Kultura
OBNOVA JE TRAJALA DESET MJESECI

Vinkovačko Gradsko kazalište otvoreno uz predstavu J. Ivakića
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Ravnatelj Vladimir Andrić kaže kako je ovo povijesni trenutak za kazalište, umjetnike i kulturnu infrastrukturu u Vinkovcima

Nakon deset mjeseci kompletne obnove, vrijedne gotovo 800 tisuća eura, vinkovačko Gradsko kazalište "Joza Ivakić", primilo je svoje vjerne gledatelje u novo gledalište, u kojemu više neće smetati glavonja ispred jer je napokon napravljen blagi pad u drugom dijelu gledališta. Iako je obnovljeno kazalište službeno otvoreno u subotu, već u četvrtak su u novom prostoru gledatelji mogli pogledati komediju Joze Ivakića "Pouzdani sastanak", a istu predstavu Vinkovčani su pogledali i u subotu na otvorenju, i to besplatno, jer Grad je počastio kartama za obje izvedbe.



Vesela komedija


“Pouzdani sastanak" Ivakić je napisao prije 110 godina, ali je komedija iznimno aktualna i primjenjiva i u današnje vrijeme, u kojemu, kao i u Ivakićevo doba, politika igra veliku ulogu u svim segmentima života i može imati pozitivnog, ali i negativnog utjecaja na život čovjeka. U predstavi igraju Duško Gojić, Antonia Mrkonjić, Katarina Šestić Baotić, Vedran Dakić, Mario Rade, Matea Marušić, Dominik Karaula, Josipa Oršolić, Vjekoslav Janković, Zorko Bagić i Lorenco Tolić, neki i po dvije uloge.


Ravnatelj kazališta, ujedno i redatelj predstave Ivakićeve komedije, Vladimir Andrić kaže kako je ovo povijesni trenutak za kazalište, umjetnike i kulturnu infrastrukturu u Vinkovcima.

- Kao redatelj mogu reći kako je predstava vesela uzbudljiva komedija vinkovačkog humora, koji je specifičan, tako da sam stvarno sretan zbog glumaca i podjele. Imamo Duška Gojića, koji je prvak Drame zagrebačkog HNK, naš Vinkovčanin, ali i sve ostale glumce, koji su postigli apsolutan uspjeh. Imamo letećeg čovjeka, efekte, veselje, ludnicu, jako aktualnu temu, "komediju o politiki i birtiji" – objašnjava Vladimir Andrić nakon prve predstave odigrane u obnovljenom kazalištu, u četvrtak.

Vinkovčani, ljubitelji kazališne umjetnosti, naviknuti na vrhunske kazališne događaje, jer u njihovu je gradu nekoliko kazališnih i glumačkih festivala, a česta su i gostovanja renomiranih kazališnih kuća, jedva su dočekali završetak obnoviteljskih radova i prezadovoljni su što mogu opet uživati u predstavama.


U subotu predvečer bilo je svečano u kazališnoj dvorani, ali i ispred nje.

- Nakon najljepše i najmodernije knjižnice sada imamo najljepše, najmodernije i najnovije kazalište. Drago mi je da smo uz pomoć naše razvojne agencije VIA-e, odjela za kulturu i uprave kazališta napravili odličan posao i kompletno obnovili kazalište, te možemo reći kako imamo novu zgradu koja će biti našim glumcima novi dom i koja će stvarati nove predstave na zadovoljstvo svih naših sugrađana - rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uoči premijerne predstave, kojom je i službeno otvoreno obnovljeni GK "Joza Ivakić", a izaslanica ministrice kulture Jasna Vaniček Fila podsjetila je da je kultura temelj svakog grada, a Vinkovčani i vinkovačko kazalište dokaz su kako ona zaista živi.


- Sjetimo se samo Festivala glumca, koji se izvodi već 31 godinu. Ministarstvo kulture dugi niz godina podupire i konkretno premijerni program ovog kazališta i smatram kako je ovo iznimno važan događaj, ne samo za Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju nego i za cijelu Hrvatsku. U svakom slučaju, danas je poseban dan za Vinkovce i hrvatsku kulturu - rekla je Vaniček Fila.

Motiv glumcima


Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, istaknuo je kako je ovo još jedan u nizu lijepih trenutak za vinkovačku kulturu.

- Nakon što smo nedavno imali priliku vidjeti novoizgrađenu vinkovačku knjižnicu, danas imamo i novoobnovljeno Gradsko kazalište "Joza Ivakić". Na ovaj način još jedanput pokazujemo sinergiju Vlade i lokalne zajednice, te kada se sredstva, volja i ciljevi udruže, onda imamo ovakve, divne projekte iza sebe. Nadam se kako će novoobnovljeno kazalište biti motiv svim glumcima, ali i posjetiteljima, koji će ponovno dijeliti emocije s postavama, glumcima, godinama u budućnosti - rekao je Piletić.


Sigurno najsretniji čovjek u subotu na večer u gradu na Bosutu bio je ravnatelj GK "Joza Ivakić", Vladimir Andrić, jer, kako se znao našaliti proteklih mjeseci, više nije ravnatelj gradilišta, već modernog kazališta, koje sada može ulaziti i u veće projekte.

- Sretni smo, ponosni i uzbuđeni, a srce nam je puno. Prekjučer i jučer kazalište je također bilo puno. Naša publika nas se poželjela, a i mi smo se nje. Dođite svi u kazalište - rekao je Vladimir Andrić.

Miroslav Flego
Izaslanica ministrice kulture Jasna Vaniček Fila podsjetila je kako je kultura temelj svakog grada

Najčitanije iz rubrike