Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Ništa originalno i maštovito
Datum objave: 30. rujna, 2016.

Pregledavajući arhiv kolumni, shvatio sam da jako dugo nisam komentirao HRT-ov program, a dolazak jesenske sheme dovoljan je razlog da to ispravim. Zapravo, najprije se moram osvrnuti na tjedan prije službenog početka nove programske sheme, kad su, od utorka do petka, na Prvom programu oko 18.30 sati, emitirali četiri pilot-epizode četiriju igranih serija iz domaće produkcije. Malo je neobično što nam kolege iz Press službe HRT-a nisu unaprijed najavile pokusno prikazivanje potencijalnih novih serija, a koliko čujem nije ih se dovoljno najavljivalo ni na televiziji. Na kraju, pilot-epizode još uvijek nisu dodane ni na HRTi, multimedijsku uslugu javne televizije. Stoga je sve što znam o njima to da traju oko pola sata, nazivi su im “Areta”, “Ko te šiša”, “Papar i sol” i “U čemu je kvaka?”, a okupile su i dobre glumce. Navodno je riječ o vrlo dobrim uvodnim epizodama, pa držim fige da HRT-ovci naruče kompletne sezone.

U ponedjeljak, 19. rujna, napokon je krenula jesenska shema, a prvi domaći novitet na koji sam bacio oko bio je novi autorski talk-show Željke Ogreste “Dva : jedan u gostima”, u kojemu ugošćuje hrvatske sportaše te razgovara s njima i bliskim im ljudima, i to na trima različitim lokacijama po odabiru gosta. Ukratko, riječ je o polusatnoj emisiji koja nije nepodnošljivo loša za pogledati, ali može se i bez nje u životu. Malo mi je smiješan njezin pristup gostima (dosad su to bili olimpijci Josip Glasnović, Šime Fantela i Igor Marenić), prema kojima se ponaša kao da su godinama dobri prijatelji. Nismo imali prilike ni saznati neke nove činjenice iz života zvijezda emisije o kojima se već nije pisalo u medijima, ali 'ajde, bar smo ovaj put to čuli iz prve ruke. Ruku na srce, druga emisija bila je mrvicu zanimljivija, što znači da ima mjesta za napredak, ili će kvaliteta jednostavno oscilirati iz emisije u emisiju.

Projekt u kojem vjerojatno nema mjesta za naknadni napredak novi je show Ogrestina imenjaka Željka Pervana - kombinacija sitcoma i stand-up komedije, također autorski projekt nazvan “Naknadno”. Morao sam provjeriti o čemu je riječ i doista je prilično loše kako se priča. Izgleda kao “Louie” za siromašne, jedino što Pervan nema ženu, djecu i prijatelje, nego susjedu i daljnjeg rođaka. Oduzmi originalnost i maštovitost i dobit ćeš ovaj bućkuriš već stoput prožvakanih fora inače simpatičnog komičara. Jednako kao i Drele, Zuhra i ostala “stara garda” komičara, Pervan treba uzeti pauzu, ili pozvati u pomoć mlađe kolege, jer smo se već opasno zasitili takvog humora.

Ima još nekoliko novih domaćih emisija, ali nakon svega ovoga nisam im imao snage dati šansu. Srećom, za one kojima nije stalo do takvih emisija, a ovise o televizijskoj ponudi stranog sadržaja, tu su prva sezona odlične serije “Fargo”, nova talijanska dramska serija “Na jezeru”, druga sezona danske serije “Nasljednici”, četvrta sezona “Igre prijestolja”, četvrta sezona “Kuće od karata”, koja zbog dolaska Netflixa nije bila dostupna na Pickboxu, te 16. sezona dugovječne krimiserije “Zakon i red: Odjel za žrtve”. Ljubiteljima domaćih serija u listopadu stiže druga sezona “Crno-bijelog svijeta” i premijera nove dramske serije “Novine”.