Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Cjepivom protiv korone do golemog profita
Datum objave: 19. prosinca, 2020.

Prognoze su ozbiljne i crne. Svijet se još godinama neće riješiti korone. Razlog je i ovaj put, kako to najčešće biva na planetu nejednakosti i nejednakih mogućnosti - novac. Jer oni koji odlučuju o bolesti i zdravlju, o životu i smrti ne mare za ono što reče slavni pisac Fjodor Dostojevski: "Kada je bogatstvo izgubljeno, ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno, skoro sve je izgubljeno." Jer su na neki način udruženi i oni bogati u farmaceutskoj industriji i oni koji imaju novca - najbogatije zemlje svijeta. One su se već pretplatile na većinu spasonosnih ampula.

Iznose se i podatci da su zemlje koje imaju novca već kupile dovoljnu količinu cjepiva kako bi, zatreba li, sve svoje građane mogle cijepiti i nekoliko puta. Kritičari takvog ponašanja, koji upozoravaju kako će zato koronavirus prijetiti svijetu još nekoliko godina, tvrde da su bogati takvim sebičnim ponašanjem, gdje je moć novac, posve zatvorili pristup cjepivu svima koji pripadaju onom siromašnijem ili posve siromašnom dijelu svijetu, koji nije malen. Dobri poznavatelji svijeta farmaceutske industrije i vodećih kompanija tvrde da je svjetsko zdravlje već dugo u njihovim rukama i misle da će i sada, u vrijeme pandemije koronavirusa, kao što je to najčešće, staviti profit iznad zdravlja. Gledanje kroz prizmu novca i profita moglo bi dovesti i do teškoća s opskrbom, ali i do astronomskih cijena cjepiva. Toga je svjestan i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, koji je cjepivo protiv COVID-19 proglasio "javnim dobrom". No može li ono uopće postati i biti javno dobro i je li moguće pronaći način da cjepivo dođe i do onih koji ne žive u bogatom svijetu?
NEMA POŠTENE RASPODJELE
Podatci kažu da su bogate zemlje, koje čine samo 14 posto svjetske populacije, već otkupile 53 posto cjepiva, i to naravno onog koje, prema dosadašnjim istraživanjima, daje najbolje rezultate. Pfizer je baš objavio kako će ove godine uspjeti isporučiti 50 milijuna doza, a sljedeće 1,3 milijarde doza cjepiva. Zajedno s tvrtkama Astra Zeneca i Moderna misle da će do kraja 2021. proizvesti 5,3 milijarde doza. Budući da su sva dosadašnja klinička testiranja pokazala kako bi za jednu osobu bile potrebne dvije doze cjepiva, bude li s cjepivima sve u najboljem redu, cijela bi zajednička proizvodnja bila dovoljna tek za trećinu svjetske populacije. Zato niz uglednih organizacija kao što su Amnesty International i Oxfam upozorava da će sljedeće godine do cjepiva u siromašnim zemljama doći jedva deset posto stanovništva. Stručnjaci za pitanja zdravlja stalno govore kako je nedopustivo da ne postoje nikakva međunarodna pravila za poštenu raspodjelu. Zato će, kažu, proći godine dok milijarde ljudi u svijetu ne dobiju sigurno cjepivo protiv koronavirusa. Tvrde da se već desetljećima na globalnoj razini smanjuju investicije u istraživanje infektivnih bolesti i pandemija, jer ne osiguravaju brz profit i rast vrijednosti dionica tvrtka koje posluju u zdravstvenom sektoru. Zato im je isplativije ulagati u istraživanja srčanih bolesti, problema anksioznosti i pomagala za erekciju.A kada je riječ o profitu, oni koji poznaju tu problematiku začuđeno kažu kako je cjepivo pronađeno brzinom svjetlosti, jer obično istraživanje i razvoj cjepiva traju između osam i deset godina. Kažu i kako se vrlo brzo u lovu na cjepivo našlo dvjestotinjak tvrtki, jer je to i lov na profit. A podsjećaju da neka cjepiva nikada nisu zaživjela jer nije bilo profitnog interesa. Navode primjer ebole, za koju su postojali i temelji za cjepivo, ali nije razvijeno jer nije nudilo veliku zaradu, zato što ebola nije dotaknula bogate, nego je ubijala u Gvineji, Liberiji i Sijeri Leoneu. A kad je riječ o COVID-19, ili koronavirusu, Pfizer, Moderna i Merck & Co otvoreno su rekli da od prodaje svog cjepiva kane profitirati. Prema nekim podatcima Moderna namjerava standardnu dozu cjepiva prodavati po cijeni od 50 do 60 dolara. Cijena cjepiva tvrtke Pfizer i BioNTech 11 je dolara niža, pisao je Financial Times. Analitičari s Wall Streeta procjenjuju da će Pfizer i Moderna samo u idućoj godini od cjepiva generirati 32 milijarde dolara prihoda.
PROFIT IZNAD ZDRAVLJA
Procjenjuje se da bi Pfizer u 2022. i 2023. mogao ostvariti još 9,3 milijarde dolara. Procjena je da će iduće godine Moderna ostvariti 13,2 milijarde dolara, uz napomenu kako je riječ o kompaniji koja je u 2019. godini imala samo 60 milijuna dolara prihoda i nikad prije nije licencirala proizvod. Kompanije su doživjele kritike, posebno proizvođača poput tvrtke Johnson & Johnson, koji je objavio da će distribuirati cjepivo na neprofitnoj osnovi. Oni koji se zauzimaju da zdravlje čovječanstva mora biti ispred profita traže da farmaceutske kompanije i istraživački centri stave na raspolaganje svoju intelektualnu imovinu kako bi se cjepivo moglo proizvoditi u svim dijelovima svijeta. Drugim riječima, sva bi cjepiva trebala biti pristupačna za proizvodnju bez naplate licence. Hoće li od toga nešto i biti, veliko je pitanje, a zagovornici te ideje drže se one Uptona Sinclaira, američkog pisca i političara, koji reče: “Tko pred novcem kleči, taj poslije nije u stanju kleknuti ni pred čim drugim.”