Novosti
VLAŽNO I TOPLO - IDEALNO ZA KRVOPIJE

Komarce se može uništiti samo zajedničkom akcijom
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
Turić: Već sada treba početi raditi da se nagodinu ne ponovi ovakav scenarij

U posljednjih desetak dana na području Grada Osijeka za borbu protiv komaraca utrošeno je više od 1,14 milijuna kuna. Tretirano je ukupno 10.314 hektara, a nakon tretiranja u pravilu dolazi do trenutnog smanjenja broja komaraca za 50 - 90 posto, izvijestili su iz osječke gradske uprave. No zbog novih uleta s netretiranih područja Grad Osijek nastavlja kontinuirano provoditi tretmane.


Međutim, unatoč činjenici da je novi gradonačelnik Ivan Radić odmah odlučno krenuo u obračun s komarcima, pokrenuvši stalna tretiranja i sa zemlje i iz zraka - koja su na području Sarvaša, Pampasa, Tvrđavice, Podravlja, Bosutskog naselja, Donjeg grada, Juga II, Nemetina i Pampasa nastavljena i u subotu - ta leteća pošast i dalje uznemiruje građane Osijeka. Komarci se ponegdje kreću u rojevima, ne dopuštajući stanarima izlazak iz kuća u večernjim satima.

 

Takva je situacija posljedica nesustavnog pristupa rješavanju problema komaraca, prije svega činjenice da Osijeku susjedne općine ne provode mjere njihova suzbijanja, iako su to dužne prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, upozorava dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

 

- Samo organizirano cjelovito i sustavno suzbijanje komaraca može imati dugoročan efekt smanjenja njihove brojnosti. Tek kada sve jedinice lokalne samouprave počnu provoditi program kontrole komaraca, koji uključuje mjere suzbijanja, a prije svega larvicidne tretmane, možemo očekivati dobre rezultate. Tada bi adulticidni tretmani, koje sada provodimo, bili samo korektivni - kaže Turić.

To je već stara priča o nedostatku novca za tu namjenu u malim jedinicama lokalne samouprave, zbog čega se i svi napori Grada Osijeka čine uzaludnima.

 

- Već sada treba početi raditi na tome da se iduće godine ne ponovi ovakav scenarij. U Osijeku je sve pokrenuto na vrijeme, preporuke su bile pravovremene, no kada svakodnevno imate velik ulazak komaraca iz susjednih jedinica lokalne samouprave, nemoguće je riješiti ih se, može ih se samo održavati na koliko-toliko prihvatljivoj razini - ističe Turić.

Dodaje da je proteklog tjedna adulticidnim tretmanima, zračnim, zemaljskim i ručnim, spriječena velika najezda, kako komaraca ne bi bilo i preko dana, a ti će se tretmani na područjima gdje je najviše komaraca intenzivno provoditi i sljedeća dva tjedna.

 

- Kontinuirano radimo monitoring i svakodnevno pratimo situaciju na terenu. Na taj način držimo koridore i samo kratkoročno sprječavamo velike najezde. Brojke pokazuju da središte Osijeka nije toliko kritično, no sva rubna naselja imaju povećanu brojnost, posebice ona u sjeveroistočnom dijelu grada.

 

Svemu su pridonijele i obilne kiše proteklih mjeseci. Poplavljene su velike površine, tisuće hektara, što je u kombinaciji s visokim temperaturama rezultiralo ovako velikom najezdom komaraca.

- Kiše koje su padale tijekom svibnja dovele su do podizanja vodostaja iznad kritične točke, kada se pune inundacije uz korita rijeka, i tada su se aktivirala legla komaraca - zaključila je Nataša Turić.

Ivan Alilović

Suzbijanje je trebalo početi u ožujku


Komarce treba suzbijati već u ožujku, kada se uništavaju larve. Cilj nam je da odrasle, krilate jedinke ne izlete, jer je to tada kao gašenje požara koji se već razmahao - izjavila je dr. sc. Nataša Janev Holcer iz Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a. Upozorila je, također, da je suzbijanje nekorisno, a skupo ako se ne obavlja kako treba.

Oprez!


- Pozivamo sugrađane da prilikom provođenja adulticidnih tretmana izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, vozače na pojačan oprez pri nailasku na dimnu zavjesu te pčelare da zatvore svoje košnice - poručuju iz Ureda gradonačelnika.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPADNUT SKAUT BIJELO-PLAVIH JAMIE FREEMAN

Ludilu treba stati na kraj

2

ADMINISTRATIVNI PROBLEMI U SUSTAVU

Novi umirovljenici često i mjesecima čekaju na isplatu svoje prve mirovine

3

POLICIJA TRAŽI NAPADAČE NA BOTA I FREEMANA TE TVRDI:

Osijek je i dalje siguran grad