Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Za svakog Pedra vješalica jedna
Datum objave: 12. travnja, 2014.

I dok se četvrta sezona “Igre prijestolja” upravo vrti na HBO televiziji, “Igra prijestolja” na hrvatski način napetija je i od fantazija Georgea R.R. Martina. Potencijalni hrvatski kraljevi i pretendenti na željezno prijestolje, odnosno vođe ovih ili onih partija, već godinama zabavljaju narod međusobnim obračunima i sječom glava. Svaka naša partija, zvala se ona HDZ, SDP, HNS, HSLS, HSP..., ima svoga Pedra, ili više njih. Sve su one, te stranke i partije, po nečemu slične ili iste - stvaraju male i velike vođe, daju im moć, dižu ih u nebesa, nameću ih puku kao božanstva, ne vjerujući da su ipak samo ljudi te da i oni mogu biti griješni.

A kad netko završi kao Pedro, uglavnom za sobom povlači i stranku i neke stranačke prijatelje, stvarajući preko noći neprijatelje, frakcije pa i ozbiljne partijske raskole. Eto, SDP će na izborima, tvrdim, sigurno platiti visoku cijenu zbog aferaša Sabe i Merzel. Milanović ih je trebao i morao munjevito torpedirati iz stranke, a ne čekati njihove ostavke. Izgubi li na izborima, tražit će se i njegov skalp. A stranačke glavne fotelje, iz kojih se dostiže i hrvatsko prijestolje, toliko su poželjne da se već od pojave hrvatske države unutar stranaka vode zločeste i prljave igre s ciljem da se pod svaku cijenu sjedne na tron. I najveće ljubavi tada pucaju pri naletu grabežljivih srcelomaca. A onda opet visi neki Pedro.

Pamtimo nekoliko spektakularnih “vješanja” koja su donijela raskole. Počelo je u HDZ-u devedesetih. Stipe Mesić i Josip Manolić napuštaju Tuđmana, jer se ne slažu s njegovom politikom prema BiH. Osnivaju Hrvatske nezavisne demokrate (HND), nestaju brzo kao stranka, ali Mesić je sjeo u Tuđmanovu fotelju na Pantovčaku. Do raskola je došlo i u HSLS-u. Dogodio se sudar Vlade Gotovca i Dražena Budiše. Gotovac je otišao i osnovao Liberalnu stranku koja se izgubila u sivilu. Nakon Tuđmanove smrti uzdrman je HDZ, a Mate Granić i Vesna Škare Ožbolt osnivaju Demokratski centar (DC). Novi spektakl je 2001., kada Pašalić gubi unutarstranačke izbore od Sanadera. Novi kralj HDZ-a pretvara Pašalića u Pedra, a ovaj odlazi i osniva Hrvatski blok koji se gasi.

Pedro je postao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Njegov partijski šef Zoran Milanović izbacuje ga iz SDP-a 2009., jer se mimo partijske odluke Bandić drznuo natjecati za predsjednika države. Anto Đapić dugo je kraljevao HSP-om, da bi ga s trona skinuo Danijel Srb, a Đapiću su u siječnju 2013. izbacivanjem zatvorena vrata kraljevine. “Kud Ivo, tud i ja”, često je ponavljala Jadranka Kosor na putu osvajanja prijestolja HDZ-a. I kao da je bilo simbolike u tim riječima. Jer, kad joj je nakon povjesnog odlaska Sanader prepustio rajsko prijestolje, vrlo brzo ga je šutnula iz stranke. Zatim je svečano dodijelila stranačku knjižicu Tomislavu Karamarku, koji ju je potom, bez svečanosti, u ožujku 2013. izbacio iz partije. Igra prijestolja tu međutim ne završava, jer u siječnju 2014. puca još jedna velika romansa. Vesna Pusić u Pedra pretvara Radimira Čačića s kojim je godinama bila silno bliska. Dobio je “kopito” iz stranke bez prava na žalbu. Demokratski, na hrvatski način, svakako.

U tim našim “Igrama prijestolja”, zanimljiva je i pozicija “krvnika” Florijana Borasa, Hercegovca iz Ljubuškog. Dužnosnik je Suda časti HDZ-a, pa je baš on redom izbacio Pašalića, Sanadera i Jadranku Kosor. Je li na redu i Karamarko? I tko će sve još završiti kao Pedro na burnoj hrvatskoj političkoj sceni? Narod, sve manje sit, sve više na dnu, duboko u kontejneru, od toga nema koristi, jer njemu je uvijek isto. Ali može se utješiti što je prava pomama za Valentino cipelicama po cijeni od samo 5.000 kuna! Voditeljica Monika Mamić, Viktorija Rađa, bivša misica i supruga Dine Rađe, Marija Bišćan, supruga nogometaša Igora, manekenke Ljupka Gojić i Iva Balaban već pokazuju svoje “papke” sa zlatnim zakovicama...