Osijek
INSPEKCIJA PROVJERAVA TEŠKE OPTUŽBE DR. DEJANA KUTIČIĆA

Psiholog Centra za socijalnu skrb vrijeđao me i prijetio mi!
Objavljeno 26. travnja, 2012.

Vodstvo i djelatnici Centra za socijalnu skrb Osijek ponašali su se prema meni neprofesionalno, a psiholog Centra iznimno bezobrazno i neprimjereno, pa sam ih prijavio Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Riječi su to uznemirenog dr. Dejana Kutičića, liječnika iz Đurđevca i oca 18-mjesečnog djeteta. Našem se listu obratio kako bi iznio velike neugodnosti koje je, tvrdi, doživio u tom centru. “Budući da je u tijeku razvod braka između supruge i mene, a imamo dijete, sutkinja nas je uputila u njihov centar gdje stručni tim treba donijeti niz odluka koje se tiču viđanja i skrbništva našeg djeteta. Čine ga psiholog Hrvoje Vidaković i socijalna radnica Ružica Milošević. No, već nakon mojeg prvog posjeta u prosincu prošle godine, zamijetio sam iznimnu neprofesionalnost u radu pa sam svaki idući razgovor s njima snimao”, ističe 30-godišnji Kutičić. Nakon tog razgovora kod njih je bio još nekoliko puta te od prosinca do veljače obavio više od 40 telefonskih razgovora, u kojima je uglavnom tražio da mu omoguće viđanje djeteta uz njihovu nazočnost, budući da mu, tvrdi, psihički oboljela supruga to onemogućava te ga navodno verbalno i tjelesno napada zajedno sa svojom obitelji. “Snimke navedenih telefonskih razgovora poslao sam u Ministarstvo uz pritužbu, ali već dva mjeseca nisam dobio nikakav odgovor. Nakon niza poziva Centru za socijalnu skrb, uspio sam dogovoriti da mi 19. ožujka omoguće viđanje s djetetom u njihovim prostorijama. Na taj susret otišao sam s majkom, kako bi i ona poslije gotovo osam mjeseci vidjela unuka. No, budući da su osobe iz stručnog tima tada već saznale za moje pritužbe na neprofesionalan rad, te da postoje snimke vrijeđanja i prijetnji, odmah na vratima krenule su prema meni”, žali se Kutičić. Kaže da je pokušao ignorirati verbalne ispade koji su uglavnom dolazili od psihologa Vidakovića. “Počeo je vikati i glasno mi prijetiti riječima: Ti si nas snimao, vidjet ćeš što će biti... Platit ćeš mi što si pisao Ministarstvu i snimao naše razgovore! Ti si fašist, želiš oduzimati djecu psihički bolesnim ljudima, a ja ću to napisati u svojem izvješću”. Sve to vrijeme imao sam dijete u naručju, a majka i ja pokušavali smo ga smiriti, ali on se i dalje ponašao neprimjereno i divljački. Ne mogu vjerovati da takva osoba radi s djecom”, kaže liječnik, pojašnjavajući kako je psiholog mislio na stručno mišljenje o dodjeli skrbništva koje treba predati sudu. “O tome sam obavijestio Ministarstvo, tražeći da se navedeni tim, posebice psiholog Vidaković, maknu s moga slučaja. U ponedjeljak su me zvali iz ureda pomoćnice ministrice Jasne Ćurković Kelave i rekli da je pokrenut inspekcijski nadzor u tom centru. Nadam se da će odgovorne osobe biti kažnjene”, zaključuje Kutičić.

Tomislav LEVAK
Psiholog podnio kaznenu prijavu

Prozvanog psihologa Vidakovića u više navrata pokušali smo telefonski kontaktirati u protekla dva dana, ali bez uspjeha. Kutičić pak tvrdi da su njih dvojica imali još jedan neugodan susret s njim u utorak u sudnici. "Tamo je pred sutkinjom počeo opet vikati na mene, te rekao kako je protiv mene podnio kaznenu prijavu zbog neovlaštenog snimanja razgovora", tvrdi Kutičić.

Predstojnica: Kutičiću smo ponudili izuzeće

V.d. predstojnice Centra, Zorica Wild, kratko kaže kako se tvrdnje psihologa Vidakovića i dr. Kutičića razlikuju. “Stoga, za izjavu pitajte gospodina Vidakovića", kaže. Ističe kako se Kutičiću već ispričala ako je u Centru doživio nekakve neugodnosti. “Što se tiče njegove brakorazvodne parnice, ako ima nekakav problem s nama, ponudili smo mu izuzeće našeg Centra, odnosno da slučaj vodi neki drugi centar za socijalnu skrb. Također, koliko sam obaviještena, gospodin Vidaković je izuzet, a mišljenje će dati jedna druga psihologinja. Ministarstvu ćemo se pismeno izjasniti o dopisima g. Kutičića”, kaže.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike