Kultura
VINKOVAČKI ART CLUB

Bogat, raznovrstan Art tjedan unio je živost u kulturni život grada
Objavljeno 9. travnja, 2024.
U petak, 12. travnja, u 19 sati na programu je izložba “25 godina s vama”, u povodu 25 godina rada HDLU-a Vinkovci
Vinkovački Art club, koji postoji već osmu godinu, prošlog je tjedna priredio niz događaja koji su unijeli živost u vinkovački kulturni život, ali i pobudio veliko zanimanje Vinkovčana, pa je, i inače nevelik, prostor kluba bio pretijesan da bi primio sve zainteresirane, tako da organizatori moraju razmisliti o većem prostoru.

Šest godina


Kada je 1. listopada 2018. otvoren, Art club Vinkovci bio je zamišljen kao okupljalište interesnih skupina i pojedinaca koji se bave raznim umjetničkim smjerovima i uspješni su i priznati u svojoj profesiji, ali i kao pomoć mladim, još neafirmiranim umjetnicima raznih usmjerenja. "Bit će to i mjesto gdje će se održavati komorni događaji, od glazbenih do promocija knjiga, i služiti članovima kao logistika i dogradnja na putu stvaranja autorskog djela, njegova predstavljanja javnosti, objave i marketinškog plasmana na tržište", najavio je tada Šima Jovanovac, koji je zajedno s Ivanom Lončarom Žanom podnio najveći teret uređenja i osmišljavanja kluba.

Art tjedan je već šestu godinu zaredom reprezentativni pokaz uspješnica članova i struke naslonjene na aktivnosti udruge, programi su edukativni, poticajni, s pozitivnom porukom sličnim udrugama, pojedincima i puku Vinkovaca i okolice, pojašnjava Marko Lončar, slikar i organizator događaja u Art clubu, dodajući kako su 1. travnja održani VI. Susreti gitarista.

- To je unikatan program na cijelom prostoru Lijepe Naše. Revija je to vrsnih gitarskih majstora koji izvode instrumentalne i vokalne skladbe najpopularnijih svjetskih gitarskih velemajstora, poput Erica Claptona, Santane, Dire Straitsa, Hanka Marvina... Nastupili su, uz ostale prve gitarističke perjanice naše regije, Drago Laban, Željko Barba i Krunoslav Mihaljević. Instrumentalne kompozicije Željka Barbe svirao je autor uz Art bend, koji čine Krunoslav Mihaljević - gitare, Branimir Jovanovac - klavijature, Dario Hleb - bas, Dane Peršić - perkusije, Matija Bajtal - bubnjevi, a skladbe Šime Jovanovca izvodio je Krunoslav Mihaljević. Predstavio nam se i Branko Knežević Colak, kao i najmlađi vinkovački gitarist, Jakov Bosančić - kaže Marko Lončar, dodajući kako su nastupili i revijalni sastavi Vintage band, Molekule, B strana, Crveni makovi, Vilupek band..., a finale je pripalo nastupu Tarasa Tratinskog kao sjećanje na rano preminulog vinkovačkog kantautora Slobodana Milića Ćilima.

Veliko zanimanje vinkovačke javnosti izazvao je projekt "Umjetnost i knjiga", u sklopu kojega je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održana izložba i primopredaja sedam slika sedmorice autora, članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci, vinkovačkoj knjižnici.

Posebnost je tog projekta i to što je jedinstven u Hrvatskoj, pojašnjava začetnik i umjetnički voditelj projekta Marko Lončar, potpredsjednik HDLU Vinkovci, u tome što je svaki autor odabrao motiv iz jedne knjige i naslikao ga, a svako djelo imat će i QR kod koji skeniranjem vodi na knjigu s kojom je motiv povezan.

- Ravnateljica knjižnice Vedrana Lugić tada je predložila da taj događaj postane početak tradicije i da se nastavi u budućnosti. Za glazbeni ugođaj su se pobrinuli "Edela i Žan", koji su izvodili autorske pjesme Ivana Lončara Žana. Sama izložba i primopredaja održala se ispred ulaza knjižnice kako bi umjetnost, slikarska, glazbena i književna, postala dostupna svima - kaže Marko Lončar.

Pisana riječ


U petak je u Art clubu održana Večer pisane riječi, koju su tematski obilježili propitivanje domoljublja i lokalpatriotizam. Tijekom večeri predstavljene su tri knjige - Povijest jedne laži autorice Jasne Buhač-Starc, Put do koraka Vladimira Bakarića i Iz dubine duše Ivice Stanića. Tribinu o domoljubnoj poeziji A. G. Matoša upotpunili su učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci Lea Krajina, Emanuel Turkalj, Filip Ivandić i Filip Japundžić predstavivši se u literarnom i glazbenom izričaju.

Marko Lončar najavljuje i nove događaje u Art clubu, pa je već idućeg petka, 12. travnja, u 19 sati na programu izložba "25 godina s vama", u povodu 25 godina rada i nastanka Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci.

- Svoja djela ovom prilikom izložit će 25 članova HDLU-a Vinkovci, udruge koja od 1999. godine djeluje i stvara na području Vinkovaca, Slavonije, Hrvatske i inozemstva, te je postala i ostala nezaobilazni čimbenik kulturnih događaja na našim prostorima. Najveće je udruženje akademskih umjetnika i amatera likovnjaka, kipara i prokuratora u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Udruga ima 55 članova i 20 počasnih članova iz inozemstva.

Voditelji večeri bit će Krešo Marić i ja i ovom prigodom prezentirat ćemo rad udruge. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Ivan Bosančić, a u glazbenom dijelu večeri nastupit će duo “Žan i Edela” - najavljuje Marko Lončar i poziva sve one koji vole kulturu i umjetnost da tu večer provedu s vinkovačkim likovnjacima.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike