Osijek
STIHOVI I GLAZBA SVAČIJEG DJETINJSTVA

Mural u Gupčevoj u čast pjesme “Zeko i potočić”
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Zanimljivo je kako je Branko Mihaljević ovu popularnu pjesmu napisao prije 70 godina za samo 20 minuta, a pjeva se i danas
Okrugli jubilej, 70. rođendan, slavi pjesma "Zeko i potočić" skladatelja Branka Mihaljevića, koju dobro poznaju generacije djece ne samo iz Osijeka nego i iz cijele Hrvatske. Sada je ta legendarna pjesma, u prigodi svog 70. rođendana, dobila vrijedan dar.

Autor - Žolt Vačora


Riječ je o muralu posvećenom upravo pjesmi "Zeko i potočić". Naslikao ga je umjetnik Žolt Vačora na zidu kuće u Gupčevoj 41, na inicijativu vlasnice te kuće.

- Oni koje su roditelji uspavljivali uz te stihove danas njima uspavljuju svoju djecu. Pjesma "Zeko i potočić" jednako je živa kao i prije sedam desetljeća, kada je nastala, jer ima dušu. Sada imamo mural kao zahvalu Branku Mihaljeviću, jer gospodin Mihaljević svojim je radom i djelom zadužio mnoge Osječane, a mural je još jedno hvala. Hvala od generacija koje su pjevale njegove skladbe, od kolijevki i kazališta pa sve do ulica i stadiona - kaže autor Žolt Vačora.

Mural se nalazi u blizini Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Donjem gradu. Upravo je u Dječjem kazalištu, koje nosi ime Branka Mihaljevića, predstava "Zeko, Zriko i Janje" najveći hit već desetljećima, a posljednji je put obnovljena prije četiri godine. Pjesma "Zeko i potočić", za koju mnogi kažu da je najemotivnija dječja pjesmica napisana uopće, dio je te predstave, jer dok glumci i djeca u publici zajedno pjevaju stihove "Jedne zimske noći, tam‘ gdje je visok brijeg, zamrz‘o se potočić i pokrio ga snijeg...", teku rijeke suza.

Usto, album "Zeko i potočić", na kojemu je i ova pjesma, najprodavaniji je album dječjih pjesama u Hrvatskoj svih vremena i dobio je platinasto priznanje diskografske kuće Croatia Records.

Pjesmu o zeki i zamrznutom potočiću prva je, 1956. godine, uz pratnju Zabavnog orkestra Radija Osijek, izvodila osječka pjevačica Olgica Miler, kažu nam kolege s HRT-a Radija Osijek. Poslije su ju s velikim uspjehom izvodili Ivica Šerfezi (1967.) i Zdenka Vučković (1971.). U raznim su prigodama pjesmu u izvornoj verziji ili u maštovitim obradama pjevali mnogi poznati hrvatski pjevači i pjevačice, primjerice Jacques Houdek, Marko Tolja i Sanja Matejaš, sestra pjevačice Tatjane Matejaš - Tajči. Usto, od 2008. godine u Osijeku se održava dječji festival Zeko i potočić.

... to njemu tišti grud


Zanimljivo je da je Branko Mihaljević ovu popularnu pjesmu napisao 1954. godine za samo dvadesetak minuta. Naime, organizatori su tražili od poznatog skladatelja pjesmu za dječju priredbu, a on ju je napisao u rekordnom roku. I ušao u legendu. A da je pjesma popularna i danas i da ju pjevuše i današnje generacije mališana, potvrđuje i ovaj mural.

Jer tko bi mogao ostati ravnodušan na ove svevremenske stihove: "Jedne zimske noći gdje je visok brijeg, zamrz‘o se potočić i pokrio ga snijeg. A jedan mali zeko traži potok svud, gdje je, kud je nestao, to njemu tišti grud."

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

UOČI 1. SVIBNJA, DANA INDUSTRIJSKE ČETVRTI

Tribina o dvorcu, boćanje, izložba

Najčitanije iz rubrike