Kultura
DODJELOM NAGRADA

Otvoren je 17. Festival Mali Marulić
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Dodjelom nagrada za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu u utorak navečer je svečano otvoren 17. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić na kojem će tijekom pet dana biti izvedeno ukupno osam predstava. Prva nagrada​ je otišla u ruke autoric​e Lucij​e Klarić za dramski tekst "N​inja Batteur", druga Melani Glavinić za tekst "Karakondžula"​, dok je treću nagradu za tekst "Što sve flora mora" osvojila Marin​a Vujčić​. ​Nakon dodjele nagrada izvedena je predstava "Romeo i Julija - ​Error 404", autorski projekt prema motivima teksta Elvisa Bošnjaka Rebro, u režiji Anastasije Jankovske, a u koprodukciji Boom! teatra i Gradskog kazališta lutaka Split.

Selektorica Nikolina Rafaj je rekla je da su ih ovogodišnje 24 prijave za festival ugodno iznenadile i priznala da proces selekcije nije bio lagan. Uživala je gledajući predstave i pokušala sama ući u dijalog s onim što vidi jer joj je to najvažnije. ​Zadovoljna je što je među ovogodišnjim prijavama dosta društveno angažiranih predstava koje otvaraju važne i plodonosne teme, neovisno o uzrastu.

- Ljepota u cijeloj priči je da forme i sadržaji rastu zajedno s djecom, a mislim da su to ovogodišnje prijave pokazale - kazala je Rafaj.

Uz predstavu splitskog GKL-a, domaćina Festivala, bit će izvedeni naslovi iz Velike Gorice, Zadra i Zagreba, a osim u Gradskom kazalištu lutaka Split predstave će se održavati i na pozornici Kazališta lutaka Zadar. Na programu je "Ero s onoga svijeta" redatelja Krešimira Dolenčića, a u produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka te predstava "Mama je kriva za sve" u režiji Lee Anastazije Fleger. ​Među naslovima su i "Magarac i čarobnjak" u režiji Siniše Novkovića, predstava "Šapat duše" redateljice Tamare Kučinović, te predstava "Zezop" redateljice Ane Prolić, a u produkciji Kazališta lutaka Zadar. Publika će moći gledati i predstave "Mreža" u režiji Ive Olujić i u produkciji Teatra Tirena​, te "Tratinčica i čudesna vrtićka krema" u režiji Hrvoja Zalara i produkciji Kazališta Prijatelj. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike