Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Čiji će paket bolje proći?
Datum objave: 19. rujna, 2014.

Zagazili smo u drugu polovinu rujna, što u televizijskim krugovima znači da službeno počinje jesenska shema. Tri najveće hrvatske televizije nekoliko mjeseci “na kapaljku” su najavljivale svoje adute kojima će nas zabavljati u nadolazećim hladnim mjesecima (ili će bar to pokušati), a tu pripadaju razne serije i emisije svih vrsta i žanrova. Došlo je vrijeme da nam konačno pokažu tko je bolji, čiji je veći i tako to. Nije da se žalim, no sad je sve tako šareno i razbacano da čovjeka jednostavno zaboli glava, posebice nakon što je vratio mozak s paše poslije godišnjeg odmora. Prvo nisam znao odakle da uopće krenem, a kad sam se odlučio, shvatio sam da ionako neću uspjeti iskomentirati sve u ovoj kolumni.

Onda, može prvo Nova TV? Može! Dakle, najgledanija hrvatska televizija nekako ima i najslabije najave, ali kladim se da će s tri premijerna programska sadržaja uspjeti biti gledanija od pet RTL-ovih ili desetak HRT-ovih. Najviše nade Nova TV polaže u novu domaću humorističko-dramsku seriju “Kud puklo da puklo”, u kojoj glavne uloge imaju glumci koje smo dosad pretežno gledali u sapunicama. Najavljeno je 160 epizoda, prva je pogledana i bit će detaljnije prokomentirana drugom prilikom, kao i još neki novi projekti. Osim “KPDP”, kao još jedan od svojih aduta Nova TV najavljuje i plesno-pjevački šou “Tvoje lice zvuči poznato”, koji se prikazuje u pedeset zemalja svijeta, a pod istim nazivom i u susjednoj Srbiji, gdje uskoro kreće druga sezona. I domaću verziju pratit ćemo kroz dvanaest emisija, taman do blagdana u prosincu. Tu su, dakako, i turske serije. Prošli tjedan bilo ih je čak četiri, ali je završila sezona “Draguljareve kćeri”, pa su ostale “Crna ruža” u udarnom terminu, “Časni ljudi” oko 18 sati i “Ljubav, vjera, nada”, koja je izgurana iz prethodno spomenutog termina u jutarnji.

Turskih se serija, hvala nebesima, riješila RTL Televizija - ovaj put možda i zauvijek. Bila bi sramota da su pokušali lansirati još jednu kad ih je više propalo nego uspjelo, a propale su i one koje su bile veliki hitovi (da, Suljo, upirem prst u tebe), i one koje bi na Novoj TV postale hitovima, ali RTL nema sreće te su ih ukinuli nakon nekoliko epizoda. Izgleda kao da su se počeli ponovno izgrađivati; osim što su izbacili turske serije, žutu emisiju “Exkluziv Tabloid” zamijenili su mnogo gledljivijim magazinom “Sve u 6”, koji je nekakva mješavina “Galilea” i originalnog koncepta “IN” magazina (od prije pet godina, ako ga još netko pamti). Sapunice domaće produkcije odlučili su zadržati (ove sezone zapalili su “Vatre ivanjske”), ali nećemo se ljutiti na njih jer ove godine nemaju konkurenciju, a i doista su se potrudili oko ostatka programa. Termin od 21 sat, nakon sapunice, svake večeri osvježit će druga emisija iz domaće produkcije. Ponedjeljkom će tu biti nov glazbeno-natjecateljski show “Uhvati Bingo ritam” (tako je, “Bingo” se s HRT-a seli na RTL TV i dobiva potpuno novo ruho), a utorak je rezerviran za kriminalističku seriju “Mjesto zločina” (koja podsjeća na “K. T. 2 - pravda na zadatku”, samo s profesionalnim glumcima). Druga polovina tjedna donosi nove sezone poznatih formata. Srijedom će ljubitelji “Jezikove juhe” doći na svoje jer se taj reality show vraća nakon tri godine u četvrtoj sezoni, s novim kuharom koji će osoblju restorana diljem zemlje servirati - jezikovu juhu. Iznenađujuće brzo vraća se dokumentarna sapunica “Ljubav je na selu”, čiji se nastavak sezone očekivao tek u zimu, nakon što su kandidate pete sezone predstavili krajem srpnja. Za one koji su propustili, RTL će ponoviti prvu emisiju, a sljedećih jedanaest tjedana nastaviti prikazivati premijerne svakog četvrtka.

Kao što sam rekao, svakako ostanite sa mnom i u sljedećim tjednima jer ovo je bio tek uvod u komentiranje novopečene jesenske sheme. Što mislim o HRT-u, Doma TV-u i RTL-u 2, ali i pojedinačno o novim emisijama? Znam da vas zanima...