Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Čovječanstvu prijete nove bolesti
Datum objave: 30. srpnja, 2022.

Virusi se meteorski šire svijetom. Ne vidimo ih, ali oni su u našim domovima, u odjeći, novčanicima, automobilima, u zraku… Zato ne dirajte nečistim rukama lice, oči, nos, usta. Nove su mutacije koronavirusa. Na našim prostorima sada cirkuliraju podvarijante omikrona, u Europi se šire majmunske boginje.



Crne su prognoze znanstvenika za našu budućnost na planetu već od 2040. pa do 2070. godine. Stručnjaci su analizirali broj nepoznatih virusa koji bi se mogli pojaviti u budućnosti i procijenili da ih ima oko 1,7 milijuna - i svi oni mogu zaraziti i ljude. To je objavio Peter Daszak, britanski zoolog, konzultant i javni stručnjak za ekologiju bolesti, posebno za zoonozu. Više nego stravična prijetnja u budućnosti. Mnogi od njih čekaju svoju pojavnost, a struci je poznato tek njih 10.000, koji već u tišini kruže među divljim sisavcima i mogu se s njih prenijeti na ljude. I nije zato čudno što je i Sarah Gilbert, jedna od kreatora cjepiva AstraZeneca, upozorila da bi buduće pandemije mogle biti mnogo smrtonosnije od cijele koronakrize. Neka nova pandemija, razarajuća po smrtnosti, mogla bi započeti od bolesti o kojoj još ništa ne znamo, a uzrok može biti patogen koji još znanost nije otkrila. A za sve je, naravno, kriv čovjek koji ne može obuzdati svoju bahatost i neodgovornost prema prirodi. Naime, po našem sjajnom književniku Ranku Marinkoviću, "ljudi su kao kamenje. Nepravilni, teški i rasuti. Mučno je to dovesti u red, skupiti i složiti po nekom pravilu, a pojedinačno je još mučnije svaki komad klesati".

BOLESNE GODINE


Iako je strah doslovno zarazan, što je i znanost potvrdila, očito još nema pandemije straha. Jer, čovjek zna za viruse koji ubijaju, poput sveprisutne ebole, HIV-a, virusa bjesnoće koji uništava mozak, hantavirusa koji se šire glodavcima, virusa denga groznice ili pak Marburga - najsmrtonosnijeg virusa na svijetu s obzirom na to da, prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, ubije i do 90 posto zaraženih, a trenutno ne postoji lijek za tu bolest. Čovjek nije izvukao pouke, pa i dalje nastavlja po starom. Širi svoja betonska zdanja, otima prirodna staništa biljkama i životinjama, zagrijava planet na kojemu živi kao da mu nije jedini. Ljude ne zabrinjava činjenica da je čak i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na popis prijetnji dodala i "Virus X", potvrđujući tako istraživanja znanstvenika kako bi sljedeća pandemija doista mogla započeti zbog još neotkrivenog patogena. A da nam se nešto crno sprema ustvrdili su u svojoj studiji znanstvenici sa Sveučilišta Georgetown u Washingtonu. Pet su godina proučavali 3139 vrsta sisavaca, projicirajući na koji bi se način izmijenila njihova globalna kretanja i kako bi njihova kretanja utjecala na prijenos virusa. Koautor istraživanja Gregory Albery javno je ustvrdio kako "ovaj stručni rad pruža više nepobitnih dokaza o tomu da desetljeća pred nama neće biti samo toplija već i bolesnija". U studiji se objašnjava da će zbog povećanja temperature prisiliti mnoge sisavce da napuste svoja staništa, a nakon susreta s drugim životinjskim vrstama u pogodnijim, hladnijim uvjetima, omogućit će se nastanak novih 15.000 virusa. Stručnjaci se slažu kako će oni moći prijeći sa životinje na životinju do 2070., a potom i na ljude. I opet je kao glavni krivac označen šišmiš, jer je jedini sisavac koji može letjeti i prijeći daleko veće udaljenosti od svojih rođaka na kopnu, pa tako i širiti razne bolesti.

Znanstvenici tvrde kako je prijetnja globalna, jer će se virusi širiti diljem svijeta. Zanimljivo je istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta u Padovi, koji su analizirali podatke od godine 1600. do danas, a naglasak su stavili na najsmrtonosnije bolesti od kojih je stradavalo čovječanstvo. Zaključak je zabrinjavajući. Za sve rođene 2000., na primjer, vjerojatnost da dožive tešku pandemiju je čak 38 posto! Podatak koji bi trebao uzdrmati čovječanstvo da počinje hitno djelovati. Da je situacija alarmantna tvrdi i svjetski poznati borac u javnom zdravstvu Jonathan Quick, koji je djelovao u 70 država svijeta, a autor je knjige "Kraj pandemije". Zgrozio je svijet kada je rekao kako stručnjaci predviđaju kako je tek statističko pitanje da čovječanstvo između 2040. i 2060. godine pogodi globalna epidemija koja bi u kratkom vremenu pobila 300 milijuna ljudi! Naravno, nitko se ne usuđuje tvrditi kada bi se to točno moglo dogoditi, a prognoze su kako će najvjerojatnije biti riječ o virusu koji će na čovjeka prijeći s ptica ili sa sisavaca ili o virusu koji još nije mutirao iz nekog od postojećih oblika.

SMRT NIJE KRAJ


Zbog svega znanstvenici apeliraju na mnogo veća ulaganja u istraživanja. Već spomenuti dr. Peter Daszak apelira kako valja učiniti sve kako bi se na kraju otkrio genetski kod virusa koji živi u životinjama. Misli da bi uz ulaganja za to trebalo 10 godina, te da bi se nakon toga mogla sigurno razviti i učinkovita cjepiva. Znanstvenici kažu i kako je vrijeme da čovjek konačno shvati zastrašujuće razmjere smrti u epidemijama i pandemijama još od 430. godine prije Krista, kada su boginje u Ateni ubile više od 30.000 ljudi. No čovjek je čudno biće, jer i psiholozi dokazuju kako snažnije reagira na neke događaje kada je osobni rizik minimalan negoli na ono što predstavlja stvarnu opasnost. A kada je o smrti riječ, za utjehu podsjetit ćemo na neponovljivog Alberta Einsteina, koji reče: "Naša smrt nije kraj ako možemo nastaviti živjeti u našoj djeci i mlađim naraštajima. Jer, oni su mi; naša tijela samo su sasušeno lišće na stablu života."