Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Dalibor Čupić: Inženjerstvo je životni poziv, vinil hobi, NK Osijek strast
Datum objave: 13. travnja, 2024.
Za sebe će reći da je rođen u radničkoj obitelji u Osijeku u godini punka. Ujedno su punk, radništvo i Osijek odrednice koje su utjecale na njegov životni put. On je i kolekcionar gramofonskih ploča, vinil DJ, nogometni navijač, dipl. ing. građevine koji je osobito ponosan na to što je sudjelovao u projektima koji su promijenili vizuru omiljenog mu grada. O svemu navedenom i životnom ritmu koji je određen kalendarom HNL-a i utakmicama NK Osijek razgovaramo s Daliborom Čupićem, predsjednikom udruge Volim gramofonske ploče.

Lokalpatriot



Iz uvodnih rečenica vidljiv je vaš lokalpatriotizam i ljubav prema Osijeku. Kad biste strancu opisivali Osijek, što biste naveli kao prednosti življenja u našem gradu?



- Osijek je grad s dovoljno kvalitetnih sadržaja koji su temelj za ispunjenje na životnom i poslovnom planu, te ujedno pruža mogućnost življenja bez klasične užurbanosti i gužve, karakteristične za velike urbane sredine.

Jedna od prednosti je, siguran sam, i NK Osijek?

- Inženjerstvo mi je životni poziv, kolekcionarstvo hobi, a NK Osijek strast. Naš je nogometni klub jedan od najprepoznatljivijih simbola grada. Izgradnjom modernog trening-kompleksa i stadiona klub je dobio bitne preduvjete za napredak na rezultatskom planu. Neispunjena je želja generacija navijača osvajanje titule prvaka, a što će, vjerujem, biti i ostvareno u bližoj budućnosti.

S građevinskog stajališta, ima li Osijek mana? Gdje vidite poboljšanja i rješenja koja bi donijela kvalitetniji život sugrađanima?

- Poratne su godine gradu donijele probleme u obliku neadekvatnog urbanističkog planiranja. Nažalost, posljedice su danas vidljive u mnogim gradskim četvrtima. Srećom, naš grad ima ključne resurse u stručnjacima koji se moraju izboriti da se njihov glas i ideje čuju i provedu u djelo. Izgradnja podvožnjaka na Čepinskoj i skorašnji završetak rekonstrukcije tramvajske mreže važni su infrastrukturni projekti koji pridonose boljoj prometnoj povezanosti i preduvjet su za daljnji razvoj.

Kao stručnjak ste sudjelovali u procesima izgradnje nekoliko važnih i velikih objekata u gradu. Dugoročno gledano, je li Osijek planski postavljen na dobrim temeljima, koji omogućuju kvalitetan rast i širenje?

- Definitivno jest. U idućem razdoblju treba više slušati struku, a manje razne "poduzetnike", čiji je cilj isključivo stjecanje profita u kratkom razdoblju.

Osim građevinskog posla, profesionalno ste aktivni i u udruzi Volim gramofonske ploče. Recite nam više o njoj, kako je nastala, koji su ciljevi koje želite ostvariti?

- Udruga je nastala 2021. iz entuzijazma šestorice zaljubljenika u vinil. Od osnutka udruge kontinuirano radimo na promociji, razvitku i unapređenju glazbenog ukusa, te očuvanju tradicije slušanja glazbe s vinil-zapisa u Osijeku i mnogo šire. Organizacijom glazbenih slušaonica, organizacijom sajmova gramofonskih ploča te sudjelovanjem u raznim kulturnim manifestacijama, kao i prezentacijom rada u lokalnim i nacionalnim medijima, članovi udruge utjecali su na popularizaciju gramofonskih ploča u javnosti. Preko aktivnosti udruge povezali smo se s mnogim zaljubljenicima u gramofonske ploče i izvan granica Republike Hrvatske. Odlične odnose imamo s nevladinom organizacijom NVO "Gramofonske ploče Crna Gora - Montenegro Records" iz Podgorice, kao i s Udrugom prijatelja Osijeka i glazbe - Osječki glazboplov, a na našem se primjeru organiziraju i naši dragi prijatelji u Varaždinu i Umagu. U pozadini je svega druženje, prenošenje iskustava i širenje dobrih vibracija.

Do sada ste organizirali i nekoliko sajmova gramofonskih ploča. Recite nam više o organizaciji, susrećete li se s kakvim problemima i, naravno, kada je sljedeći sajam?

- Iza nas je organizacija pet sajmova. Sajam gramofonskih ploča u Osijeku postao je jedno od središnjih mjesta druženja zaljubljenika u vinil u regiji. Izlagači i posjetitelji nam dolaze iz cijele Hrvatske, te susjednih država i šire. Dinamika je održavanja sajma dva puta godišnje u nogometnom ritmu jesen - proljeće. Idući je sajam planiran za 18. i 19. svibnja 2024. Imamo sreću da smo kao organizatori prepoznati u lokalnoj sredini, te imamo podršku lokalne uprave, kulturnih institucija i privatnih poduzetnika, koji su nam velika potpora u organizaciji. Posljednji, peti sajam održan je u sklopu najveće turističke manifestacije u regiji HeadOnEast, te smo posebice ponosni što nas je organizator, TZ Osječko-baranjske županije, prepoznao kao kvalitetnog partnera.

Večer vinyla također je vaš projekt, kako je do njega došlo, kakav je koncept tih događaja i kako reagira publika?

- Večer vinyla je projekt koji je pokrenuo prijatelj Danijel Brkić, poznatiji kao DJ Brka, još prije osnivanja udruge. Udruga je nakon osnivanja preuzela kvalitetan projekt, kao što smo i ime preuzeli od FB grupe Volim gramofonske ploče, koju je također Brka osnovao. Danas FB grupa ima više od 10.000 članova i upravo smo se preko nje međusobno i povezali. Na Večeri vinyla glazbu s gramofonskih ploča puštaju DJ-evi koji su članovi udruge. Do sada smo održali više od 80 VV, što, vjerujem, dovoljno govori i o zainteresiranosti publike.

Retro je u modi


Već je stara vijest da su gramofonske ploče ponovo u modi. Što mislite zbog čega?

- Retro je u modi. Modu u današnje vrijeme diktiraju mediji i društvene mreže. Povratak vinila na određeni je način uvjetovan i time što se je protekom vremena zapis na gramofonskoj ploči potvrdio kao najvjerodostojniji prikaz orginalno snimljenog mastera, kao i najkvalitetnija vrsta zapisa s obzirom na održavanje tijekom vremena. Slušanje glazbe s gramofonskih ploča određena je vrsta osobnog rituala, koji potpuno zaokuplja slušatelja, te ujedno pruža bijeg od stvarnosti i današnjeg užurbanog načina života. Gramofonska ploča nije isključivo medij za reprodukciju glazbe. Svaka ploča sa svojim omotom i opremom pravo je malo umjetničko djelo, u kojem se susreću glazba, dizajn i likovno oblikovanje.

Gdje se mogu pratiti vaše aktivnosti, kako vas mogu kontaktirati drugi zaljubljenici u vinil?

- Na našoj FB stranici Udruga Volim Gramofonske Ploče - nalaze se sve potrebne informacije u realnom vremenu.

Kakvu glazbu vi slušate?

- U osobnoj vinil-kolekciji posjedujem 1000 ploča raznih žanrova. Od sevdaha, starogradske glazbe, šansona pa rocka, sa svim njegovim podžanrovima od pedesetih godina do današnjih dana, do bluesa i jazza. U posljednje se vrijeme na mojim gramofonima najčešće vrte reggae i world music naslovi.

A knjige, koje žanrove najradije čitate?

- Rado čitam knjige koje su povezane s glazbom, znači, razne biografije glazbenika, kao i glazbene enciklopedije i monografije. Također, stručna mi je literatura iz područja građevinarstva gotovo svakodnevna lektira. Trenutno čitam monografiju Long Play, čiji je autor moj dragi prijatelj Blagoja Borislav Pešić, koji je u šest godina nastajanja knjige napravio 333 portreta regionalnih glazbenika iz prvih pedeset godina rock-glazbe, od 1950. do 2000.