Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Skandal svjetskih razmjera
Datum objave: 15. prosinca, 2017.

Unatoč tome što sam si od prošlog vikenda pametno napravio produženi vikend te otputovao daleko od Osijeka i prosinačke ludnice, vijesti su nekako pronašle put do mene ne dopustivši mi da ostanem neupućen. Doslovce sam netom prije ukrcavanja na let namirisao skandal svjetskih razmjera - poslao sam glumcu Janku Popoviću Volariću pitanja za intervju koji možete pročitati na stranicama 5 - 7 ovoga TV Obzora, ne znajući da će nekoliko trenutaka kasnije mediji objaviti kako će upravo on zamijeniti kolegu Ivana Hercega u seriji “Čista ljubav”, koji je dobio otkaz (navodno) zbog neprimjerenog ponašanja prema kolegicama i kolegama na setu. Opa! Ako je ovo istina, u vrijeme skandala zbog seksualnog uznemiravanja koji potresaju Hollywood, a u kojima su glavni akteri Harvey Weinstein, Kevin Spacey, Louis C.K. i ostali, sada imamo i domaću verziju.

Ne bi me čudilo da ove optužbe na Hercegov račun jesu istinite, jer na tračerskoj sekciji portala Dnevnik.hr/Showbuzz prije nekoliko mjeseci izišla je kolumna u kojoj autor(ica) prosipa slične optužbe na račun neimenovanog glumca, a za kojeg su svi malo bolje upućeni jasno mogli zaključiti da je riječ o Hercegu, te je kolumna vrlo brzo izbrisana, jer je ipak glupo imati negativan PR o glumcu iz vlastite serije na portalu u vlasništvu matične televizije. No, zahvaljući čarima interneta uspio sam doći do sačuvane kopije, a čitajući je i uspoređujući tu priču s dostupnim starijim informacijama o Hercegovu privatnom životu, siguran sam da je riječ o toj osobi, iako je u kolumni opisan kao plavokosi i plavooki zavodnik te za potrebe priče nazvan Marko.

Sada ostaje pitanje što će biti dalje. Hoće li Hercegove navodne žrtve izići u javnost s putpuno razotkrivenim identitetima? Hoće li Hercegu, ako se priče pokažu dokazano istinitima, biti teško doći do novih angažmana, ili će se za nekoliko mjeseci sve zaboraviti? Sjetimo li se holivudskih primjera, vidjeli smo da su počinitelji zapečatili svoju karijeru - čelnici projekata nisu imali milosti pa su ostali bez brojnih dogovorenih angažmana, izbačeni su, ili čak izrezani iz projekata koji su snimljeni, ili se tek trebaju snimiti, a nove angažmane nitko im ne želi ponuditi. Pretpostavljam da Nova TV neće povući tako drastične poteze. U redu, uručili su mu otkaz, ali ne vjerujem da će ići tako daleko da ga izrežu iz već snimljenih scena koje bi Popović Volarić ponovno trebao snimiti ili napraviti tako da se lik jednostavno ne pojavljuje u epizodama, dok drugi glumac ne uskoči na njegovo mjesto.

Na kraju krajeva, opće je poznato da na estradi imamo još zlostavljača kojima karijera zbog te činjenice nije pokopana. A trebala bi biti, naravno. Nisam neki feminist koji se bori za prava žena, ali, pobogu, žene - ugledajte se na svjetske žrtve, progovorite javno i dobit ćete zaštitu. Niste vreća za udaranje, ne morate to trpjeti. Da, ostat ćete bez čovjeka kojeg volite, ali dobit ćete priliku upoznati nekog novog. Ovaj koji vas zlostavlja - bio to jedan šamar ili nešto brutalnije - ne voli vas, što god on govorio da bi se osjećale bolje i u što god vi same sebe uvjeravale. Deset od deset žena reći će “...ali nije tako jednostavno.” Možda nije, ali može i mora postati - prijavite ga, ostavite ga i pokažite da imate poštovanja prema samoj sebi. Jer ne voli vas. Ne-vo-li.