Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Uhljebi opasniji od korupcije
Datum objave: 4. listopada, 2014.

Nepotizam caruje u Hrvatskoj i još je jedan uteg koji zemlju vuče prema dnu, možda i teži od korupcije. Partijski podobnici, rođaci, prijatelji, kumovi i drugi pripadnici kaste povlaštenih i zaštićenih neradnika otimaju posao sposobnima i uspješnima i čine goleme štete koje ne bi mogle podnijeti ni najrazvijenije zemlje svijeta.

Kukurikavci, koji sada vladaju, u vrijeme dok su bili oporba pljuvali su svoje političke protivnike i kukurikali protiv “rodijačkih” veza i zapošljavanja partijski podobnih. A kad su sjeli u fotelje, počelo je njihovo bolesno partijsko kadroviranje.

Za tu akciju, koja sustavno uništava tvrtke u vlasništvu hrvatske države, pribavili su si i legitimitet jer jedan je od prvih poteza bilo donošenje Izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kojim su ukinuti javni natječaji za članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima je država ili lokalna (regionalna) samouprava vlasnik ili suvlasnik. To im je omogućilo da zbrinu svoje tete i strine i da pometu sve direktore koji su na svoja mjesta došli putem javnih natječaja.

Lijepa naša tako je ljepša njima jer su model uhljebljenja za osiguranje egzistencije za svoje i podobne usavršili do savršenstva. Primjera je hrpa, pa spomenimo samo neke. Nestranački predsjednik Uprave Narodnih novina s pozitivnim rezultatima Petar Piskač je smijenjen, a zamijenio ga je dotadašnji član uprave - HNS-ov načelnik općine Radoboj, Anđelko Topolovac, koji, navodno, nema ni potrebne uvjete. Godinu dana staža odradio je u tvrtki Krateks iz Krapine i još sedam godina u tvrtki Pekarne Cerovečki u Radoboju, kao dostavljač pekarskih proizvoda. Drugi primjer govori kako je uhljebljenje u HEP-u za 10 do 15 tisuća kuna od vladajućih našlo 48 njihovih članova! Cirkus uhljebljivanja u HEP-u iznjedrio je na svjetlo dana i aferu u kojoj je dosegnu je toliku mjeru, da su se mediji danima bavili navodnim slučajem zapošljavanja cijele obitelji u toj tvrtki! Kukurikavci su podijelili kolač tako da je HEP pripao HNS-u, pa je direktoricom Elektre u Slavonskom Brodu postala putem internog natječaja Branka Balašević, teta predsjednika Županijske organizacije HNS-a Domagoja Barteka, koji je i sam sebe zaposlio u Janafu. Inače, na čelu te tvrtke je njegov stranački kolega, Dragan Kovačević. Tako i, tri godine nakon što je diplomirao pravo, Osječanin Stjepan Čuraj, predsjednik županijskog HNS-a, postaje članom Nadzornog odbora Janafa. Tu sjedi i Marija Bilman iz Novske, te partijski sudružnici Goran Vojković i Krešimir Komljenović. Suprug ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš “sasvim slučajno” radio je u državnoj tvrtki Plinacro, a na natječaj se prijavio 2012. godine. Posao nije dugo zadržao jer je pod medijskim pritiskom morao otići. Malo su HNS-ovci i “letjeli” pa je Marija Čačić, supruga Radimira Čačića, članica Nadzornog odbora Croatia Airlinesa. Hoće li odletjeti?

Ne zaboravimo naravno da palicu kormilara političkih uhljeba drži SDP koji prema nekim istraživanjima ipak ima dvostruko više mjesta u nadzornim i upravnim vijećima od HNS-a. Kadroviranje se možda i najbolje vidi iz bračnih odnosa. Tako je Vedran Devčić, suprug SDP-ove saborske zastupnice Ane Devčić, igrom slučaja predsjednik Uprave Luke Rijeka, Vladimir Borzan, suprug SDP-ovke Biljane Borzan, igrom slučaja član je sanacijskog vijeća KBC-a Osijek, a Mirjana Rađenović, supruga Igora Rađenovića, zamjenika ministra financija, igrom slučaja predsjednica je upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. I tako u nedogled. I ne čudi stoga što jedva 1,5 posto Hrvata smatra kako se poslovi u Hrvatskoj dobivaju uobičajenim načinom preko natječaja, dok je čak 88,2 posto anketiranih svjedočilo nepotizmu pri zapošljavanju drugih osoba.

Ali, briga te dobro uhljebljene i uhranjene guze, navikle na četveroslojni tariguz papir, za narod koji je sve više gladan i što nema ni za dvoslojni toaletni papir. Svi se kunu u narod i socijaldemokraciju. U srcu ništa od toga nemaju. Samo prijevaru, laži i vlastiti probitak.