Novosti
POVJERENSTVO TVRDI DA JE MINISTAR ZLOUPORABIO PRAVA

Banožić: Imam pravo na službeni stan
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u petak da je Mario Banožić, bivši ministar državne imovine, a sada ministar obrane, zlouporabio posebna prava dužnosnika donoseći tri odluke, među kojima je i ona kojom sam sebi dodjeljuje državni stan u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, te su ga kaznili sa 7000 kuna. Povreda zakona utvrđena je u kontekstu triju odluka koje je on donio; odluke kojom si prvo dodjeljuje manji stan od 30-ak kvadratnih metara, zatim odluke o dodjeli stanova u državnom vlasništvu na korištenje državnim dužnosnicima te odluke kojom si dodjeljuje stan u Gundulićevoj. "Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu", istaknuo je član povjerenstva Davorin Ivanjek, dodavši da je to dugogodišnja i nesporna praksa.

Banožić je izjavio kako kao “ministar ima pravo na službeni stan koji je trosoban ili površinom veći od 60 kvadrata, neovisno o tome živi li s obitelji i gdje mu je prebivalište”. “Po prijedlogu tvrtke Državne nekretnine u trenutku dodjele službenog stana, navedeni službeni stan bio je jedini adekvatan i raspoloživ”, navodi Banožić u objavi na Facebooku. “Unatoč tome što sam po zakonu kao tadašnji ministar državne imovine za to bio ovlašten”, dodao je, “Povjerenstvo je istaknulo da nisam trebao potpisati odluku o dodjeli na korištenje službenog stana. “To je jedini krimen, s obzirom na to da ni Povjerenstvo ne spori moje pravo da mi se, kao i drugim dužnosnicima, dodijeli državni stan na privremeno korištenje”, kaže ministar. Tvrdi da je to i najbolji odgovor onima koji već tjednima provode neargumentiranu hajku nazivajući ga “lopovom” i “bandom”, iznoseći neistine da je prisvojio nešto što mu po zakonu ne pripada. “Slične odluke Povjerenstva Upravni sud već je preispitivao te ću i ja o ovoj odluci zatražiti sudsku zaštitu”, napisao je Banožić. H
NOVI MILANOVIĆEV NAPAD
Predsjednik Republike Zoran Milanović opet je u petak “sitnim lopovom” nazvao Marija Banožića u kontekstu odluke Povjerenstva za sukob interesa, ali ga i ponovno prozvao zbog odluke vezane uz najam poslovnoga prostora u Zagrebu, nazvavši ga kriminalcem. “On je sitni lopov, za početak. Sigurno je on tamo nešto muljao, maznuo si i uredio taj stan. Jer je to primitivac i kad dobalavi u veliki grad to prvo hoće - Gundulićeva, novoobnovljena zgrada, to ga pali. Neće otići u Prečko živjeti kao moji ministri”, rekao je Milanović.

Možda ste propustili...

SILVANO HRELJA SABORSKI ZASTUPNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA

Nova će prava povećati mirovine koje će se dva puta godišnje usklađivati

PINJUH IZ ISTRAŽNOG ZATVORA PODNIO OSTAVKU

Čeminac bez načelnika, što će biti s Općinskim vijećem?