Osijek
OTVOREN U IT PARKU U GACKOJ

Novi IT poslovni centar vrijedan 8,7 mil. eura
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Lozančić: Početna cijena najma iznosit će 8 eura po četvernom metru i 2 eura fiksno za režijske troškove
Gradonačelnik Ivan Radić u ponedjeljak je svečano otvorio središnju poslovnu zgradu IT parka u Gackoj ulici, kojom će upravljati novoosnovana gradska tvrtka OS Centar, a prve bi stanare, manje IT tvrtke s područja Osijeka i Osječko-baranjske županije, trebala primiti u lipnju. Riječ je o uistinu lijepom i funkcionalnom objektu, koji na najbolji mogući način reprezentira osječku IT scenu, jednu od najsnažnijih okosnica osječkog i županijskog gospodarstva, a koja, prema procjenama, danas zapošljava oko 1500 stručnjaka, čemu valja pribrojiti i velike tvrtke čije službeno sjedište nije u Osijeku, no djeluju i zapošljavaju na njegovu području.

Partneri poduzetnicima


Kako je istaknuo gradonačelnik, vrijednost cijelog IT parka u Gackoj iznosi 9,6 milijuna eura, a izgradnja zgrade poslovnog IT centra stajala je 8,7 milijuna eura, od čega je 50 posto sufinancirano novcem Europske unije, a ostatak iz gradskog proračuna. Izgradnja je počela u listopadu 2022., trajala je 14 mjeseci te je dovršena unutar predviđenog roka. Zgrada se prostire na 4000 četvornih metara, a u njoj će, prema planovima, biti zaposleno dvjestotinjak osoba.

- Riječ je o brzorastućem sektoru u cijelom svijetu, pa tako i u Osijeku, gdje je u ovom trenutku zaposleno oko 1500 osoba. Na ovaj i na mnoge druge načine pokazujemo da smo partneri našim poduzetnicima i gospodarstvenicima, u ovom slučaju našem IT sektoru, s kojim imamo odličnu suradnju. Ovdje je cilj stvoriti sinergijski učinak između samih tvrtki, kako bi neke od njih danas-sutra stasale u još veće tvrtke te zapošljavale još veći broj naših sugrađana - rekao je Radić i napomenuo kako Grad Osijek u ovom trenutku bilježi rekordno nisku nezapolenost.

- U odnosu prema 2021. godini, kada sam preuzeo odgovornost za vođenje grada Osijeka, danas imamo 2700 zaposlenih osoba više. U ovom trenutku imamo i veliki investicijski zamah, a riječ je o čak 84 projekta u vrijednosti od 350 milijuna eura. Ovaj centar, ali i dio grada u kojem se nalazi, dobit će još više na značenju kada prekoputa njega bude i novi Klinički bolnički centar, čija je vrijednost 700 milijuna eura. Raduju nas lijepe vijesti i dobre brojke iz Osijeka, nastavit ćemo raditi u tom smjeru, a svima onima koji će raditi u novoj zgradi IT centra želim puno sreće i uspjeha - poručio je gradonačelnik.

Mato Lukić čestitao je gradonačelniku Radiću i gradskoj upravi na ovoj velikoj investiciji, koja je, prema njegovoj ocjeni, bila preuvjet za dodatni razvoj gospodarstva na području Osječko-baranjske županije.

- Prije otprilike tri i pol godine na ovom je mjestu bila livada, te smo i bivšu gradsku vlast nagovarali da se izgradi upravo ovakvo nešto. Danas vidimo gdje se nalazimo, da je zgrada gotova, da će se uskoro u nju useliti novi gospodarstvenici, što je i smisao cijelog ovog IT parka. To je upravo ono što zagovaramo i u Gradu Osijeku i u Županiji, stvaranje preduvjeta za razvoj gospodarstva. Činimo to cijelo vrijeme, rezultati su odlični, a ove godine samo na području OBŽ-a u odnosu prema prošloj godini otvoreno je 625 obrta više, što je iznad nacionalnog prosjeka, koji iznosi 10,3, a naš je prosjek novih obrta 11,2 posto. U tom ćemo smjeru svakako i nastaviti, i zbog otvaranja novih radnih mjesta, i zbog zadržavanja postojećih, i zbog onoga što je najvažnije, a to je povratak naših stanovnika - rekao je Lukić.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a Domagoj Mikulić istaknuo je kako je Grad Osijek možda i najveći korisnik sredstava EU-a, a jedan od projekata koji je realiziran povlačenjem sredstava iz njegovih fondova je i ovaj IT park, koji će uskoro postati dom većem broju IT stručnjaka i tvrtki.

- Drago mi je što smo kao Ministarstvo mogli sudjelovati u ovakvom projektu, koji je financiran kroz ITU mehanizam - rekao je državni tajnik Mikulić, napomenuvši da će se razvoj grada Osijeka nastaviti kroz novi fond ITU mehanizma s predviđenih 55 milijuna eura.

Osijek - IT grad


Direktor novoosnovane gradske tvrtke OS Centar, koja će upravljati centralnom poslovnom zgradom u IT parku, Antonio Lozančić istaknuo je kako je grad Osijek iznimno ponosan na svoju IT zajednicu i ponosno nosi epitet IT grada.

- Ovaj kapitalni projekt od velikog je značenja za IT zajednicu, dugo se o njemu pričalo i mnogi su bili skeptični oko njegove realizacije, no aktualna gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem uspješno ga je privela kraju - rekao je Lozančić i dodao da zgrada ima konferencijsku dvoranu modularnog tipa, ukupnog kapaciteta 300 mjesta, co-working prostor s 32 jedinice i 32 uredska prostora kvadrature 17 - 90 četvornih metara, za koje već sada vlada velik interes.

- Uskoro, kada raspišemo natječaj, vjerujem da ćemo odmah sve te prostore i popuniti - reko je Lozančić, uz napomenu da zainteresiranim tvrtkama IT djelatnost mora biti primarna, a početna cijena najma iznosit će 8 eura po četvernom metru i 2 eura fiksno za režijske troškove.
Ivan Alilović
Mihael Tomić predsjednik udruge Osijek Software City

KRUNA SURADNJE OSC-a, GRADA I IT SEKTORA

- Izgradnja središnje poslovne zgrade u IT parku kruna je dosadašnje suradnje Udruge, Grada Osijeka i IT sektora. Cijeli IT park Osijek donosi dodatnu vrijednost za cjelokupnu IT industriju u našoj regiji te zadržava Osijek na karti IT industrije i stručnjaka koji svojim znanjima i vještinama mogu isporučiti odlične projekte. Ovdje će se smjestiti velik broj tvrtki iz Osijeka i Osječko-baranjske županije te se nadamo da će prilikom boravka ovdje isporučiti mnoge sjajne projekte - rekao je Tomić.

Dodao je kako u podatak o 1500 zaposlenih u osječkom IT sektoru nisu ubrojene tvrtke koje nemaju službeno sjedište u našoj županiji, a njih je jako puno. Riječ je o velikim tvrtkama koje su globalni igrači s uredima u cijelom svijetu.

Možda ste propustili...

OKUPILA SE GENERACIJA OSMAŠA

Tri razreda opet na okupu

RADIONICA "UĐI U MOJE KONVERSICE"

Je li normalno da dečki plaču?

Najčitanije iz rubrike