Zdravlje
UNICEF-OVA UTRKA MLIJEČNA STAZA OD 3. DO 12. RUJNA 2021.

Od banke humanog mlijeka do podrške rodilištima, udomiteljskim obiteljima i djeci
Objavljeno 26. srpnja, 2021.

Mliječna staza tradicionalna je UNICEF-ova humanitarna utrka koja se petu godinu zaredom održava s ciljem ostvarivanja pozitivnih promjena za najranjiviju djecu u Hrvatskoj. Od 2017. godine do danas Mliječna staza stvorila je veliki društveni zamah i prikupila ukupno 3,3 milijuna kuna za potporu djeci i obiteljima u Hrvatskoj.Najviši standardi


U prve četiri godine UNICEF je podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka te osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, opremu za sva rodilišta u Hrvatskoj, a prošle godine prikupljeno je 1,2 milijuna kuna za opremu i obuku za senzorne terapije na područjima u Hrvatskoj gdje je to najpotrebnije. Prva utrka Mliječna staza održana je 2017. s ciljem prikupljanja sredstava za prvu banku humanog mlijeka u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji je ostvaren kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Za otvaranje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj Ministarstvo zdravstva osiguralo je pet milijuna, a UNICEF 3,4 milijuna, od čega je na utrci te godine prikupljeno 750.000 kuna. Otvaranjem banke humanog mlijeka osigurani su najviši standardi zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko.

U sklopu kampanje “Svako dijete treba obitelj”, UNICEF-ova utrka trčala se 2018. za podršku udomiteljskim obiteljima koje se brinu o najmlađoj djeci. U suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a zahvaljujući i sredstvima prikupljenim na Mliječnoj stazi - ukupno 700.000 kn, UNICEF je udomiteljskim obiteljima osigurao kolica, sjedalice za auto, krevetiće, komode za prematanje, stolce za hranjenje i drugu potrebnu opremu.

Na trećoj Mliječnoj stazi, 2019., prikupljeno je ukupno više od 700.000 kuna koje je UNICEF uložio u podizanje standarda brige u svim rodilištima diljem Hrvatske. Tako je prihod od kotizacija utrke utrošen za nabavu opreme koju su nacionalna rodilišta prepoznala kao prioritetnu, kao što su bežični CTG uređaji koji mjere djetetov puls, a majci omogućuju kretanje, fototerapijske dekice za liječenje novorođenačke žutice dok je dijete uz majku te krevetići za bebe prilagođene majkama koje su rodile carskim rezom.

Virtualna utrka


Prošlogodišnja utrka, prvi put virtualna i nacionalna, okupila je rekordnih 7210 sudionika, a UNICEF je osigurao 1,2 milijuna kuna za opremanje senzornih kabineta i osposobljavanje terapeuta za senzornu integraciju. Terapija senzorne integracije iznimno je važna za djecu s teškoćama jer ih potiče na igru i kretanje te aktivno sudjelovanje u smislenoj aktivnosti, dok se senzorni kabineti koriste kako bi djeci s teškoćama osigurali dodatnu stimulaciju izlaganjem različitim podražajima ili reducirali senzorne podražaje i tako djeci omogućili da se opuste.

Utrka Mliječna staza i ove će godine biti virtualna, a time u cijelosti inkluzivna i nacionalna. Svi se mogu prijaviti na www.mlijecnastaza.hr i u utrci sudjelovati na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom deset dana, od 3. do 12. rujna. Sredstvima prikupljenim na ovogodišnjoj utrci UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje na područjima s najnižim indeksima razvijenosti, na kojima je dostupnost usluga najmanja. J.Kn.
Možda ste propustili...

KAMPANJA POSVEĆENA DISFAGIJI

Svakome treba zagrljaj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RANO OTKRIVANJE SPAŠAVA ŽIVOT

Probno testiranje krvi na 50 tipova raka

2

SAVJET AKO NE VOLITE VJEŽBE I SPORT

Kalorije možete potrošiti i uz kućanske poslove

3

KAMPANJA POSVEĆENA DISFAGIJI

Svakome treba zagrljaj