Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Utopljen u moru HTV repriza
Datum objave: 25. srpnja, 2014.

Znate koja je najbolja stvar u vezi s ljetnom shemom na našim televizijama? Ta što jednom mora doći svom kraju... Eto, završilo je Svjetsko prvenstvo u nogometu, a HRT-ovi programi prepuni su kojekakvih repriza. Ajde, možda je to ovog ljeta opravdano, s obzirom na to da su tijekom protekle sezone premijerno prikazivali niz odličnih i vrlo dobrih serija kao što su "Igra prijestolja", "Domovina", "Sinovi anarhije", "Most", "Obitelj Borgia"... U poslijepodnevnom terminu sad repriziraju šestu sezonu "Lovaca na natprirodno" (vjerojatno će do nadolazeće jeseni ponoviti i sedmu koja je premijerno išla u rujnu prošle godine). Ovu trakavicu od horor serije, koja je prema početnim planovima trebala imati pet sezona (i upravo nakon iste postala je nepodnošljiva), danas prate još samo najvjerniji obožavatelji. Dok se na HRT-u repriziraju stare epizode uoči premijerne osme sezone, početkom koje sam definitivno i sam odustao od serije, gledatelji u SAD-u broje dane do početka desete sezone, a na The CW-u to je još uvijek jedna od najgledanijih serija. Poslije spomenutog "Supernaturala" HRT 2 reprizira još jednu trakavicu, ali ovaj put je riječ o humorističnoj seriji "Dva i pol muškarca". U igri su osma sezona, posljednja sa skandaloznim Charliejem Sheenom, i deveta, ujedno i prva u kojoj se pojavljuje antipatični Ashton Kutcher. Hm, kad je ova serija prestala biti zabavna? Pravo je pitanje - je li ikad i bila? Možda je već godinama jedna od najgledanijih serija u svom žanru, ali razlog tome je tip humora koji privlači široko gledateljstvo, od 10 do 100 godina (tipično za CBS), za razliku od modernih serija koje velikom većinom prati mlađa publika. Da se razumijemo, O.K. je za pogledati kad umireš od dosade i slučajno naletiš na programu, ali da ćeš jednog dana imati kolekciju DVD-ova i gledati maratonski jednom godišnje kao, primjerice, "Mućke" ili "Seinfelda", e - to ne vjerujem.

U večernjem programu javne televizije, radnim danom (osim petka), čak ide i jedna premijerna serija. Radi se o trinaestoj sezoni popularnog procedurala majstora Dicka Wolfa "Zakon i red: Odjel za žrtve", jedinim živućim nasljednikom originalnog "Zakona i reda". Riječ je o seriji koja, zahvaljujući inovativnim idejama vrijedne ekipe scenarista, u svojim novijim sezonama ima odlične kritike struke, iako se na programu NBC-ja neprekidno emitira još od jeseni 1999. godine. Ono što je Shonda Rhimes za kanal ABC s "Uvodom u antomiju", "Skandalom" i novom serijom "How To Get Away With Murder" (koja ondje starta od jeseni), to je Wolf za NBC. U vrijeme kad se potonja mreža raščistila od serija tog žanra, a sve manje preživi ih prvu sezonu, spomenuti majstor zna recept za golemu gledanost, pa mu je NBC s punim povjerenjem prepustio mjesto na rasporedu za dodatne dvije serije - "Chicago Fire" o čikaškim vatrogascima i spin-off "Chicago PD" koji prati susjednu policijsku stanicu. I opravdale su povjerenje. Prva je solidna i gledljiva, ali druga je sve bolja i vjerujem da bi se rado pratila kad bi neka naša televizija otkupila prava za emitiranje.

Od ponoći HRT reprizira prvu sezonu "Motela Bates", zanimljivog trilera sa sjajnom Verom Farmigom, čija radnja prethodi radnji "Psiha", zatim četvrtu sezonu dramedije "Kalifornikacija" s Davidom Duchovnyjem (možda i posljednju koja je gledljiva), te treću sezonu humorističke serije "Ludnica u Clevelandu" s popularnom bakicom Betty White. Subotom u predvečernjim satima na Drugom premijerno se prikazuje treća sezona pravne drame "Dobra žena", koja je na svom vrhuncu kvalitete u nedavno završenoj petoj sezoni. U kasnovečernjem terminu od prošle subote idu po dvije epizode akcijske drame "Vegas", koju je CBS otkazao 2012. godine nakon jedne sezone, pa nemojte previše žaliti ako propustite. U moru repriza teško je naći nešto pametno za gledanje, ali se ipak - nađe.