Novosti
MINISTRICA O EUTANAZIJI SVINJA

Nadoknadit ćemo štete i pomoći oporavak uzgoja
Objavljeno 18. rujna, 2023.
Vučković je reagirala na objavljene prizore eutanaziranih svinja, kaže da se u otvorenom uzgoju mora ići s tom mjerom

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković reagirala je na objavljene prizore eutanaziranih svinja u Andijaševcima, poručivši da se na pojavu virusa afričke svinjske kuge u otvorenom uzgoju mora reagirati eutanazijom svih svinja, ali i da će Vlada nadoknaditi štete i pomoći u oporavku novog uzgoja.Kaže da je teško pronaći veterinara koji misli da, kad se pojavi virus afričke svinjske kuge, može ostati zdravo bilo koje gospodarstvo u otvorenom uzgoju ili koje ne poštuje sve biosigurnosne mjere u cijelom selu. U objavi na Facebooku ističe da je Hrvatska posljednjih godina uložila goleme ljudske i financijske napore u edukacije o biosigurnosti i veterinarske preglede, ali je i svjesna da je ljudima naviknutima na desetljećima održavan način uzgoja "teško prihvatiti neke činjenice". No, za razliku od njih, neki političari koji ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje bez razloga, da postoji cjepivo, ali im ga ne daju, da se želi uništiti Slavonija i slično, upitne su profesionalne i ljudske odgovornosti, ističe ministrica.

"Ova je vlada iz dva europska poljoprivredna fonda i državnog proračuna u nekoliko godina uložila više od 600 milijuna eura u poljoprivredu i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a rezultat je u toj županiji najveći prosječan broj hektara po poljoprivredniku i u odnosu prema 2016. dvostruko veći broj poljoprivrednika s fakultetom. Unatoč depopulacijskim trendovima, u tom kraju nismo izgubili ni metar obrađivanih hektara i uz znatno poboljšanje starosne i obrazovne strukture, održali smo i broj gospodarstava", kaže. Dodaje da je u kratkom vremenu stvoren sustav s izuzećima za ograničenu preradu u zoni ograničenja i uz preventivne mjere premještanje životinja. Omogućeno je popisivanje i kategorizacije na teret države, desetak veterinarskih timova iz cijele RH pomaže u Vukovarsko-srijemskoj županiji i golem broj veterinarskih inspektora tri mjeseca se ne odvaja od tog posla. Sustav treba u cijelosti koristiti i odmah, a ne pokušavati odgoditi neizbježno, kaže.

To podrazumijeva i preventivne eutanazije na određenim kategorijama gospodarstava, 100-postotne eutanazije gospodarstava koje drže svinje neregistrirano te korištenje i drugih omogućenih metoda od strane države, koje su i humanije. To govori odgovorna politika koja ne traži popularnost gradeći neistine, prodajući maglu i hraneći se tuđom mukom, ističe.

"Štete ćemo nadoknaditi, uz poruku da smo po dostupnim informacijama jedina država koja pokušava nadoknaditi štete baš svima te smo među onima koje će raditi dodatne mjere - oporavak, financiranje novog uzgoja, ublažavanje gubitka prihoda itd.", piše Vučković. Dodaje da to treba odobriti ne samo u Hrvatskoj i da za to treba neko vrijeme.

Igor Bošnjak
EUTANAZIRANE SVINJE LEŽE NA ULICI
Snimke nekoliko desetaka svinja eutanaziranih zbog afričke svinjske kuge, koje leže mrtve satima na ulici u Andrijaševcima kod Vinkovaca, proširile su se i osvanule u subotu na portalima. Vlasnik svinja Marko Majer rekao je novinarima da je devet svinja bilo pozitivno na afričku svinjsku kugu pa su sve - ukupno njih 36 - morale biti usmrćene. S obzirom na to da kamion koji odvozi mrtve životinje nije mogao ući u dvorište, svinje su, kako je kazao, izvezli van, a kamion je došao po njih nakon tri sata.

Marija Vučković

ministrica poljoprivrede

Sustav treba u cijelosti i odmah koristiti, a ne pokušavati odgoditi neizbježno. To govori odgovorna politika koja ne traži popularnost prodajući maglu i hraneći se tuđom mukom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog