Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Nova TV baš se raspištoljila
Datum objave: 11. travnja, 2014.

Nova TV se u ove proljetne dane raspištoljila novim serijama te na svoja dva kanala uvrstila čak pet novih serija i jednu novu sezonu odlične serije, za koju gotovo nitko koga poznam nije znao da se ikad emitirala na njihovu programu zbog vampirskog termina. Nakon što je završilo emitiranje najnovije sezone “Navy CIS: Los Angeles”, na mjesto policijskih agenata koje tumače Chris O'Donnell i LL Cool J uskočio je kolega Simon Baker, odnosno “mentalist” Patrick Jane od prve sezone (to ne računam u onih pet novih serija), a na rasporedu je ostao originalni “Navy CIS”, koji, u reprizama šeste sezone, otvara udarni večernji termin. Tko zna koju po redu reprizu “Djevojaka na zadatku” zamijenila je premijera četvrte sezone dramske serije “Breaking Bad”, ili - kako su je naši preveli - “Na putu prema dolje”, koja se emitira odmah nakon duple doze “Mentalista”, oko 23.15 sati. Navedena serija, s izvrsnim Bryanom Cranstonom i ništa lošijim mlađim kolegom Aaronom Paulom u glavnim ulogama, najveću je popularnost stekla u posljednjoj sezoni i postala najbolje ocijenjena serija na IMDb-u, izguravši tako popularnu “Igru prijestolja” s... prijestolja. Subotom u 20 sati Doma TV odsad prikazuje “Charliejeve anđele”, rimejk originalne serije s kraja sedamdesetih. Nova verzija naišla je uglavnom na negativne kritike stručnjaka, a ostvarila je i lošu gledanost na matičnoj TV mreži te je ukinuta nakon samo sedam epizoda, s tim što je snimljena još jedna koja ondje nikad nije emitirana. Uz loš scenarij, angažirane su lijepe, ali prilično netalentirane glumice Annie Ilonzeh, Minka Kelly i Rachael Taylor, a okupiti ih kao takve sve na jednom mjestu bilo je pogubno za seriju.

Kad “Mentalistu” isteknu sve epizode prve sezone, epizode druge sezone prikazivat će samo jednom dnevno. Stoga će prazninu popuniti još jedna nova serija, TNT-jeva pravnička dramedija proceduralnog formata “Franklin i Bash”, čija svaka od dosadašnje tri sezone ima deset jednosatnih epizoda. Naslovne uloge tumače Breckin Meyer (Franklin) i Mark-Paul Gosselaar (Bash), a njih dvojica su jeftin odvjetnički tim koji nema problema s kršenjem pravila kako bi postigli cilj. Posljednji najavljeni novitet na tom sestrinskom kanalu Nove TV je serija “Tragovi zločina” (“Unforgettable”), čija prva sezona ima 22 epizode, a u glavnoj ulozi je prekrasna Poppy Montgomery, koju odnedavna gledamo i na RTL-u u novo-staroj seriji “Bez traga”.

Da ne budu baš sve nove serije smještene u normalne termine, pobrinulo se uredništvo programa Nove TV. Prošlog petka u 3.30 sati krenula je animirana serija “Boondocks”, zasnovana na istoimenom stripu Aarona McGrudera (usput rečeno, primijetio sam da se već dva čovjeka spomenuta u tekstu zovu Aaron, a ja hoću budućem psu dati to ime). Društvena je to satira američke kulture i rasnih odnosa iz kuta obitelji Freeman - desetogodišnjeg Hueyja, njegovog mlađeg brata Rileyja i djeda Roberta. Istina je da zbog sadržaja ”za odrasle” nije baš najprimjerenija za termin u kojem su djeca budna, ali od 22.30 bez problema bi se mogla emitirati, kao i u Americi na Adult Swimu. Gotovo tri sata nakon “Boondocksa” na Novoj TV premijeru je doživjela povijesna drama “Pan Am” (subota u 6.10), koju sam uhvatio u reprizi istog dana točno u podne, i to zahvaljujući live streamingu Nove TV preko OYO-a. Solidna je to serija koja prati pilote i stjuardese aviokompanije “Pan Am” šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali je također ukinuta zbog loše gledanosti, odemitiravši prije toga četrnaest epizoda. U glavnim ulogama su, među ostalima, Christina Ricci, Margot Robbie, Michael Mosley i glumac u usponu Mike Vogel, a u tri epizode pojavio se i Goran Višnjić. Hm, komotno su toj seriji mogli povjeriti termin “Charliejevih anđela”. Sada kad su opustošili svog distributera “Sony Pictures Television” i otkupili nove serije, valjda to znači da smo konačno mirni od onih desetak serija koje neprekidno vrte još otkad je Doma TV pokrenuta.