Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Boris Matešić: U knjižnici se osjećam kao dijete u trgovini igračaka. Sve bih uzeo
Datum objave: 16. svibnja, 2020.

Sve će proći, osim dobra koje si učinio - slogan je na jednoj od brojnih zanimljivih grafika Borisa Matešića, osječkog poduzetnika, kreativca, autora brojnih prepoznatljivih projekata koji se vežu uz njegovo ime. Mnoga je dobra i sam Boris napravio za naš grad učinivši ga urbanijim i veselijim. Na svojem se poduzetničkom putu susreo i s nekoliko kriznih trenutaka, no to ga je učinilo još jačim i produktivnijim. Pokretač nadaleko poznatih brendova lega-lega i 100lica stolica, autor brojnih izložbi, grafika, fotografija i mnogih drugih projekata, danas ostvaruje neke zanimljive suradnje i oblikuje još zanimljivije dizajnerske forme.

 

 

 

Kako se ilustrator, grafičar, produkt dizajner i tiskar ostvaruje u trenutnoj pandemijskoj situaciji? Nastaju li neki novi radovi inspirirani koronavirusom, je li opći prividni mir u vama probudio dodatnu kreativnu oluju?

- Odgovaralo mi je premještanje rada u ugodan kućni prostor. S obzirom na to da nisam mogao izlaziti, bio sam fokusiran te sam zapravo i više radio i stvarao. Iz ove je izolacije nastalo puno novih ideja, u glavi nisam mirovao, završavao sam započete stare projekte koji nikako nisu dolazili na red. BIOS, u kojem radim i stvaram, jako je inspirativno okruženje, tjera te da rasteš. Jedno je duže razdoblje prisutna ideja o stvaranju novog brenda, a ovo sam vrijeme iskoristio za finaliziranje i donošenje odluka koje će me odvesti u novom smjeru. Prije dva tjedna odlučio sam proširiti svoje poslovanje i uzeti dodatni prostor s obzirom na potrebe novog projekta vezanog uz izradu grafika i printeva na majicama. Iz prakse kriznih trenutaka (Domovinski rat) samo izlaziš s novim idejama koje te fokusiraju, prepoznaješ neke nove prilike. Kriza je moment za reakciju! Tako sam i prvi veliki posao s partnerima započeo u ratu.

U posljednje ste dvije godine ostvarili nekoliko suradnji koje su kao rezultat iznjedrile vrlo zanimljive dizajnerske uratke. Iako ih je jako puno, izdvojit ću samo suradnje s Jelenom Havelkom, kinom Urania, Pivnicom Runda i Jolandom Vitaljić. Možete li nam reći nešto više o tim projektima, što vas pokreće i kakav cilj u konačnici želite postići? Što je sljedeće?

- Promjena je stalna i neizbježna. Tako sam se i ja prilagodio novim situacijama te svoja znanja pretočio na drugi medij. Među prvima koja je prepoznala potencijal za suradnju bila je Jelena Havelka, i u suradnji s nekolicinom osječkih poduzetnika odradili smo čudesnu priču koja je zaintrigirala sve zaljubljenike u lijepo. Nakon te suradnje i oslikavanja ureda tvrtke Inchoo bilo je jasno da se za mene otvorila nova niša... uslijedile su suradnje s osječkim Tenzorom, Prototypom te nacionalno s Trikoderom, Njuškalom, A1 uredima…

Volite Osijek i puno ste učinili za njegovu prepoznatljivost. Ipak, s obzirom na talent, rezultate i brojne ideje, pitate li se ikad: E, da živim u Londonu, New Yorku i sl., sad bih bio milijarder! Smatrate li da su kreativci vašeg tipa u Hrvatskoj dovoljno cijenjeni i plaćeni?

- U glavi živim u New Yorku i Londonu, novac nije ključan. Najveća je nagrada kada vidiš da se tvoj rad nekome sviđa, novac je posljedica koja dolazi, kao nužnost da bi mogao raditi i razvijati se i kao nagrada za dobro obavljen posao. Pitao sam se što bi i kako bilo da sam otišao živjeti negdje drugdje, no mislim da sam puno više ostvario u gradu koji poznajem i volim nego što bih negdje drugdje a misleći na Osijek.

Kreativci u dobroj mjeri, dok realiziraju jednu ideju, već u glavi imaju drugu. Je li isti slučaj i kod vas? Nezahvalno pitanje, ali ipak, gdje crpite ideje? Knjige, filmovi, priroda…?

- Glazba je prva inspiracija, uvijek uz rad slušam glazbu. Zatim priroda i odlazak u prirodu, vožnja biciklom, planinarenja, druženja s dragim ljudima, obitelj…

Dizajn je područje koje nas htjeli - ne htjeli nekako sve dodiruje. Želimo biti različiti, unikatni, bilo da je riječ o uređenju doma i umjetninama koje ga krase, ili o printovima na odjeći koji nas uveseljavaju. S obzirom na vaše uistinu široko područje djelovanja, koju stručnu literaturu konzultirate, što biste preporučili osobama koje su na početcima svoje karijere?

- Važno je stvaranje osobnog stila, upornost u radu… kada radiš za sebe i kada radiš ono u čemu si dobar i svoj, isfuravaš se do kraja. Moraš imati vlastiti stil i nikoga ne kopirati, ne podilaziti trendovima, stvarati svoj svijet koji ćeš ponuditi i za koji ćeš pronaći tržište.

U slobodno vrijeme puno čitate, jeste li zadovoljni ponudom u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, kakvih naslova nedostaje i uz koje se žanrove najradije opuštate? Što preporučujete svakako pročitati?

- Oduševljen sam našom knjižnicom, posebno odjelom za strip. Kada posudim knjigu, obavezno uzmem i dva stripa. Oduševio me Epileptičar Davida B. pričom i crtežom, zatim autobiografski strip Posljednji dan ostatka tvog života Ulii Lust. Otkako mi se kći odselila u Dansku, počeo sam istraživati skandinavsku književnost. Ove sam dane kratio Nielom Gaimanom i njegovom Nordijskom mitologijom, Američkim bogovima i Crnim psom te romanom Hakawati Rabiha Alameddine. Uvijek kada dođem u knjižnicu, osjećam se kao dijete u trgovini igračaka. Sve bih uzeo!