Osijek
DAN PARKINSONOVE BOLESTI

Bolest se drži pod kontrolom ako se brzo prepozna
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Broj oboljelih od Parkinsonove bolesti raste, važno je prepoznati simptome i odmah liječiti

Svake godine diljem svijeta 11. travnja obilježava se kao Svjetski dan Parkinsonove bolesti kako bi se podigla svijest i skrenula pozornost na borbu protiv te bolesti. Nazvana je po liječniku opće prakse Jamesu Parkinsonu, koji je bolest opisao 1817. godine. Njegov rođendan, 11. travnja, i cijeli ovaj mjesec posvećeni su podizanju svijesti o toj bolesti.

I u Osijeku je, u četvrtak poslijepodne na Trgu slobode, obilježen taj dan, aktivnostima koje se provode noseći crvene majice i dijeleći tulipane, koji su zaštitni znak ove bolesti.

Svrha javnih aktivnosti jest podizanje svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozdravstvenog problema. Ranim započinjanjem liječenja i dobrim odgovorom pacijenta na liječenje uspijeva se bolest držati pod kontrolom dugi niz godina i pacijentima omogućiti zadovoljavajuće funkcioniranje. Učestalost obolijevanja češća je nakon 60. godine, a problem će se povećavati zbog starenja populacije i produženja životnog vijeka.

Dr. Svetlana Tomić iz KBC-a Osijek predsjednica je udruge Buđenje, koja organizira obilježavanje.


- Povećava se broj oboljelih od parkinsona, koji je kompleksan i prouzročuje motoričke simptome u smislu usporenosti, otežane pokretljivosti i ukočenosti mišića, drhtanja ruku i drugih problema koji otežavaju kvalitetu života, uključujući psihijatrijske simptome, probleme s probavom, regulacijom krvog tlaka, znojenjem, kontrolom mokrenja, bolovima... Nužno je rano prepoznavanje, dok se simptomi ne razviju prejako i preteško, kada i nama bude teško na brzinu regulirati te simptome - kazala je liječnica.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

STRUČNO-ZNANSTVENA TRIBINA

100 godina dvorca Mačkamama

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike