Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Supertalent s velikim X
Datum objave: 24. studenog, 2017.

X je slovo kojim ću početi ovaj članak zato što još nikad nisam vidio kako izgleda kad nam je lijevo od ovih šest redaka teksta veeeliko X. A može i zato što ću pisati o “Supertalentu”, showu u kojem X znači da je bar jedan član žirija procijenio da nemaš talent i da se slobodno možeš vratiti kući. Prošla kolumna “Na praznim šalicama kave kod Doris”, koja je, podsjećam, govorila o talk-showu, neočekivano je dobro odjeknula među čitateljima. Primjerice, jedna mi je djevojka rekla da je to doista jedan od boljih članaka koje je pročitala u posljednje vrijeme, druga je rekla da sam pogodio u sve žice. Baš me zanima hoće li im se i ova svidjeti. Potrudit ću se.

Dakle, “Supertalent”. Kako to obično biva kod mene, neobavezno sam pogledao neke nastupe u subotnjoj reprizi. Prije nekoliko tjedana već sam pisao o tom showu - kad sam ciljano pogledao četvrtu epizodu - i to u prilično pozitivnom tonu. Ovaj put išlo je otprilike ovako: jedan je nastup bio prosječan, drugi ispodprosječan, treći ostavio bez daha, četvrti totalno bezveze. Ovo su, ako sam dobro pohvatao, neke polufinalne emisije i sad bismo, prema nekoj logici, trebali gledati nastupe vrlo dobrih kandidata. No, ako je ovo najbolje što možemo, jao si ga nama. Najviše me zgrozila “twerkerica” Sarah Seifert, koja je nastupila gologuza u tradicionalnoj hrvatskoj nošnji simulirajući seks u trenutačno najgledanijoj zabavnoj emisiji na našim televizijama, čija su najbrojnija publika djeca i mladi. Možda sam se prvi put u povijesti složio sa strogom članicom žirija Martinom Tomčić, koja joj je rekla sve ono što sam i ja pomislio. Svi koji moje tekstove prate godinama pitat će se otkad sam ja takva konzerva, ali izvući ću se na to da sam nedavno morao popratiti Thompsonov dvoipolsatni koncert u Osijeku i očito je neželjeno utjecao na mene i izmanipulirao moje stavove. Naime, ako je netko liberalan, to sam ja - štoviše, konzervativcima nema mjesta u mom životu - ali ne mislim da je u ovom slučaju to u pitanju. Nastup je jednostavno neukusan i uvredljiv na svim razinama. I isto bih rekao da su dečki iz Leta 3 ispustili čepove iz guzica odjeveni u svećeničke halje, s umjetnim divovskim spolovilom s prednje strane, i ejakulirali na hrvatsku zastavu. No oni nisu u “Supertalentu”.

Ma, kad malo bolje razmislim, možda moj najveći problem sa spomenutim nastupom i nije to što djeca gledaju simulacije seksa u udarnom terminu, jer danas su pornići dostupniji no ikad prije, nego to što Sarah misli da je njezin supertalent ono što svaka djevojka može naučiti uz malo truda i volje. Možda to jest talent, ali ne i SUPERtalent. I ne samo to, računala je na to da će provokativnim nastupom potaknuti maštu seksualno zagorenih muškaraca, koji će dignuti slušalicu i glasati za nju. Stara moja - nisi Maja Šuput, nisi čak ni takvima baš toliko važna. Istina, nisam joj važan u životu, kao što ni ona nije meni (ni brojnim drugim muškarcima na koje je računala i očito se preračunala, s obzirom na to da ipak nije prošla u finale), ali od mene, valjda je jasno, ima jedan veliki, debeli, crveni - X.

Gledanost ovog showa i u petoj je sezoni nekim čudom jako dobra, ali jasno je da nemamo toliko dobrih talenata da bi se išlo i u šestu sezonu. Bolje neka smisle nešto novo ili neka otkupe stranu licencu nekog sličnog showa - budimo realni, ovo je Nova TV i sve što ponude na tu foru bit će jednako gledano ili još gledanije. S obzirom na to da su se i na “Supertalent” počeli prijavljivati stranci, koji jedini i jesu ozbiljno shvatili pojam i značenje showa i ponudili nešto uistinu inovativno, ljudi s Nove trebali bi se ugledati na konkurentski RTL i napraviti nekakvu koprodukciju. Svjestan sam toga da, zbog čudnih preferencija publike, nećemo tako skoro gledati ništa pametnije od takvih zabavnih emisija, stoga bi dobro došlo i najmanje osvježenje.