Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Povratak davno izgubljenih gledatelja
Datum objave: 2. prosinca, 2016.

Nakon podužeg vremena, dvije najveće komercijalne televizije u Hrvatskoj – Nova TV i RTL – proteklog ponedjeljka krenule su u nemilosrdnu borbu za gledatelje. Naime, iako su ove dvije televizije ljutiti konkurenti, u posljednjih nekoliko godina RTL-ovi projekti toliko su podbacili da čelnici Nove TV nisu imali razloga za strah. Baš kad smo svi pomislili da je jesenska shema bila RTL-ova posljednja prilika za povratak davno izgubljenih gledatelja prije nego što stave ključ u bravu, naglo posezanje za slamkom spasa u obliku nove sezone “Ljubav je na selu”, izvuklo ih je po tko zna koji put iz živog blata.

RTL je, nakon kratkog ali žestokog promoviranja nove turske serije “Ranjena ljubav”, u kojoj, vjerujem da se ne moram ponavljati, glume poznati supružnici Halic Ergenc i Berguzar Korel iz “1001 noći”, prve turske serije prikazane u Hrvatskoj, konačno počeo s njenim emitiranjem u ponedjeljak, 28. studenoga, a s Nove TV nisu mogli dopustiti da im RTL preotme gledatelje pa su najavili svoj adut, dakako, još jednu tursku seriju, “Sudbina”, u kojoj glume zvijezde serija “Crna ruža” i “Dila”.

Naravno, komercijalne televizije slale su mailom podatke o gledanosti za spomenuti ponedjeljak. RTL se pohvalio kako je pretposljednju emisiju “Ljubav je na selu” pratilo više od pola milijuna ljudi te da je tako bila gledanija od konkurentske turske serije, ali i da je to ujedno bila najgledanija epizoda u sezoni, uz koju je bar na minutu bilo čak 910 tisuća gledatelja. I dok su oni imali najgledaniju emisiju u udarnom terminu, s Nove TV tvrde kako je njihova “Sudbina” bila najgledanija strana serija tog dana, uz čiju je prvu epizodu bilo 481 tisuća gledatelja.

Iako je Nova TV prvu epizode “Sudbine” prikazala u dotadašnjem terminu “Farme”, od 20.15 sati, već sljedeće večeri predomislili su se i pomaknuli je sat vremena unaprijed, kako bi bila izravna konkurencija “Ranjenoj ljubavi”, što će reći da su se konačno zabrinuli za svoje gledatelje. Međutim, ni RTL se nije dao zeznuti pa je od srijede premjestio “Ranjenu ljubav” na 20 sati, a “Mijenjam ženu” izgurao na 21 sat. Tako se sada “Farma” bori protiv “Ranjene ljubavi”, “Sudbina” protiv “Mijenjam ženu”, a “Zlatni dvori” protiv RTL Direkta i “Prave žene”, koju je RTL pomaknuo na 23 sata. Ne sumnjam da će se ovi termini još mijenjati ovisno o rezultatima gledanosti.

Večeras (pod uvjetom da ovo čitate na dan izlaska TV Obzora, u petak, 2. prosinca), u 20 sati, udarni termin RTL-a otvara drugi nastavak sad već kultnog filma o Kevinu i provalnicima, “Sam u kući: Izgubljen u New Yorku”, čije rezultate gledanosti nestrpljivo iščekujem u ponedjeljak s obzirom na to da je prvi nastavak prošle nedjelje gledalo više od pola milijuna ljudi, unatoč tome što je u istom terminu na Novoj išla nova epizoda popularne emisije “Tvoje lice zvuči poznato”, a na Drugom programu HTV-a još je uvijek trajao teniski meč Hrvatske i Argentine, finale Davis Cupa. Bilo kako bilo, u sljedećim mjesecima očekuje nas tijesna borba za gledateljima, iz koje će, na kraju sezone, samo jedna televizija izići kao pobjednica.