Crna kronika
PREDLOŽENO DA OSTANE U ISTRAŽNOM ZATVORU

Optužena direktorica iz Bijelog Brda zbog zloporaba teških 21 milijun kuna
Objavljeno 14. svibnja, 2021.
Nakon višemjesečnog istraživanja osječko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je četiri osobe - direktoricu tvrtke iz Bijelog Brda i jednu djelatnicu te još dva okrivljenika, da su zloporabama u gospodarskom poslovanju i poticanjem oštetili tvrtku i državni proračun za više od 21 milijun kuna.


Direktoricu (56), za koju tužiteljstvo traži produljenje istražnog zatvora, i djelatnicu (52) ovlaštenu za potpisivanje dokumentacije i raspolaganje žiroračunima, tereti se da su povjerenje u gospodarskom poslovanju zlorabile prije osam godina, od veljače do srpnja 2013., u Osijeku, Zagrebu i Koprivnici. Direktorici se uz zloporabe na teret stavlja i utaja poreza i carine, a za poticanje na zloporabe sumnjiči se dva okrivljenika, od kojih jedan nije dostupan pravosudnim tijelima, pa tužiteljstvo traži da mu se sudi u odsutnosti. Okrivljenu djelatnicu sumnjiči se da je na temelju ovlasti koje joj je dala direktorica sa žiroračuna u 276 navrata podigla ukupno 15.766.400 kuna i predala ih osumnjičenima za poticanje na te zloporabe.


Direktoricu i djelatnicu tereti se i da su u Bijelom Brdu i Koprivnici, u nakani da drugim, zasad nepoznatim, osobama pribave veliku materijalnu dobit, u šest navrata nalagale plaćanja u inozemstvo na teret žiroračuna društva u iznosu većem od 2,2 milijuna kuna.
Direktoricu odvojeno terete i da je oštetila državni proračun za 3,6 milijuna kuna jer je djelatnicima tvrtke iz Zagreba koji su obavljali knjigovodstvene usluge naložila da fiktivne izlazne račune, veće od 18 milijuna kuna, proknjiže u poslovnim knjigama, na temelju čega je u prijavi poreza iskazala da njezina tvrtka ostvaruje pravo na pretporez. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRONAĐEN I ODVEDEN U ZATVOR NA 30 DANA

Ozlijedio dvoje na terasi kafića

2

PRIJAVLJENI ĐAKOVČANI

Gasili požar kuće pa pronašli drogu

3

KOD IVANIĆ-GRADA

Radnik poginuo pod kotačima teškog kamiona