Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Oči u oči s Vlahovom
Datum objave: 6. listopada, 2017.

Petru Vlahovu, jednoj od neuništivih i neobjašnjivih konstanti HRT-ova informativnog i mozaičnog programa, ove jeseni povjereno je vođenje još jedne nove emisije. Radi se o šoubiz magazinu koji donosi teme o kojima, stoji u najavi, raspravljamo na kavi – društveni događaji, modni trendovi, putovanja i sve ostalo nevezano uz politiku. Na papiru zvuči izlizano i već viđeno, a na malom ekranu taj si dojam i potvrdite. Mislim, zlo mi je više od tih emisija u kojima su teme “ono o čemu napirlitane, besposlene purgerske kokoši raspravljaju ispijajući preskupu kavu na zagrebačkoj špici”. Pokrenuo sam prvu epizodu emisije “Oči u oči”, čekao da Vlahov nešto pogrešno izgovori, odnosno krivo pročita s blesimetra (i to se dogodilo već u prvoj rečenici), a onda je došao red na prvu temu.

Droga u današnjem društvu. Ne samo što smo o tome čuli i pročitali valjda sve što smo mogli, nego je to ovdje obrađeno na amaterski način, s dosadnim sugovornicima i nepotrebno mučnim scenama u prilogu. Svakom gledatelju čiji IQ nadmašuje sarmu sa zaprškom nakon nekoliko minuta postalo je neugodno ili urnebesno smiješno, ovisno o tome kakav odnos gaji prema lakim drogama.

Uglavnom, Vlahovu netko treba konačno stati na kraj. Predugo, ali baš preeedugo radi ovaj posao. Najprije je godinu dana vodio Dnevnik HRT-a, pa je objeručke prihvatio poziv Nove TV da vodi politički talk-show “Drugo lice”, ali nedugo zatim vratio se na javnu dalekovidnicu kako bi radio kao jedan od novinara u groznoj emisiji “Radni ručak”, koja je, srećom, ukinuta nakon jedne sezone. Vjerojatno najveću pozornost gledateljstva izazvao je tek 2012. godine, kad je dobio priliku uređivati i voditi političku emisiju “In medias res” (čiji naziv u prvoj emisiji nije znao izgovoriti). Ista se prikazivala četiri dana u tjednu u udarnom terminu, što je četiri dana previše. U prvoj emisiji ugostio je Halida Bešlića i Nedu Ukraden. Bila je to očita kopija “Drugog lica”, u kojem je, pak, ugostio Svetlanu Cecu Ražnjatović zbog povećanja gledanosti. Na ljeto 2014. vodio je emisiju “7 dana”, koje se ni ne sjećam baš najbolje, što je super pokazatelj koliko je bila nebitna. Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv Vlahova osobno, pogotovo zbog toga što ga niti ne poznajem. Sve dok ne uđe u studio i pokaže svoju (ne)sposobnost. Uostalom, nisam primijetio da je ijednu TV emisiju radio duže od godinu dana, a očito je takav kalibar voditelja/urednika da mu se to neće ostvariti ni s najnovijim proizvodom ”Oči u oči”.

Unatoč tome što se nikad i ničim dosad nije dokazao kao osobito kvalitetan novinar, a ni publika ni kritika nisu mu naklonjeni, ipak ga HRT-ovci ne zaobilaze angažirati na novim projektima bar jednom godišnje, jer očito uživa nekakvu protekciju. Hoće li “Oči u oči” doživjeti drugu sezonu i zašto neće, doznat ćemo u nadolazećim tjednima ili mjesecima. U svakom slučaju, bolje da su srijedom u 20 sati na Drugom programu emitirali neku dobru seriju, s obzirom na to da im je trenutačna ponuda vrlo slabašna. A obećali su šarenu televizijsku jesen. Šmrc.