Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Prosinac na HTV-u
Datum objave: 8. prosinca, 2017.

Posljednji mjesec u godini bit će dobar za javnu televiziju, ako je suditi prema trenutnoj ponudi. Večernji su im termini neko vrijeme bili dosta siromašni (naravno, gledajući potpuno subjektivno, jer ovo je moja kolumna i ne moram biti objektivan). Počelo je prikazivanje jedne od novijih Showtimeovih serija “Milijarde”, koju smo, doduše, već mogli gledati na Pickboxu, ali taj servis ionako preduhitri televizije u brzini otkupa pa ovo više nije nikakva novost. Međutim, čini mi se da nije slučajnost da HRT neće propustiti otkupiti seriju u kojoj glumi Damian Lewis - nedavno su prikazivali britansku miniseriju “Wolf Hall”, prije toga novu sezonu “Domovine”, a još (mnogo) prije toga i “Združenu braću” i “Sagu o Forsyteima”. Još da su svojedobno preduhitrili RTL i otkupili “Put osvete”... No, dobro. Važno je da otkupljuju relevantne serije, kao što je to u posljednje vrijeme bio “Noćni upravitelj”.

Tu su i posljednje sezone dviju odličnih/vrlo dobrih serija - “Dobra žena” ušla je u sedmu sezonu i uskoro bi je bilo dobro 'zamijeniti' spin-offom “Dobra bitka”, a “Motel Bates 5”, remake Hitchcockova “Psiha”, donosi vrhunac priče o psihopatu Normanu Batesu s jednim velikim preokretom kad je u pitanju slavna scena ubojstva pod tušem. Krenula je i 17. sezona serije “Zakon i red: Odjel za žrtve”, koju sam neko vrijeme imao želju gledati od početka, pa onda bar posljednjih nekoliko sezona, i na kraju nisam ništa od toga. No, često su se epizode 'križale' sa serijama “Chicago u plamenu” i “Čikaška policija” koje sam prije redovito pratio i nisam mogao vjerovati koliko neka serija može biti svježa nakon desetljeća i pol prikazivanja. Upućujem posebnu pohvalu i za otkup simpatičnih humorističnih serija “Brooklyn 99” i “Goldbergovi” te usput izražavam žaljenje što HRT-u nisu pripala prava na “Modernu obitelj” i “Usred ničega” nego RTL-u, jer bi ih javna televizija ipak bolje tretirala. Tu je i još jedna simpa humoristična serija, reboot filma “Sve zbog jednog dječaka”, ali ona očito, nažalost, na HRT-u prolazi nezapaženo - prvu sezonu emitirali su nedjeljom predvečer, sad ju repriziraju nakon ponoći... Nikako da pronađu neku sredinu.

Bolje termine nemaju ni humoristične serije subotom u kasnovečernjem terminu, “Sutkinja Rebecca” i “Anđeo iz pakla”, ali one to i ne zaslužuju. Štoviše, ne sviđa mi se to što su počeli prikazivati serije koje su otkazane nakon prve (i to skraćene!) sezone. Uvijek sam govorio da takve serije dobiju umjesto kusura kupujući neke druge; takvu praksu dosad su imale komercijalne televizije, no HRT-u to baš i ne opraštam. Bilo bi odlično kad bi urednici programa, ako već nisu, s vremena na vrijeme posjetili IMDb top-listu 250 najbolje ocijenjenih serija. Na njoj se doista kriju neki serijski dragulji za koje bi bilo šteta da ostanu neprikazani.