Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Nasilnici oko nas
Datum objave: 18. studenog, 2017.

Na televizijske serije i trakavice koje dolaze iz SAD-a, pa i iz središnjice svjetskih zvijezda Hollywooda, već smo navikli, jer su nas hranile, i hrane nas, najrazličitijim temama. Ali, ovih se dana pojavila nova, živa i po mnogočemu zanimljiva, po nekim elementima čudna i zastrašujuća trakavica. Riječ je o cijeloj seriji optužbi za razna seksualna i slična uznemiravanja i nasilja u prošlosti. Prvi je na stup srama prikovan holivudski moćnik Harvey Weinstein, kojeg je odjednom nekoliko žena optužilo da ih je nekih godina seksualno zlostavljao. Pokrenuta je potom cijela lavina raznih optužbi u kojima su, netko će reći, naknadnom pameti, odjednom čisti, pravični, istinoljubivi, moralni i nevini krenuli u obračun s ljudima koji su im, navodno, u bližoj ili daljnjoj prošlosti učinili neko seksualno zlo.

U prvom ešalonu bile su zvijezde spektakla, one s filmskog neba, poput Kevina Spaceyja i Silvestera Stallonea, kojima je izvučeno prljavo rublje staro 31 godinu, a potom su krenule i optužbe prema nekim istaknutim svjetskim političarima. Počelo je i natjecanje u tko će i koliko ispričati svojih iskustava, tko će koga dohvatiti i tko će kome više smjestiti. Cijela se trakavica preselila na društvene mreže, gdje se događa pravi reality show i za sada se svemu ne nazire kraj. Istina? Osveta? Što skriva prava svjetska lavina optužbi za seksualna nasilja od prije nekoliko desetaka godina i koji je cilj? Kako to da se gotovo orkestrirano, baš sada, svi bude i prisjećaju gadarija koje su im učinili nekada dragi ljudi? I kako je u Hrvatskoj?

Zanimljivo, Hrvatice su brzo reagirale na američki poticaj. Nisu doduše imenovale nasilnike, ali su javno obznanile svoja negativna iskustva. Nekada popularna zvijezda Tatiana Cameron Tajči, koja živi u SAD-u, rekla je kako je kao tinejdžerica u Hrvatskoj osjetila da se ne može zaštititi od moćnih i pohlepnih muškaraca. “Onda sam ostavila sve da ozdravim i našla sam način da zaustavim manipulacije čiji su temelj strah i zlouporaba moći”, rekla je Tajči. Poznata spisateljica i izdavač Milana Vuković Runjić, pak, rekla je: “Prije 30 godina napao me razuzdani manijak, inače producent. Bilo je grozno, ali ne znam što bi me nagnalo da nakon toliko godina u njega uprem prstom. Da sam htjela i da mi se činilo da bih time istjerala neku pravdu, učinila bih to mnogo ranije. Ovime ne potičem žrtve na šutnju”. Reagirala je Vlatka Pokos iz Kanade i rekla da je zgrožena izjavom Vuković Runjić, jer ipak žrtve potiče da šute. I iz Udruge B.a.b.e ljute se na Vuković Runjić i kažu da možda i nesvjesno vlastitom perspektivom ocjenjuje postupanje žrtava nasilja, te da je stvar osobne snage pojedine osobe kad će se oglasiti zbog počinjenog nasilja.

Nakon svega, ako se isključi muško-ženski rat, jer optužuju i muškarci muškarce, valja se zapitati je li u hajci i zakasnjelom lovu na seksualne predatore u pitanju trend, neka histerija, ili je taj lov opravdan? I koliko te paušalne optužbe mogu pokositi i nevine? Sva istraživanja pokazuju da se žene uglavnom boje prijaviti nasilnika, posebno zato jer u više od 80 posto slučajeva počinitelj je muškarac kojeg poznaju i kojem vjeruju. K tome, više od 70 posto slučajeva događa se u domu žrtve, počinitelja ili poznate osobe. Zato im treba desetak i više godina da skupe hrabrost, a onda je i kasno, jer mu ne mogu ništa, jer je došlo do zastare, iako seksualno nasilje predstavlja težak napad na tjelesni i psihološki integritet i autonomiju osobe. I zato nema pravo nitko nekom odricati njegovo pravo da o svemu jednom progovori, kada smogne za to snage. A posebno onda, kada se znaju šokantni rezultati istraživanja Eurostata, koji kažu da čak 37 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da je silovanje u nekim situacijama i opravdano. Tako bi Hrvatice i Hrvati silovateljima u 19 posto slučajeva uvažili opravdanje ako je žena pod utjecajem alkohola ili droge, u 16 posto ako žena nosi provokativnu odjeću, u 15 posto ako je i prije “flertovala” sa silovateljem, a u 11 posto slučajeva ako je svojevoljno ušla u kuću silovatelja nakon spoja ili zabave. Mogu li te opservacije biti još primitivnije, bolesnije i strašnije?