Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Usred ljeta čak šest novih serija
Datum objave: 14. kolovoza, 2014.

Prebacite li ovih dana na RTL Televiziju, mogli biste pomisliti da gledate pogrešan program, jer je u posljednje vrijeme izmijenjen gotovo do neprepoznatljivosti. Nakon što su, posljednji ponedjeljak u srpnju, uveli tri nove serije u kasnovečernji termin - “Dr. House”, “Southland” i “Igre strasti” (komentirao sam to na ovim stranicama prije dva tjedna), s ove TV kuće stigao je novi pozitivan šok. Samo četrnaest dana poslije svoj popodnevni program obogatili su s dodatne tri nove serije - kriminalističkim “JAG” i “Inspektor Alex” te novom sezonom humorističke drame “Voljeni dr. Martini”. Šest novih serija raspoređenih po danu usred ljeta je prilično impresivno, pogotovo kad bar pola njih nije za baciti i - što je jako važno - ne izgledaju kao da su im ih “uvalili” po sniženoj cijeni ili čak kao bonus u paketu (kao, tri kupiš, a jedna gratis).

Popodnevni termin otvara “Judge Advocate General”, odnosno “JAG”, popularna sudska drama koja u Hrvatskoj dosad nije baš zaživjela. Ako se dobro svega sjećam, na HRT-u je - sad već jako davno - prikazana prva sezona, pa je seriju nastavila emitirati Nova TV, ali nikad nije dovršila (ispravite me ako griješim). Zanimljivo, “JAG” prvo nije zaživio ni u Americi - na NBC-ju je serija otkazana nakon samo jedne sezone, ali ju je CBS spasio i ondje se preporodila, doživjevši ukupno deset sezona i više od dvjesto epizoda. Iz meni nepoznatog razloga RTL TV kreće od četvrte sezone, a u čemu je štos znaju samo oni. Ali ajde, bar se radi o proceduralu, pa će gledatelji koji prije nisu gledali seriju valjda nekako pohvatati konce.

Ljubitelji kriminalističkih serija možda će i nakon dvije epizode “JAG-a” htjeti ostati uz isti program, jer tada se emitira poljska verzija “Inspektora Rexa”. Najpametniji i najsimpatičniji njemački ovčar u televizijskom svijetu dobio je nasljednika po imenu Alex, koji se također bori protiv kriminala zajedno sa svojim ljudskim partnerom. Ako ste ljubitelji Rexa, ili su vam dosadile reprize originalne austrijske serije, Alexova priča u poljskom rimejku jednostavno nazvanom “Inspektor Alex” mogla bi vam doći kao osvježenje. Sad kad je talijanska serija “Toscana” postala hit na Novoj TV, RTL-ovci su se sjetili da su prije dosta godina prikazivali nekoliko sezona talijanske obiteljske serije “Voljeni dr. Martini”. Sada su počeli sa sedmom sezonom, iako se ne sjećam da su prikazali baš svih šest. Koliko vidim, šesta sezona se u Italiji prikazivala 2009., a nekako baš ne bih rekao da smo Martinija imali priliku gledati unutar posljednjih pet godina (zakleo bih se da je prošlo bar osam godina). No, valjda oni znaju što je najbolje za njih. Uglavnom, program RTL-a trenutno mi izgleda prilično dobro i pravo je pitanje koliko će se promijeniti s dolaskom jesenske sheme. Vidim da se “Sulejmana” rješavaju s čak tri epizode nedjeljom, a budući da s novim turskim serijama nižu neuspjehe, valjda su se opametili i odlučili poštedjeti svoje gledatelje. Došlo je vrijeme da pronađu drukčije adute u borbi protiv Nove TV.

Možda se sjećate kako sam, krajem siječnju ove godine, naveo nekoliko prijedloga za Doma TV - serije koje bi dobro pristajale njihovu programu. Do danas ih se čak četiri našlo na programu RTL-a ili su najavljene (“Bez traga”, “JAG”, “Southland” i “Hitna služba”). Podsjećam, u prijedlozima su se našle i “Na rubu zakona” (“The Shield”), “Newyorški plavci” (“NYPD Blue”) i “Castle”, pa tko zna, možda su RTL-ovci i na njih bacili oko. Konkretno bih RTL-u preporučio i sve hvaljeniju CBS-ovu seriju istog formata “Stalna meta” (“Person Of Interest”), s izvrsnim Jimom Caviezelom i Michaelom Emersonom u glavnim ulogama, o tajanstvenom milijarderu koji unajmljuje bivšeg operativca CIA-e da zaustavi kriminalce. Radi se o policijskim proceduralima kakvi su najtraženiji na hrvatskim televizijama i sigurno ne bi pogriješili da se odluče za njih.