Novosti
KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Sudska praksa u ovim slučajevima nije jednaka na sjeveru i jugu Hrvatske
Policiji je prije nekoliko godina Zakonom o sigurnosti prometa na cestama dano moćno oružje - oduzimanje vozila vozačima koji su svojim ponašanjem u prometu dokazali da im nije mjesto za upravljačem. Samo prošle godine tu je mogućnost policija iskoristila 1148 puta.

Od svih 1148 privremeno zaplijenjenih vozila u 2023. godini odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215. Riječ je o podatcima za cijelu Hrvatsku, a u MUP-u kažu da još ne raspolažu brojem oduzetih motornih vozila u ovoj godini.

Kada je zakonom omogućena mjera oduzimanja vozila, prometna policija u početku ju je "sramežljivo" primjenjivala. Iz godine u godinu, neslužbeno doznajemo, sve se više služila takvim oblikom kažnjavanja. Najviše su joj na meti vozači skloni višestrukom ponavljanju najtežih prometnih prekršaja. Pod najtežim prometnim prekršajima smatraju se oni koji su se pokazali najčešćim uzrokom teških stradavanja u cestovnom prometu. Riječ je o prekoračenju dopuštene brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnji u suprotnom smjeru na brzim cestama i autocestama, namjernom prolasku kroz crveno svjetlo, odbijanju podvrgavanja ispitivanju radi provjere ima li vozač opijata u organizmu. Osim toga, bez "limenog ljubimca" moguće je ostati ako ste skloni vožnji s više od 1,5 promila alkohola, nađete li se za upravljačem dok vam je ukinuta vozačka dozvola zbog negativnih prekršajnih bodova i upravljate li vozilom iako vas je policija prije toga isključila iz prometa ili vam je privremeno oduzela vozačku dozvolu.

Kako je Hini neslužbeno rečeno iz jedne policijske uprave, zakon smatraju dobrodošlim, ali on se u praksi provodi neujednačeno. Različitost sudskih presuda diljem Hrvatske dovodi do toga da će, recimo, vozaču sa sjevera Lijepe Naše zbog istih prekršaja sud trajno oduzeti vozilo, a onima s juga automobil ili motor bit će vraćen. Ta se razlika ne očituje samo od suda do suda, nego i od suca do suca koji odlučuje hoće li vlasnika trajno lišiti onoga što se može smatrati hladnim oružjem na dva ili četiri kotača u rukama potencijalnog ubojice. O privremeno oduzetom vozilu skrbi se policija, a taj posao ne obavlja besplatno. Njegov vlasnik po okončanju sudskog postupka dužan je platiti takozvanu ležarinu.

No što je s vozilima koja sud trajno oduzme? Iz MUP-a nam je rečeno da se ona prodaju na javnim dražbama, a novac od prodaje uplaćuje se u državni proračun. Ona koja su u lošem stanju i nije ih moguće prodati odlažu se u reciklažna dvorišta. Neke od zemalja, odnosno njihove policije, oduzete moćnije automobile zadrže za sebe kako bi se njima koristile kao presretačima. To nije zakonski primjenjivo kod nas, sva trajno oduzeta vozila, kako je navedeno, odlaze na javnu dražbu ili ih se odvozi na odlagališta, rečeno je Hini iz MUP-a.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

Najčitanije iz rubrike