Osijek
BOLNICA DUŽNA GOTOVO TRISTO MILIJUNA KUNA!

Ministar Ostojić šokiran
stanjem u KBC-u Osijek
Objavljeno 16. svibnja, 2012.
Oostao je neugodno iznenađen uvjetima u kojima su pacijenti hospitalizirani ili dolaze na ambulantni pregled

Vezani članci

RAZGOVOR DR. BRANKO RADANOVIĆ, NOVI V.D. RAVNATELJA KBC-A OSIJEK

Dug veledrogerijama razlog je smjene ravnatelja Vranješa

Klinički bolnički centar Osijek, i nakon što je nova državna vlast vratila dio duga, još uvijek je dužan oko 290 milijuna kuna, ima previše zaposlenih u nezdravstvenom segmentu, a pojedini odjeli i klinike u iznimno su lošem stanju, i što se tiče prostora i opreme.

Zaključak je to ministra zdravlja Rajka Ostojića, koji je jučer prvi put posjetio osječku bolnicu. Nakon što je obišao dio bolničkog kompleksa, izgledao je šokirano. "Moram biti iskren – nakon što sam obišao Kliniku za neurologiju te Polikliniku i Kliniku za unutrašnje bolesti, ostao sam neugodno iznenađen i razočaran, u prvom redu uvjetima u kojima su pacijenti hospitalizirani ili dolaze na ambulantni pregled... Nevjerojatno. Dnevne bolnice i Hematologije i Gastroenterologije također rade u nepriličnim uvjetima", kazao je, naglasivši kako je za sve financijske i organizacijske probleme kriva nedavno razriješena uprava (mahom članovi HDZ-a, nap. a.). Istaknuo je kako su ukupni dugovi svih hrvatskih KBC-ova, dulji od godinu dana, iznosili 114 milijuna kuna, od čega je velik dio, čak 104 milijuna, napravila osječka bolnica! "Uz to, sva trgovačka društva tužila su prethodnu upravu i redovito naplaćivala zatezne kamate. Primjerice, samo Vodovodu Osijek je ove godine za kamate uplaćeno čak 3,13 milijuna kuna! Za taj novac mogli smo kupiti bar tri ultrazvučna aparata", dodao je. Ukupni dugovi osječke bolnice, iznio je, prilikom preuzimanja vlasti iznosili su više od 380 milijuna kuna, a do sada je vraćeno oko 90 milijuna veledrogerijama. "Osječka bolnica trenutačno ima 3.259 zaposlenih, od kojih je u 2011. godini na neodređeno zaposleno njih gotovo 300, i to u nemedicinskom segmentu. Zbog tog naglog 'skoka' je omjer zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika sada 66:34, a morao bi biti najmanje 75:25. Od nove uprave očekujem smanjivanje lista čekanja, ujedinjeni i središnji hitni bolnički prijam te organizirane dnevne bolnice", najavio je ministar.

Tomislav LEVAK
Šest novih uređaja

Na novinarski upit kako konkretno misli skratiti liste čekanja, Ostojić je odgovorio kako su već raspisali natječaj za nabavu tri prijeko potrebna ultrazvučna uređaja – za Kardiologiju, Neurologiju i Ginekologiju. "Fasciniran sam što Kardiologija ima samo jedan ultrazvuk, star devet godina, što, naravno, produžava čekanja", ističe. Uskoro će raspisati i natječaj za nabavu dva MSCT uređaja, kao i artroskopskog uređaja za Ortopediju. "Taj aparat nedostaje pa se na Ortopediji na operaciju kuka i koljena čeka više od 400 dana. Od nove uprave očekujem da boljom organizacijom te radom i u poslijepodnevnim smjenama također smanji liste čekanja", naglasio je.

Možda ste propustili...

ARRIVA OBEŠTETILA UČENIKE

Zbog 6 sati čekanja odšteta od 50 eura

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike