Sport
NAKON PREKIDA U NAŠICAMA

NEXE-u je oduzet bod,
u našičkom klubu žale
i brane Marka Bezjaka
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Vjerujem kako kod Bezjaka nije bilo baš nikakve loše namjere, rekao je predsjednik RK NEXE Josip Ergović
Nismo dugo čekali na kaznu igračima i Rukometnom klubu NEXE nakon prekida nedjeljnog susreta sa Zagrebom.

Podsjetimo, nezadovoljni jednom u nizu odluka sudaca, kada su poništili pogodak Fahrudina Melića i dosudili sedmerac te zbog protesta isključili igrača NEXE-a, u gužvi pred zapisničkim stolom Marko Bezjak je zakvačio ramenom delegata Antu Josića, koji se potom srušio na pod, te mu je pružena liječnička pomoć. Mnogi su u krcatoj dvorani Osnovne škole kralja Tomislava i pred TV-om pomislili kako je nekadašnjem međunarodnom sucu pozlilo jer se Bezjakovo "ramenanje", koliko god ostaje dvojba je li to učinjeno s namjerom, nije činilo tako jakim. Josić je došao k sebi, ali je nakon pola sata odlučeno da se susret prekine, pri vodstvu Zagreba 16:9, nakon što je odigrano 29 minuta i 54 sekunde susreta. Dan poslije voditelj natjecanja Ante Ančić promptno je reagirao. U skladu s Propozicijama HRS-a, točnije, s člankom 101. stavkom 8., susret je registriran 10:0 u korist Zagreba, a još veća šteta nanesena je NEXE-u jer mu je oduzet jedan bod. Marko Bezjak automatski je suspendiran zbog, kako se kaže, napada na službenu osobu. Moguća je višemjesečna, čak i doživotna kazna. Stegovni postupak pokrenut je i protiv trenera NEXE-a Veselina Vujovića i igrača Andraža Velkavrha.

Dan poslije iz Rukometnog kluba NEXE izražavaju žaljenje zbog nedjeljnih događaja.

- Iznimno mi je žao što se ovo dogodilo. Potrudili smo se da ovo bude praznik rukometa. Zajedno s našom udrugom navijača potrudili smo se ugostiti naše prijatelje iz Zagreba, pokazati jednu ljepšu stranu sporta, da se možemo družiti izvan terena. Sve je upućivalo na to da će to biti festival sporta i onda se dogodilo ovo što se dogodilo, zbog čega žalim - rekao je predsjednik RK NEXE, koji je ipak stao u obranu svoga igrača Marka Bezjaka.

- Vjerujem mu da kod njega nije bilo nikakve namjere. Zakvačio je ramenom delegata, gospodina Josića, kojeg iznimno cijenimo, u trenutku kada je kao isključeni igrač prolazio u prostor za isključene igrače, odnosno za zamjene. Bezjak tvrdi da u životu ni na koga nije nasrnuo ni fizički nekoga napao. To je igrač koji je osvajao Ligu prvaka, dugogodišnji reprezentativac Slovenije i svi koji ga poznaju znaju da je blage naravi i da nije čovjek koji bi to mogao učiniti.

Koliko su na ponašanje igrača utjecale neke sporne sudačke odluke?

- Igrači su bili frustrirani. To je činjenica, ali ne smijemo to manifestirati bilo kakvim vrijeđanjima ili fizičkim napadima. Ponovit ću: ovo za mene nije bio fizički napad, već slučajnost koja nije dobro završila. Srećom, delegat je zdrav. Više mislim da je tužan, kao i ja, što je ovako završilo. Inače, atmosfera na utakmici je bila fantastična. Mi želimo da se u ovoj dvorani ljudi osjećaju sigurno. Bili smo dobar domaćin igračima i Upravi Zagreba. Čestitam im na odličnoj igri. Želim napomenuti da oni nisu naši neprijatelji, već sportski rivali. Završilo je sve jako loše za hrvatski rukomet. Ne treba dolijevati sada ulje na vatru. Zato bih zahvalio još jednom i našoj publici, jer u tim trenutcima nije bačen ni jedan predmet na teren, kao i igračima Zagreba, koji su se mirno ponijeli u tim trenutcima - rekao je predsjednik RK NEXE Josip Ergović, koji jučer još nije mogao potvrditi hoće li poslati žalbu i što će u drugostupanjskom stegovnom postupku osporavati.

S oduzimanjem boda NEXE trenutno ima tri boda manje od drugoplasiranih Sesveta, pa im ni pobjeda u subotnjem susretu upravo sa Sesvetama od šest ili više razlike nije više dovoljna za vraćanje drugog mjesta i nastupa u doigravanju za prvaka. NEXE-u sada, nakon 15 godina, izmiče čak i titula viceprvaka Hrvatske, pa bi bilo poželjno i pri donošenju drugostupanjske presude točno utvrditi sve okolnosti da se ipak donese odluka s kojom bi se redoslijed u Ligi za prvaka odlučivao isključivo na terenu, a ne izvan njega. Jer u Našicama, kao što se moglo vidjeti, nije stvorena neprijateljska atmosfera, nego upravo suprotno. I to treba nagraditi.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike