Magazin
SANELA DROPULIĆ FUTUROLOGINJA PODUZETNIŠTVA

Vrijeme je za preslagivanje i propitivanje što i kako činimo
Objavljeno 16. srpnja, 2022.

U lošim i kriznim vremenima ljudi su skloni bježati, ne preuzimati odgovornost, sklanjati se, ne biti na vjetrometini događanja - kaže futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku (www.osjetihrvatsku.hr.). Ističe i kako nam dolaze izazovna vremena u kojima će se reorganizirati poslovanje, troškovi svoditi na minimum, gasiti radna mjesta, ali i poslovne aktivnosti...:- Ono što ohrabruje jest činjenica da su poduzetnice i poduzetnici iznimno “žilavi” i prilagodljivi na gotovo sve uvjete koji im se dogode u poslovanju. A i svaka kriza u svojoj osnovi grčke riječi nosi značenje - prilika, dakle sada nam je odlično vrijeme za preslagivanje i propitivanje što i kako činimo te što i kako činiti za budućnost - naglašava futurologinja Dropulić.

Janja Pavetić, vlasnica i direktorica tvrtke Magis tim, svjesna je krize koja je okovala svjetsko, ali i hrvatsko poduzetništvo:

- Mnogi su već uspješno prilagodili i/ili prenamijenili svoja poslovanja i tako ublažili utjecaj krize. Nema nekog jedinstvenog modela - svaka tvrtka treba preispitati svoju poziciju i donijeti strategiju za dalje.Treba biti svjestan situacije i pokušati naći rješenje za probleme koji se javljaju, te osigurati konkurentnost uz držanje troškova pod kontrolom. Osobno sam mišljenja da će kvaliteta napraviti razliku - kvalitetan proizvod, kvalitetno posložena logistika, kvalitetni zaposlenici, procesi, korištenje novih tehnologija... bit će prevaga prema uspjehu.

Konstruktivan je u svojim pogledima na rješenje situacije i poduzetnik Fran Poštenjak, vlasnik tvrtke Arboring iz Jastrebarskog:

- U Hrvatskoj se moramo riješiti kvazipoduzetnika koji svoj poduzetnički pothvat temelje na štetnim ugovorima s javnim sektorom i imaju negativnu dodanu vrijednost rada. Potrebno se okrenuti radu i stvaranju novih vrijednosti u zanimanjima koja imaju mali negativan ili čak pozitivan učinak na očuvanje okoliša. Jedino tako možemo pokušati izbjeći kolaps (eko)sustava koji postaje sve izvjesniji. Rješenja vidim u ekološki odgovornom etičkom poduzetništvu...

Više od tri desetljeća poduzetničkog angažmana i predanog rada iza sebe ima ekonomistica i STEM poduzetnica Darinka Bistrović, vlasnica tvrtke Didacta advance d.o.o. iz Čakovca:

- U dobrim vremenima, ako tvrtka uspješno posluje, od poduzetništva tada mnogi imaju korist. No samo je jedan poslovni neuspjeh, jedna kriva odluka ili nesretna okolnost dovoljna da se situacija promijeni - tada nastane lančana reakcija. E, u takvoj situaciji poduzetnik je sam. Zato se poduzetnik mora moći i znati nositi sa svim rizicima. Točnije, društvo treba poduzetniku omogućiti i pogrešnu odluku. A svi znamo snagu u jedinstvu i zajedništvu - smatra Bistrović. (DJ)
Možda ste propustili...

IZA SVAKOG MIRA SJENA JE RATA: KOMPROMISI, SPORAZUMI I NESPORAZUMI

Igre zavaravanja

DR. SC. TONI PRUG SOCIOLOG S FILOZOFSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U RIJECI

Drastično drukčiji pogledi na demokraciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana