.

- To što sam prvi pucao u finalu nije mi donijelo nikakvu prednost. Najvažnije je isključiti se iz svega, nisu važni niti uvjeti u kojima se puca. Nervoza? U finalu je nije bilo, uspio sam se nekako smiriti. Nervoza me tresla u kvalifikacijama, noge su mi se toliko tresle da sam mislio da se neću uspjeti smiriti. Kad sam ušao u finale sve je bilo lakše, ostvario sam svoj cilj i u finalu sam pucao kao da sam na treningu. Kada mi je na kraju finala Josip Glasnović prstima pokazao da sam prvi ili drugi, nisam mogao vjerovati. Znao sam da imam najmanje srebro, bio sam smiren i raspucavanje odradio na najbolji mogući način. Sve je završilo kako treba. Razbijena meta? Nije mi bilo svjedno, trebao sam je pogoditi, jer da sam promašio raspucavao bih za broncu i mogao ostati bez medalje - rekao je Cernogoraz koji se u finale plasirao šestim rezultatom pogodivši 122 goluba, jednako kao i Anton Glasnović, koji je u finalu zauzeo posljednje, šesto mjesto (143). Broncu je u konačnici osvojio Kuvajćanin Fehaid Aldeehani, koji je nakon izjednačenog skora s Australcem Michaelom Diamondom, novim svjetskim i olimpijskim rekorderom (145 golubova), u raspucavanju za treću stepenicu pobjedničkog postolja slavio nakon četiri pogođene mete.

Fešta u restoranu

- Danas se vraćam kući, u Londonu sam već dva tjedna i već mi je dosta. Večeras će se opet feštati u mojem restoranu - rekao je od jučer najpoznatiji istarski konobar, koji je kvotu za Olimpijske igre pogodio prošle godine u Pekingu kada je osvojio Svjetski kup.

- Uvijek sam bio blizu, od finala i kvote dijelio me golub-dva. Prije tri mjeseca osvojio sam dva zlata na Europskom prvenstvu, pojedinačno i ekipno, sada i olimpijsko zlato. Nedostaje mi još samo titula svjetskoga prvaka - dodao je Cernogoraz, kojega je u svijet streljaštva uveo otac Valter, inače lovac. Prije streljaštva trenirao je rukomet i nogomet, a jučer Istri donio novo olimpijsko odličje i svrstao se uz bok Mate Parlova.

- Parlov je moj veliki uzor. Zato mi je još i draže što sam i ja osvojio medalju. Posvećujem je obitelji, supruzi Sabini i djeci Leonardu i Evi. Nitko od obitelji nažalost nije mogao doći u London jer je u tijeku turistička sezona pa u našem restoranu Giovanni ima puno posla. Nema niti mojega trenera Stjepana Vučkovića, bez kojega ne bi bilo ovoga odličja.

Ivana VAUPOTIĆ

Glasnović: Ovo je neopisivo

Anton Glasnović je nakon kvalifikacija bio bolje plasiran od olimpijskog pobjednika i sunarodnjaka Giovannija Cernogorza, sa 122 glinena goluba zauzeo je peto mjesto. U finalu je imao četiri promašaja što mu je u konačnici donijelo šesto mjesto (143 goluba).

- Ovo je neopisivo, uspjeh je ići na Olimpijske igre, a još veći ući u finale. Da je pala medalja, makar i brončana, bio bih stvarno prestretan. No, i ovako sam zadovoljan plasmanom i rezultatom. Nisam se predavao do samoga kraja. Promašaji? Ja sam gentelman pa sam puštao golubice - rekao je Glasnović, koji dolazi iz obitelji kojoj je streljaštvo očito u krvi. Prije četiri godine njegov brat Josip bio je peti u finalu Pekinga u kojem je Anton imao ulogu trenera. Za London su zamijenili uloge.

- Joj, sada brata neću moći trpiti do idućih Olimpijskih igara. Najbolje bi bilo da okrivim trenera, ali ne znam kako bi to završilo - našalio se Anton, koji je napravio pogrešku na startu.

Ja krenem lijevo, a meta desno. Mala nervoza, ipak je to bio finale. Nisam imao pojma kako stojim, rekao sam sam sebi da neću gledati semafor dok ne ispucam zadnji metak. Sva sreća da sam čepiće jako zabio u uho pa nisam niti čuo trubu koja je svirala promašaje. Nažalost, bilo ih je previše. Giovanni je zato super odradio finale, ovdje je 30 najboljih strijelaca iz cijeloga svijeta. Najmlađi ima 19, a najstariji 61 godinu. To znači da je ovo tek naš početak. Nadam se da će nas sada zaposliti u vojsci ili policiji i da će se od nas trojice barem dvojica plasirati na Igre u Rio - rekao je Glasnović. (I. VA.)

Trap obiteljska tradicija

Giovanni Cernogoraz rodio se u Kopru 1982. godine, a gađanjem letećih meta počeo se baviti kao 15-godišnjak, prvi put u Višnjanu, a poslije u Novigradu. Zanimljivo i njegov otac i djed bavili su se tim sportom, ali na lokalnoj razini. Bio je treći junior svijeta 2004. godine. Na Europskom prvenstvu u Osijeku 2009. godine osvojio je srebrnu medalju u disciplini trap u ekipnom natjecanju zajedno s braćom Antonom i Josipom Glasnovićem. Ove godine godine na Europskom prvenstvu u Larnaki Giovanni Cernogoraz, Ante i Josip Glasnović osvojili su zlatnu medalju u momčadskoj konkurenciji, a u pojedinačnoj konkurenciji Cernogoraz je osvojio zlato.

Pucati je počeo u matičnom "Gusaru", a posljednje tri godine brani boje "Gorda" iz Velike Gorice gdje ga trenira Stjepan Vučković. Najuspješniji je novigradski sportaš svih vremena, lani je bio proglašen sportašem godine u Zagrebačkoj županiji, najboljim sportašem Velike Gorice i najboljim istarskim sportašem u izboru Glas Istre.

Danas povratak kući

Hrvatski olimpijski pobjednici Giovanni Cernogoraz i Sandra Perković vraćaju se u Zagreb u utorak i srijedu. Cernogoraz se sa cjelokupnom streljačkom reprezentacijom vraća u Hrvatsku u utorak u 14.15 sati, a dana kasnije, u 20.15 sati u zagrebačku zračnu luku slijeće Sandra Perković s trenerom Ivanom Ivančićem.

Devetog kolovoza dolazi gimnastičarka Tina Erceg, a 10. kolovoza Zoran Primorac i bacač diska Martin Marić. Dan nakon zatvaranja Igara, 13. kolovoza prema domovini putuje najveći dio naših sportaša, a prvim letom koji dolazi u 13.25 sati stižu jedriličari, rukometaši, vaterpolisti, atletičari, hrvači, Karla Šitić i sestre Zaninović. Poprište Olimpijskih Igara zadnji će napustiti veslači i rukometašice, 13. kolovoza s dolaskom u 23.15 sati.

Cernogoraz osvojio 20. olimpijsku medalju

Giovanni Cernogoraz osvojio je 20. hrvatsku medalju na ljetnim olimpijskim igrama od samostalnosti. To je, nakon Pekinga i brončane medalje Snježane Pejčić, druga streljačka olimpijska medalja za Hrvatsku i peta zlatna (rukometaši 1996. i 2004., Pešalov 2000., Perković 2012.). Ovo su prve Olimpijske igre na kojima je Hrvatska osvojila dvije zlatne medalje.

Možda ste propustili...

KRAJ SEZONE: OPERIRAN BOJAN BOGDANOVIĆ

Propao povratak u reprezentaciju?

ŠPANJOLCI U PROBLEMIMA

Događa se nešto neviđeno

Najčitanije iz rubrike