Kultura
VLASTA DELIMAR I MILAN BOŽIĆ ODALI POČAST SVOM PRIJATELJU I VELIKOM UMJETNIKU

S Gotovcem su dijelili muke obroke, otkrića, i privatnost
Objavljeno 11. veljače, 2012.
Nakon Gotovčeve smrti u lipnju 2010., Vlasta Delimar i Milan Božić odlučili su odati počast prijatelju i velikom umjetniku serijom performansa pod nazivom “Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer” tijekom 2011. na brojnim lokacijama gdje je Gotovac izvodio tijekom svog života diljem Hrvatske i u inozemstvu: Veneciji, Londonu, Parizu i Beogradu.
U zagrebačkom Kinu Europa - na dan Gotovčeva rođendana (9. veljače) predstavljena je knjiga i prikazan istoimeni film Vlaste Delimar i Milana Božića, u izdanju festivala Perforacije.
Ciklus je stigao do kraja, pa je Vlasta Delimar objavila knjigu performansa s nikad objavljenim fotografijama, unosima iz njezinog privatnog dnevnika te pisanim sjećanjima Gotovčevih suradnika.
Delimar i Božić godinama su dijelili profesionalnu kreativnost i privatni život s Gotovcem. Stvarajući prema Gotovčevom fenomenološkom pristupu umjetnosti, u kojem je stvarni svijet oko pojedinca, umjetnička upotreba predmeta (uključujući i vlastito tijelo) kakvima jesu radije nego da stvaraju iluziju, troje umjetnika elaboriralo je svoje koncepte privatnih performansa.
Dijelili su svoje obroke, svoja otkrića, svoje muke i privatnost sa znatiželjnom i ponekad zbunjenom publikom dopuštajući pritom nove kontemplacije o tome što to znači pronaći sebe kao dio svjesnog stvarnog svijeta gdje se međusobni odnosi i višestruka iskustva miješaju sa svakodnevnim životom, ili prikladnije, “svakodnevnom umjetnošću”, ističu umjetnici, vezano uz program u organizaciji Festivala Perforacije.

Narcisa VEKIĆ

Možda ste propustili...

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Otvoren 6. Festival dječje knjige

MARTINA FILJAK U DONJEM MIHOLJCU

Publiku oduševili Bach, Shumann...

Najčitanije iz rubrike