Regija
U UDRUŽENJU OBRTNIKA ĐAKOVO

Vukadin izabran za predsjednika
Objavljeno 7. prosinca, 2020.
ĐAKOVO

Tomislav Vukadin novi je predsjednik Udruženja obrtnika Đakovo. Promjena na čelu Udruženja uslijedila je nakon što je dosadašnji predsjeddik Vlado Rechner 30. listopada dao neopozivu ostavku na tu dužnost zbog zdravstvenih razloga. Nažalost, uslijedio je nedugo potom i njegov prerani odlazak; Rechner je preminuo 1. prosinca. Nakon njegove ostavke uslijedila je izvanredna izborna skupština za izbor novog predsjednika Udruženja, 27. studenoga.

- Prethodno su raspisani izbori za predsjednika, a za što se samo kandidirao Tomislav Vukadin, do tada dopredsjednik Udruženja. Vukadina je predložio Upravni odbor. Izvanredna izborna skupština održana je u skladu sa svim epidemiološkim mjerama - u velikoj dvorani DVD-a, a kako bi bio osiguran potreban razmak - kaže tajnik Udruženja Marko Milković.

Za zamjenika predsjednika izabran je Mario Strnad, a u Skupštinu Obrtničke komore Osječko-baranjske županije ulazi Martina Barić.

Udruženje obrtnika, usprkos gospodarstvu nenaklonjenoj koronagodini, nastavlja s trendom rasta broja obrta na đakovačkom području. Tajnik Milković kaže kako ih je prema posljednjim podacima 1030, a čime im se broj sve više približava dugopriželjkivanoj, predrecesijskoj brojci od njih 1100. Bio je to najveći broj obrta pri Udruženju obrtnika Đakovo, koji je u godini recesije 2008. pao na samo 800. Usporedbe radi, početkom listopada broj obrta bio je 1011, a krajem 2019. bilo ih je 979. Sve to govori o stalnom rastu broja obrta na području grada Đakova i okolice.

Najveći rast bilježi graditeljstvo, a rast bilježi i većina drugih cehova pri ovom udruženju. Razloge rasta usprkos epidemiji koronavirusa treba tražiti i u mjerama zapošljavanja poput samozapošljavanja, državnim, kao i gradskim COVID mjerama i potporama. Gradske potpore, njihova druga tranša koja je kroz mjere 1, 11 i 12 usmjerena za očuvanje (novootvorenih) obrta, zaštitu od štetnog utjecaja epidemije na lokalno gospodarstvo, trebaju u iznosu od 2,6 milijuna kuna biti isplaćene do kraja 2020. godine. Dosadašnje obrtništvo zapošljavalo je oko 2000 radnika, u prosjeku dva radnika po obrtu, no sada, kada broj obrta stalno raste, može se očekivati i da se broj zaposlenih u obrtništvu poveća.

Zna se reći kako je obrtništvo najveći poslodavac u gradu i okolici. Računica govori da je prosječan broj zaposlenih pri novootvorenim obrtima 1,5 radnika. S.Župan
Đakovačko obrtništvo ima više od 2000 zaposlenih, oko dva radnika po obrtu, i najveći je poslodavac u gradu
1030

najnoviji je ukupan broj obrta na području grada Đakova, čime se približava predrecesijskoj brojci od 1100
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana