Crna kronika
TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić
Objavljeno 22. travnja, 2024.
U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima u tzv. aferi Dinamo 2 na osječkom Županijskom sudu bivši član uprave kluba Tomislav Svetina rekao je u ponedjeljak da je bio ovlašten sklapati i potpisivati ugovore i anekse ugovora s igračima, ali u sadržajnom smislu, ponajprije financijskom, odluke je donosio isključivo Zdravko Mamić.

Svetina je kazao da je u Dinamo došao umjesto bivšeg direktora Damira Vrbanovića, ali da nije imao mogućnost utjecaja na donošenje odluka o financijskom sadržaju ugovora, jer je o tome odlučivao Zdravko Mamić, i na to se nije moglo utjecati. "To sam jednom pokušao 2018. godine, ali su nakon toga odnosi između Zdravka Mamića i mene bili narušeni", rekao je svjedok dodavši kako u svom radu nije vidio odluke iz kojih bi proizlazilo da je Vrbanović u prethodnom razdoblju postupao drukčije od njega.

Govoreći o praksi ugovora o podjeli transfernog obeštećenja, Svetina kaže da se u hrvatskom nogometu još od 1990-ih dijelilo transferno obeštećenje. Navodi kako su igrači u Hrvatskoj igrali za relativno male plaće, u odnosu prema ostatku Europe, pa su klubovi sklapali takve ugovore gdje bi igrači imali pravo na postotak od cjelokupnog transfera u inozemstvo. Ističe da je Zdravko Mamić nakon dolaska u Dinamo htio prestati s takvim načinom poslovanja, ali da hrvatski klubovi i danas koriste institut podjele transfernog obeštećenja, a primjenjuje se i u Južnoj Americi.

Svetina navodi kako je bilo slučajeva da su strane tvrtke od nekih igrača, poput Matea Kovačića i Ante Ćorića, otkupljivale pravo na podjelu transfernog obeštećenja, ali je FIFA 2015. godine zabranila prodaju prava na podjelu transfernog obeštećenja i prenošenje na treće osobe. Na upite obrane potvrdio je da su Mateo Kovačić, Tin Jedvaj, Ante Ćorić i Alen Halilović imali pravo na podjelu transfernog obeštećenja, koliko se sjeća, nije ga imao Marko Pjaca, a Dani Olmo imao je prijedlog ugovora o podjeli transfera, ali dokument nije potpisan.

Na upite Uskoka o transferu Ante Ćorića u talijansku Romu, vrijednom osam milijuna eura, Svetina kaže kako nema saznanja da je ovaj transfer pregledavala Porezna uprava niti da je zbog toga transfera pokrenut neki arbitražni postupak. Na upit je li Zdravkov sin Mario Mamić bio ovlašten angažirati posrednike u ime Dinama, Svetina kaže kako zna da je Mario Mamić imao kontakte s raznim posrednicima, ali se ne može sjetiti je li od Dinama imao neko ovlaštenje za njihovo angažiranje. "Za vrijeme svoga rada i uvidom u dokumentaciju kojom sam raspolagao te analizirajući odluke tijela NK Dinama, nisam stekao dojam da se u klubu događalo nešto nezakonito", rekao je Svetina. H
Isplata novca igračima na ruke
 
Bivši član Izvršnog odbora Dinama Tomislav Marčinko kazao je da je za sve transfere i vođenje transferne politike bio ovlašten Zdravko Mamić, te da je od njega i Mirka Barišića saznao da Dinamo ima račun u Klagenfurtu, da su novac uplaćivali Mirko Barišić i neki sponzori, a trošio se na uglavnom na podmirivanje dugova igračima. Marčinko kaže da se novac podizao u Klagenfurtu, a igračima isplaćivao na ruke, koji su za to potpisivali potvrde. Poznato mu je da su neki igrači imali pravo na podjelu transfernog obeštećenja, jer ih Dinamo nije mogao dovoljno plaćati, a te su naknade iznosile od 30 do 50 posto transfera. Pojasnio je da su to pravo imali najbolji igrači koji su igrali i za reprezentaciju kao što su Luka Modrić i Dejan Lovren.

Možda ste propustili...

USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU

Oštetili državu za 7,2 milijuna eura

POGIBIJA DJEVOJČICE U DUGOM SELU

Vozač kamiona uhićen, neoprezno je skretao

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana