Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Četiri večeri uz “Vatre ivanjske”
Datum objave: 5. rujna, 2014.

Siguran sam da mnogi od vas ponekad nalete na neku televizijsku seriju ili film te namršteno pomisle: “Nema šanse da ću ovo gledati, taman da mi netko plati!” U slučaju domaćih televizija, čiji su rasporedi programa takvi kakvi jesu, slična reakcija dogodi se češće nego rjeđe. Pogađate: ja sam se - prodao! Na RTL Televiziji, morali ste primijetiti, nedavno se počela prikazivati još jedna hrvatska sapunica, a meni vrag nije dao mira i odlučio sam do kraja pogledati prvu epizodu u trajanju od, jao li ga meni, više od sat vremena. Jer tko će vam drugi dati najbolje razloge zašto (ne) trebate gledati “Vatre ivanjske”? Kažete li da je “svaka sapunica snimljena na isti kalup”, složit ću se s vama, a ova prilično mnogo ideja posuđuje od onih meksičkih (počevši s bogatašima koji posjeduju veliko imanje). Možda upravo zbog toga što je radnja gotovo potpuno nerealna za ove prostore, a uz to i pomalo bajkovita (baš kao i “Larin izbor”), lagan je mamac za koji bi se opet mogao zakvačiti širi krug gledatelja.

Prva scena “Vatri ivanjskih” smještena je u 1999. godinu, a prikazuje nam 11-godišnju djevojčicu na njihaljki i njezinu pomajku Tildu koja joj priča “bajku za laku noć”. Prema legendi, u Ivanju su davno živjele dvije sestre; jedna od njih zvala se Ivka i bila je naljepša žena u cijelom kraju. No, lijepo lice skrivalo je ružnu istinu - Ivka je bila vještica koja je začarala dobrog seoskog mladića, a koji je bio ludo zaljubljen u nju. Uskoro im se rodilo i dijete, nakon čega je mladićeva majka, uz pomoć ostalih mještana, odlučila zaštititi djetešce i prekinuti kletvu. Cijelo selo krenulo je “drvljem i kamenjem” na Ivku u namjeri da je se zauvijek riješe. Ona se, bježeći, zaustavila na rubu velike stijene, gdje joj je mladićeva majka istrgnula nevinu djevojčicu iz naručja, a Ivku su natjerali da skoči... Malena Ana nikad nije čula kompletnu priču te je odrasla u vjerovanju da je ona istinita. Petnaest godina poslije, u sadašnjem vremenu, Ana Kolar i Viktor Magdić susreću se na željezničkom kolodvoru u Ivanju. Godišnjica je smrti Viktorove tragično preminule supruge Magdalene, ali i dan vjenčanja njegova oca Bože i pohlepne Elene Župan, koja se udaje samo kako bi stekla njegovo veliko imanje i bogatstvo. Međutim, saznajemo da je gospođa Tilda vlasnica tog istog imanja i oporučno ga je ostavila Ani, što znači da Elena od udaje neće imati baš nikakve koristi. Ha!

Serija “Vatre ivanjske” snima se prema ideji Diane Pečkaj-Vuković, koja je prethodno radila i na popularnoj “Dolini sunca”, na koju su se mnogi žalili, ali ipak je rušila rekorde gledanosti u regiji - sve dok na vrata nije pokucala Lara. Producija je za glavnu glumačku postavu okupila pomno odabrane adute “Larinog izbora” i “Tajni” (među njima su kraljevi telenovela Ksenija Pajić, Filip Juričić, Linda Begonja, Aleksandar Cvjetković, Alen Liverić, Barbara Nola i drugi), dok su mladi protagonisti Nevena Ristić i Slaven Španović u ulogama Ane i Viktora jednostavno - pun pogodak. Renomiranim glumcima ovaj put su dodijeljene uloge u kojima imaju priliku pokazati širok spektar svog talenta, bar onoliko koliko to ovaj žanr dopušta (nažalost, neki od njih iza sebe imaju užasno osmišljene i napisane uloge koje su ih jednostavno ograničavale, a za koje se nadam da se neće ponoviti). Posebice mi je drago na malim ekranima ponovno vidjeti Anu Begić-Tahiri, koju sam upoznao u humorističnoj seriji “Bibin svijet”, a koju je praktički ona sama “nosila” i bez nje ne bi bila ni upola tako zabavna. Spomenute mlade nade - srpska glumica Nevena Ristić (“Cvat lipe na Balkanu”) i njezin kolega Slaven Španović (“Zora dubrovačka”), imaju izvrsnu kemiju koju su prenijeli i na male ekrane, pritom ostavljajući dojam da se poznaju godinama. Zbog navedenih razloga, ne sramim se priznati da ću, možda, još ponekad baciti oko na “Vatre ivanjske”.