Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Dva mjeseca godišnjeg odmora
Datum objave: 22. srpnja, 2016.

Upravo smo negdje na sredini ljetne sezone (ipak malo bliže prvom dijelu), većina je na godišnjem ili se tek pripremamo za tjedan ili dva uživanja daleko od kopna. Ključna riječ: tjedan ili dva. Ovi ljudi s televizija kao da uzmu mjesec ili dva godišnjeg, a kako će im u tom sušnom razdoblju izgledati program, koga briga. Kažu, bit će bolje od jeseni...

Pokušavam zamisliti kako to otprilike izgleda na jednoj prosječnoj televiziji: visoki, pretjerano mršav tip s naočalama na nosu zavaljen u kožnu fotelju u zatamnjenoj prostoriji s ventilatorom, okružen policama na kojima su uredno složeni VHS-ovi sa serijama i emisijama (ne znam zašto ga zamišljam u devedes' petoj), koje ubacuje u eter prema prethodno dogovorenom rasporedu s urednikom programa (a možda i ne), dok u međuvremenu proklinje kolege koji uživaju na pješčanoj havajskoj plaži pod palmom i piju mlijeko iz kokosa skrivajući se od vrelog sunca. Zezam se, nema palme. Ni kokosa. Ni pješčane plaže. Halo, žive i rade u Hrvatskoj, ne mogu si priuštiti Havaje. Kad mršavko prekine film u pola scene i pusti reklame, ponekad ga one uspavaju pa nehotice potraju duže od samog filma, ali što sad, gledatelji trebaju biti zadovoljni kad gledaju reklame pa povremeno uspiju vidjeti i malo filma. I tako dan za danom, sve dok se ne vrati netko od kolega, a zatim on ode na Hav... u podrum, s pijeskom prekrivenim podom i suncem koje proviruje kroz prozorčić.

Uglavnom, da skratim i prekinem se u svojoj bujnoj mašti - domaći su nam programi katastrofa. Nekako sve lošiji i lošiji iz godine u godinu. Da ima previše repriza, ne treba ni napominjati, jer, jebiga, ljeto je (a, kao, nema ih preko godine, mhm). Jedina repriza koja je uvijek vrijedna spomena (i koju možeš pogledati 101 put, je li tako, Ana?), skriva se na Trećem programu Hrvatske televizije i zove se “Twin Peaks”. Kultna serija s početka devedesetih prati istragu o smrti ubijene tinejdžerice u naizgled mirnom gradiću i vraća se sljedeće godine s novim epizodama, pa se nadam da je ova repriza samo uvertira u nove epizode koje će nam HRT, u idealnom slučaju, omogućiti u najkraćem mogućem roku. Čekaj, lažem, nije “Twin Peaks” jedina repriza vrijedna spomena. Tu su, dakle, također na HTV-u 3, i “Zvjezdane staze: Nova generacija”, vjerojatno s dobrim razlogom, jer sljedeće godine, pogađate, stiže nastavak, 12 godina nakon završetka “Enterprisea”. Tko zna, možda će nam obje nove serije zaista omogućiti javna televizija. A ako ništa drugo, sve nade polagat ćemo u Pickbox.

Od važnijih repriza HRT na svom Drugom programu ponovno prikazuje “Vikinge”, uoči premijere nove sezone, kao i prvu sezonu napetog trilera “Crna lista”, koji uskoro dobiva spin-off s podnaslovom “Iskupljenje”. Za samo dva tjedna većinu će Drugog programa okupirati prijenosi, odnosno snimke u sklopu Olimpijskih igara u Riju, ali zato će se nešto od igranog programa moći pogledati na Prvom programu. No više o tome kad dođe vrijeme.