Crna kronika
SVE IH JE VIŠE NA CESTAMA

Oprez, u tri dana petero biciklista teže ozlijeđeno
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Policija poziva bicikliste, ali i druge vozače da poštuju prometna pravila, jer samo tako će se nesreće izbjeći

Vrijeme je gotovo ljetno, tako da je proteklih dana na cestama bio povećan broj biciklista. Većina je uživala u opuštenoj vožnji, no neki su, što zbog svojih što zbog pogrešaka drugih vozača, morali u posjet liječniku. Naime, u tri dana u prometnim nesrećama u Slavoniji ozlijeđeno je petero biciklista.



Dva su biciklista ozlijeđena u prometnim nesrećama u subotu u Brodsko-posavskoj županiji. Kod Krajačića, nedaleko od Slavonskog Broda, oko 10.20 biciklist (64) vozio je cestom, a iza njega u istom smjeru autom se kretao 42-godišnjak koji je imao 1,48 promila alkohola u krvi. Vozilo je potom u lijevom zavoju prednjim dijelom udarilo u stražnju stranu bicikla, nakon čega je biciklist pao na kolnik. Teško je ozlijeđen i zadržan je na liječenju u slavonskobrodskoj bolnici. Vozač auta završio je na triježnjenju i kazneno je prijavljen. Istoga dana oko 21 sat u Ulici Karla Dieneša u Novoj Gradiški 23-godišnji se vozač automobilom "u rikverc" uključivao na kolnik, ali nije propustio 60-godišnjeg biciklista, koji se prednjim dijelom bicikla zabio u stražnji dio automobila. Biciklist je teže ozlijeđen, a 23-godišnjak lakše. Ipak, prekršajnu prijavu dobio je i biciklist jer na sebi nije imao reflektirajući prsluk.

U Vinkovcima je u četvretak ozlijeđeno troje biciklista. Policija je izdvojila nesreću koja se dogodila u 18 sati, kada se 69-godišnjakinja biciklom vozila po nogostupu. Na raskrižju se biciklom spustila na cestu, no nije propustila sva vozila koja su se kretala cestom. Zbog toga je prednjim dijelom bicikla udarila u auto i pala na kolnik. Teže je ozlijeđena.

- Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjenje vidljivosti na biciklu mora bit upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Također, propisano je da vozač bicikla noću mora biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom - savjetuju iz policije. Ako se biciklist kreće prometnicom bez staza ili trakova za kretanje biciklista, potrebno je kretati se uz desni rub kolnika u smjeru kretanja.

Sandra Lacić
PROMETNA PRAVILA ZA BICIKLISTE
Pri uključivanju u promet na kolniku biciklisti su dužni propustiti sva vozila koja se kreću cestom i zabranjeno je prelazeći kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu upravljati biciklom. Kada je biciklist na cesti i želi skrenuti, prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom. Pri skretanju ulijevo prvo je potrebno prestrojiti se uz središnju crtu, ponovno provjeriti može li se sigurno skrenuti, prateći zamišljeni luk od središnje linije prometnice, te nakon toga skrenuti.

Možda ste propustili...

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

NA PODRUČJU SUNJE, SISKA I GLINE

Pet krijumčara u rukama policije

ČEKA SE NALAZ OBDUKCIJE

Ukrajinac ubijen, još ne znaju kako

Najčitanije iz rubrike