Novosti
RJEŠENJA KOJA SU DUGOROČNO KVALITETNA I DOBRA

Plenković: Roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta naknada 10 mjeseci
Objavljeno 20. ožujka, 2023.

ZAGREB - Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci, ustvrdivši kako se oporba o čijem se prijedlogu na tu temu nedavno raspravljalo i glasovalo u Saboru "stavila u funkciju jedne udruge".

"Nije to predlagala oporba, oporba se tu stavila u funkciju jedne udruge. Ima puno ljudi koji se bave tom temom i mi smatramo da tu temu treba na cjeloviti način obraditi i donijeti rješenja koja su dugoročno kvalitetna i dobra u sklopu širih zahvata u izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi", rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Time je odgovorio na novinarsku konstataciju kako je rok koji je danas iznio za četiri mjeseca dulji od onoga koji je u Hrvatskom saboru predlagala oporba.

Vladajuća većina u prošli petak je u Saboru odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta.

Plenković je, na novinarski upit, negirao da je prva reakcija njegove stranke o toj temi prilikom glasovanja bila pogrešna. "Ne, nije. Ministar (Piletić) je rekao da ćemo donijeti cjelovito rješenje i to je u konačnici zaključak Sabora. Mi reagiramo konzistentno u skladu s onim što govorimo", kazao je.

Predsjednik Vlade i HDZ-a podsjetio je i da je oporba bila protiv Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama u kojem su prije samo tri mjeseca povećavali naknadu za te iste roditelje. Tada, kazao je, nije primijetio medijski atak na oporbu što je bila protiv. Isto to nije primijetio niti kada su prije nekoliko godina povećavali naknade za roditelje njegovatelje.

Donosimo cjelovita rješenja

"Mi donosimo cjelovita rješenja u okviru politike koja je socijalno osjetljiva, orijentirana da pomognemo svima", istaknuo je.

Upitao se i zašto Anka Mrak Taritaš kada je bila dio Vlade nije regulirala niti jedno od tih pitanja. "Zašto u njezinom mandatu nisu povjerenstva pri Ministarstvu zdravstva donosila odluke da se odobri posebno skupi lijek, primjerice za spinalnu mišićnu atrofiju poput Spinraze i dva druga lijeka koja se kod nas odobravaju. Nema odgovora na to", poručio je.

Plenković je kazao i da se ta tema ne može uspoređivati s naknadama koje nakon prestanka mandata dobivaju saborski zastupnici. "To su neusporedive stvari", rekao je.

Na novinarski upit koji je rok donošenja tog zakona, pojasnio je kako ministar Piletić ima zadaću da što prije sa svojim kolegama prione izradi prijedloga zakona.

Upitan je li se na Predsjedništvu spominjao slučaj uhićenog HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića rekao je da su to "spominjali samo faktično".

Plenković je, na pitanje odgovaraju li HDZ-u novi izbori u toj županiji, rekao da se tu radi o izravno izabranim čelnicima koji imaju svoj mandat te sada još ne znaju kako će se to dalje razvijati. Pojasnio je i kako izbori u ovom trenutku nisu ni bili predmet rasprave niti znaju kako će sve to skupa ići dalje. 

 

(Hina)

O položaju liječnika

Premijer se osvrnuo i na subotnji prosvjed liječnika rekavši kako je ministar zdravstva Vili Beroš dobio uputu da nastavi dijalog sa svim predstavnicima različitih udruga, komora... "Da nas izvijesti, da vidimo kako zajednički možemo učiniti dodatne napore za položaj liječnika u Hrvatskoj", rekao je.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PUNE VREĆE PIJESKOM

Vikendaši spremni za visok vodostaj

2

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

3

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju