Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Vratite novac koji ste ukrali!
Datum objave: 20. prosinca, 2014.

Hrvatska je ipak uvjerljivo na svjetskom vrhu, jer drže ga čvrsto mnogi naši korumpirani političari, pljačkaši koji čerupaju ovu državu kao da je njihovo vlasništvo. Hrvatska je svjetski prvak po broju političara iz vrha vlasti osumnjičenih i optuženih za korupciju, ali i po silnom novcu hrvatskih građana što su ga opljačkali. Hrvatski su političari krali i prodavali društvenu imovinu već početkom devedesetih, zaštićeni ratnom situacijom, kada je obrana domovine bila prioritet.

Prema podacima Adriatic instituta, korumpirani hrvatski političari su u razdoblju od deset godina iz hrvatskog proračuna izvukli 15,2 milijarde dolara poreznih obveznika, i to na svoje račune u inozemstvu. A kako se ta svota odnosi samo na novac koji je prošao kroz bankarski sustav i čiji se tijek može točno utvrditi, onda je jasno da je to tek manji dio onoga što su bahati “domoljubi” s pedigreom, busajući se u prsa hrvatstvom i držeći ruku na srcu, ukrali građanima. Tko su zapravo najveći hrvatski kapitalci u pljački u posljednjih pet godina i koliko su ukrali ti stanovnici Remetinca, koji su bili izabrani od naroda?

Eurokapitalac je Ivo Sanader, bivši premijer, osuđen za ratno profiterstvo, uzimanje mita za prodaju Ine, a nepravomoćno je osuđen i zbog izvlačenja državnog novca i punjenja HDZ-ova crnog fonda preko agencije Fimi media. Sudi mu se i zbog mita u slučaju Planinska, čeka suđenje za HEP-Dioki te HEP-TLM, gdje je strujna kompanija oštećena za 650 milijuna kuna. Šteta koju je počinio mjeri se stotinama milijuna, a u svoj je džep, bar prema četiri nepravomoćne presude, spremio čak 127 milijuna. Samodopadni i vječni kralj Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, koji je na čelu tog kraljevstva bio još od 1995., nekada župan, predsjednik Hajduka, predsjednik Uprave Kraša i kandidat za predsjednika Hrvatske, u aferi Remorker tereti se za štetu od 36 milijuna. Uzdrmao je Hrvatsku i zbirkom umjetnina neprocjenjive vrijednosti. U najvećoj korupcijskoj aferi, onoj oko Fimi medije, gdje se otimalo od države za tadašnji HDZ, dokazana je pljačka 70 milijuna, a krivima su proglašeni sve redom HDZ-ovci - predsjednik Ivo Sanader, glavni rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak i njezini suradnici Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić te HDZ i trgovačko društvo Fimi media. Uprava HPB-a lažno je prikazivala poslovanje te sebi isplaćivala nepripadajuće bonuse, a njezin šef Josip Protega u aferi “Bankomat” optužen je za pronevjeru 225 milijuna kuna. Bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok teretio se da je s poduzetnikom Davorom Pataftom oštetio Grad Varaždin za 28 milijuna kuna. Crnoj listi možemo dodati Marinu Lovrić Merzel, bivšu sisačko-moslavačku županicu, osumnjičenu da je tu našu najsiromašniju županiju oštetila za 10,5 milijuna, i još mnoge, mnoge druge. A kako se ti “genijalci” igraju našim sudovima, najbolje govori slučaj Roberta Ježića, koji je sucu Ivanu Turudiću obećao da će pet milijuna eura, koje je navodno mađarski MOL uplatio na račun njegove tvrtke kao mito za Ivu Sanadera, vratiti u roku od 30 dana. Ali novca nema ni nakon 14 mjeseci! Ježić je u Švicarskoj, bolestan, i s njim se duže neće moći komunicirati. I tako, uz silne tužibabe - pokajnike, izgleda naša borba protiv korupcije, zla koje je i Hrvatsku i njezine građane dovelo na prosjački štap. Korupcija je dala vjetar u leđa ovako dubokoj krizi u kojoj se nalazimo, a korupciju iniciraju i generiraju upravo nesposobni političari, koji drže i nekoliko desetaka milijardi hrvatskog novca na privatnim računima diljem svijeta, dovoljno da ne budemo u dužničkom ropstvu. Da bude i tragikomično - za sve to narod ih nagrađuje novim mandatima, jer zaboravlja kako je vlast toliko snažna koliko je narod slab. I nije lopovluk nikakvo hrvatsko prokletstvo, već se obračunom s lopovima štite temelji hrvatske države, u kojoj je sada isplativije krasti na veliko negoli na malo. Primjera radi, 62-godišnjak iz Osake, u Japanu, osuđen je na više od godinu dana zatvora jer je ukrao 70 lipa, ili 10 jena!