Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Nasilnici oko nas
Datum objave: 18. studenog, 2017.

Na televizijske serije i trakavice koje dolaze iz SAD-a, pa i iz središnjice svjetskih zvijezda Hollywooda, već smo navikli, jer su nas hranile, i hrane nas, najrazličitijim temama. Ali, ovih se dana pojavila nova, živa i po mnogočemu zanimljiva, po nekim elementima čudna i zastrašujuća trakavica. Riječ je o cijeloj seriji optužbi za razna seksualna i slična uznemiravanja i nasilja u prošlosti. Prvi je na stup srama prikovan holivudski moćnik Harvey Weinstein, kojeg je odjednom nekoliko žena optužilo da ih je nekih godina seksualno zlostavljao. Pokrenuta je potom cijela lavina raznih optužbi u kojima su, netko će reći, naknadnom pameti, odjednom čisti, pravični, istinoljubivi, moralni i nevini krenuli u obračun s ljudima koji su im, navodno, u bližoj ili daljnjoj prošlosti učinili neko seksualno zlo.

U prvom ešalonu bile su zvijezde spektakla, one s filmskog neba, poput Kevina Spaceyja i Silvestera Stallonea, kojima je izvučeno prljavo rublje staro 31 godinu, a potom su krenule i optužbe prema nekim istaknutim svjetskim političarima. Počelo je i natjecanje u tko će i koliko ispričati svojih iskustava, tko će koga dohvatiti i tko će kome više smjestiti. Cijela se trakavica preselila na društvene mreže, gdje se događa pravi reality show i za sada se svemu ne nazire kraj. Istina? Osveta? Što skriva prava svjetska lavina optužbi za seksualna nasilja od prije nekoliko desetaka godina i koji je cilj? Kako to da se gotovo orkestrirano, baš sada, svi bude i prisjećaju gadarija koje su im učinili nekada dragi ljudi? I kako je u Hrvatskoj?

Zanimljivo, Hrvatice su brzo reagirale na američki poticaj. Nisu doduše imenovale nasilnike, ali su javno obznanile svoja negativna iskustva. Nekada popularna zvijezda Tatiana Cameron Tajči, koja živi u SAD-u, rekla je kako je kao tinejdžerica u Hrvatskoj osjetila da se ne može zaštititi od moćnih i pohlepnih muškaraca. “Onda sam ostavila sve da ozdravim i našla sam način da zaustavim manipulacije čiji su temelj strah i zlouporaba moći”, rekla je Tajči. Poznata spisateljica i izdavač Milana Vuković Runjić, pak, rekla je: “Prije 30 godina napao me razuzdani manijak, inače producent. Bilo je grozno, ali ne znam što bi me nagnalo da nakon toliko godina u njega uprem prstom. Da sam htjela i da mi se činilo da bih time istjerala neku pravdu, učinila bih to mnogo ranije. Ovime ne potičem žrtve na šutnju”. Reagirala je Vlatka Pokos iz Kanade i rekla da je zgrožena izjavom Vuković Runjić, jer ipak žrtve potiče da šute. I iz Udruge B.a.b.e ljute se na Vuković Runjić i kažu da možda i nesvjesno vlastitom perspektivom ocjenjuje postupanje žrtava nasilja, te da je stvar osobne snage pojedine osobe kad će se oglasiti zbog počinjenog nasilja.

Nakon svega, ako se isključi muško-ženski rat, jer optužuju i muškarci muškarce, valja se zapitati je li u hajci i zakasnjelom lovu na seksualne predatore u pitanju trend, neka histerija, ili je taj lov opravdan? I koliko te paušalne optužbe mogu pokositi i nevine? Sva istraživanja pokazuju da se žene uglavnom boje prijaviti nasilnika, posebno zato jer u više od 80 posto slučajeva počinitelj je muškarac kojeg poznaju i kojem vjeruju. K tome, više od 70 posto slučajeva događa se u domu žrtve, počinitelja ili poznate osobe. Zato im treba desetak i više godina da skupe hrabrost, a onda je i kasno, jer mu ne mogu ništa, jer je došlo do zastare, iako seksualno nasilje predstavlja težak napad na tjelesni i psihološki integritet i autonomiju osobe. I zato nema pravo nitko nekom odricati njegovo pravo da o svemu jednom progovori, kada smogne za to snage. A posebno onda, kada se znaju šokantni rezultati istraživanja Eurostata, koji kažu da čak 37 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da je silovanje u nekim situacijama i opravdano. Tako bi Hrvatice i Hrvati silovateljima u 19 posto slučajeva uvažili opravdanje ako je žena pod utjecajem alkohola ili droge, u 16 posto ako žena nosi provokativnu odjeću, u 15 posto ako je i prije “flertovala” sa silovateljem, a u 11 posto slučajeva ako je svojevoljno ušla u kuću silovatelja nakon spoja ili zabave. Mogu li te opservacije biti još primitivnije, bolesnije i strašnije?

Milivoj Pašiček - arhiva

16.12.2017.

Klimatski biti il' ne biti pitanje je sad

9.12.2017.

Piti ili ne piti

2.12.2017.

Bučna Europa

25.11.2017.

Svijet robova

18.11.2017.

Nasilnici oko nas

11.11.2017.

Robotizacija

4.11.2017.

Nagrade sportašima

28.10.2017.

Najniže plaće

21.10.2017.

Siromašna Hrvatska

14.10.2017.

Bluz za umiranje