Zdravlje
SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Mikrostres se pojedinačno može činiti bezopasan, no kumulativno oštećuje zdravlje
Svi smo mi izloženi brojnim mikrostresorima, neki od nas više od drugih. Te "neravnine" na putu naših života tako su neznatne i kratke da ih jedva registriramo, no mogu nam prouzročiti velike zdravstvene probleme. Mikrostresori se ne mogu usporediti s "makrostresorima", primjerice s jurnjavom automobilom u kojemu prevozite trudnicu koja samo što nije rodila ili s time da se vozite automobilom s pokvarenim kočnicama a da to prethodno niste registrirali.

No dok se mikrostres pojedinačno može činiti bezopasnim, kumulativno može znatno crpiti energiju i oštetiti vaše fizičko i emocionalno zdravlje, upozorava troje američkih znanstvenika. U članku objavljenom u časopisu Harvard Business Review, koji se temelji na istraživanju obrasca življenja 300 osoba zaposlenih na vrlo odgovornim radnim mjestima u multinacionalnim organizacijama i na globalnom uzorku od više od 11.000 ljudi, znanstvenici Rob Cross, Karen Dillon i Kevin Martin iznijeli su na koji način identificirati izvore učestalih mikrostresora i kako umanjiti njihove posljedice. Cross i Dillon su koautori nedavno objavljene knjige "Učinak mikrostresa: Kako se male stvari gomilaju i stvaraju velike probleme - i što poduzeti u vezi s tim". Preporučili su tri načina koji bi mogli pomoći da stavite mikrostresore pod kontrolu:

1. Započnite malim stvarima


Najbolje je započeti tako da tjedno pokušate riješiti jedan manji problem. Učini li vam se da ne možete potpuni vjerovati svojim suradnicima, mogli biste, primjerice, s njima o tomu prijateljski porazgovarati. Kažite im na čemu sve radite tog tjedna i upitajte ih kako se nose s vlastitim poslovnim obvezama. To bi moglo pridonijeti izgradnji međusobnog povjerenja i smanjiti vam brige.

2. Upravljajte svojim odnosima


Glavni mikrostresor koji je navela većina ispitanika odnosio se na "iscrpljujuću ili negativnu interakciju" s članovima obitelji ili s prijateljima. Rješavanje tog mikrostresora neće značiti prekid kontakta s tim ljudima, jer najčešće ih ne možete izbjeći, već preoblikovanje međusobnih interakcija koje će na najučinkovitiji način ograničiti izvor mikrostresa, kažu istraživači.

Jedan se ispitanik prisjetio redovitih dvoipolsatnih i dužih posjeta svojim roditeljima subotom ili nedjeljom, što je za njega bilo posebno stresno jer je trajanje posjeta bilo neodređeno. "Lijek" za to u konačnici je bila odluka o jednoipolsatnom ručku s majkom nakon ranijeg odlaska s posla petkom poslijepodne. Tako je ispitanik dobio slobodan vikend za svoje ostale aktivnosti i prioritete.

3. Pokušajte primijeniti "multidimenzionalan" način života


Bilo da se radi o volonterskom radu, novom hobiju, bilo o širenju društvenog kruga, dodavanje nove dimenzije vašem životu može pridonijeti smanjenju utjecaja mikrostresora, otkrili su istraživači. Kazali su da su najsretniji sugovornici uključeni u njihovu studiju bili sposobniji staviti mikrostresore u širu perspektivu i prepoznati trivijalnosti, velikim dijelom zato što su nove osobe pripadale dvjema ili trima skupinama ljudi izvan njihova poslovnog i obiteljskog kruga, što im je omogućilo da se počnu baviti njima važnim aktivnostima. To ih je u biti “cijepilo” na mikrostres i pomoglo im da se “uzdignu iznad” stvari koje nisu mogli kontrolirati i na koje nisu mogli utjecati.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike