Regija
DJEČJI DOM "SV. ANA" STAMBENO ZBRINJAVA I ŠTIĆENIKE NAKON 18. GODINE

Primaju donacije u novcu,
materijalu, opremi i usluzi
za novi stan mladima
Objavljeno 22. studenog, 2021.
VINKOVCI - U vinkovačkom Dječjem domu “Sv. Ana”, koji skrbi o djeci, uglavnom iz Vukovarsko-srijemske županije, bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a koja zbog različitih životnih ili obiteljskih okolnosti rješenjem Centra za socijalnu skrb ne mogu ostati živjeti u svojim obiteljima, trenutačno je smješteno 37 korisnika, ali njih devet su srednjoškolci i oni će nakon završetka škole krenuti u samostalan život jer zakonski nakon navršene 18. godine ne smiju više biti u domu. U Vinkovcima su dva stana koja su osigurali Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci, gdje žive bivši stanovnici doma. Njima sigurno nije lako jer bez pomoći obitelji, novca i zaposlenja moraju se suočiti s nizom egzistencijalnih pitanja. Uz devet srednjoškolaca, s obzirom na dobnu strukturu korisnika, uskoro će se povećati broj onih koji odlaze i koji će trebati smještaj. Stoga je Dom “Sv. Ana” pokrenuo novi projekt, “Učionica za život”, kojim će osigurati još jedan stan za svoje bivše štićenike, odnosno urediti i opremiti zasebnu stambenu jedinicu za smještaj mladih.

- Cilj je urediti i opremiti stan u našem vlasništvu ukupne netopovršine 43,60 četvornih metara, a riječ je o prostoru koji se dugi niz godina nije koristio i potrebna mu je potpuna građevinska obnova te uređenje i opremanje. Ukupna je vrijednost projekta 300.000 kuna, od čega je projektirana vrijednost građevinskih radova s materijalom 251.806 kuna s PDV-om, a procijenjena vrijednost opreme je 40.000 kuna, uz ostale troškove. Projekt provodimo vlastitim novcem uz potporu šire lokalne zajednice kroz donacijske priloge u novcu, materijalu, opremi i uslugama – kaže ravnateljica Doma Zrinka Mikić.

Svi dobri ljudi koji žele pomoći informacije mogu dobiti na broj 032/331 057 svaki radni dan od 8 do 14 sati.Miroslav Flego
Pomažu pri smještaju i zapošljavanju
U Domu “Sv. Ana” pojašnjavaju kako se izlaskom iz sustava socijalne skrbi nakon završetka školovanja mlade osobe suočavaju s brojnim problemima: osim stambenog, tu su i problemi zapošljavanja, brojna pitanja u području financija, zaštite prava, dodatnog obrazovanja, informiranja, umrežavanja, mobilnosti i potpore. Dom potporu nastoji pružiti preko stambene zajednice i pomoći u usavršavanju vještina važnih za samostalan život uz povremenu stručnu podršku odgojitelja. U dva je stana sedmero mladih koji rade, studiraju ili traže posao.

Možda ste propustili...

OPĆINA ANDRIJAŠEVCI

Pripremaju monografiju

PROSLAVA VINCELOVA U POŽEŠKOM KRAJU

Ipak Vincelovo - tradicija neće biti iznevjerena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKO SRCE VATROGASACA

Gasili mu kuću i pobrinuli
se da ne bude na hladnom

2

U ĐAKOVŠTINI CIJENA DO 10.000 EURA

Ulazak stranaca od 2023. hektar je poskupio i 100 %

3

NA VINKOVO DAN OPĆINE TRNAVA I TRADICIJA U VINOGRADIMA

Blagoslov vinograda Nadbiskupije