Osijek
RAZGOVOR DR. BRANKO RADANOVIĆ, NOVI V.D. RAVNATELJA KBC-A OSIJEK

Dug veledrogerijama razlog je smjene ravnatelja Vranješa
Objavljeno 12. svibnja, 2012.
Tek nakon revizije biti jasno koliki su zapravo dugovi i potraživanja KBC-a.

Vezani članci

BRANKO RADANOVIĆ NOVI V. D. RAVNATELJA KBC-A

Dr. Željko Vranješ tužit će bolnicu?!

Upravno vijeće Kliničkog bolničkog centra Osijek za novog v.d. ravnatelja postavilo je doc.prim.dr.sc. Branka Radanovića (SDP), 58-godišnjeg neurologa, koji od 1982. radi na Klinici za neurologiju.

Kakve ste probleme zatekli? Je li točno da bolnica ima više od 360 milijuna kuna duga?

- Zatečeni su problemi u radu koji su, posebice kada je riječ o financijama vrlo složeni. Za procjenu stvarne situacije bit će potrebna revizija financijskog poslovanja. Tek će tada biti jasno koliki su zapravo dugovi i potraživanja KBC-a. Već sada je potpuno razvidno da samo dug bolnice prema veledrogerijama za posljednjih godinu dana višekratno premašuje zbroj takvih dugova svih ostalih kliničkih ustanova u Hrvatskoj. Taj će gubitak morati podmiriti država i upravo to je bio prvi od razloga razrješenja dosadašnjeg ravnatelja.

Neposredno prije zabrane ministra zdravlja, na neodređeno vrijeme, zaposleno je navodno više od 200 osoba u KBC-u. Što planirate učiniti?

- Određeni broj radnika zaposlen je netransparentno. Time je trajno stvoren gubitak u poslovanju. Taj i slične probleme ne želim rješavati 'preko koljena'. Sadašnji višak uposlenih radnika postupno će se normalizirati prirodnim odljevom, a kod novog zapošljavanja će se morati jako dobro planirati koliko i kojih profila trebamo. Takvim zapošljavanjem bolnica je dovedena u apsurdnu situaciju da ima višak ukupno zaposlenih, dok istovremeno imamo ozbiljan nedostatak dijela zdravstvenog osoblja, a posebice medicinskih sestara i tehničara.

Koji će biti Vaši prvi potezi kao šefa bolnice?

- Prvi potez bit će cjelovita, stručna i brza analiza stanja bolnice, te rada u protekle četiri godine. Tek nakon toga mogu uslijediti konkretni potezi i nužne mjere. Dosadašnje ravnateljstvo, ali i raniji sazivi Upravnog vijeća, nekoliko godina unatrag vodili su politiku imenovanja ljudi na vodeće pozicije nerijetko bez natječaja, pri čemu se uzimala dokumentacija od unaprijed izabrane osobe koja nije morala niti dati izvještaj o dosadašnjem mandatu, niti o planu rada za idući mandat.

Imate li negdje manjka liječnika, i koje struke?

- U više segmenata, posebice kirurških struka, postoji nedostatak liječnika. Dosadašnji ravnatelj nije proveo mjere preustroja sukladno važećim pravilnicima Ministarstva. Zbog toga mi i danas imamo sistematizaciju radnih mjesta neprimjereno sadašnjem statusu bolnice. Moramo provesti preustroj čitave ustanove u jedan moderni regionalni KBC.

Kako mislite modernizirati medicinsku opremu?

- Najprije moramo sanirati ranije stvorena dugovanja. U sadašnjim uvjetima to ne možemo napraviti onako kako bi to kao liječnik želio, nego onako kako nam omogućavaju realni uvjeti.

Kako mislite smanjiti liste čekanja u bolnici?

- Prva mjera bit će optimizacija krevetskog fonda između ustrojbenih podjedinica, uz značajno smanjenje prekovremenog rada. Drugo, formiranje urgentnog prijemnog trakta za odrasle bolesnike u krugu bolnice. Optimalna organizacija uključuje osnivanje ciljanih multidisciplinarnih centara za pojedine bolesti i bolesnike s našeg područja, prije svega Centra za bolesti srca i krvožilja, Centra za bolesti metabolizma i aterosklerozu te Centra za kronične bolesti jetre. Konkretno, želimo ukinuti lošu dosadašnju praksu gdje bolesnik zbog jedne bolesti luta između specijalista, čime će se smanjiti i sadašnje liste čekanja.

Tomislav LEVAK
Možda ste propustili...

DAN OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

Pridružite se simboličnoj utrci od Picassa do mosta

U ORGANIZACIJI SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA I UDRUGE MUZZA

U petak i subotu prvi “Open mind”, vikend znanosti za djecu i mladež

Najčitanije iz rubrike