Osijek
PREDUSKRSNE GUŽVE NA TRŽNICAMA

Na svježu se ribu čekalo po sat vremena
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
U “trbuhu grada” vrije - prodavači izvukli najjače uskrsne adute, a kupci biraju prema obiteljskim receptima

Ponuda na glavnoj osječkoj tržnici na Gajevu trgu nedvojbeno je najraskošnija u ovo doba godine, kada nam se približava Uskrs. Već pri samom ulasku u "trbuh grada" privući će vas mirisi svježe ubranih plodova kojima je teško odoljeti, kao i čarobni kolorit koji stvaraju, s posebnim naglaskom na dio tržnice na kojem se nalazi povrće i, još više, cvijeće, i ono rezano i ono živo, koje su mnogi već posadili u svojim vrtovima ili na balkonima.



Osječka tradicija


Iako smo, obilazeći štandove, od nekih prodavača mogli čuti kako ih "ubijaju trgovački centri", kojima ne mogu konkurirati cijenama (kao i pokoju kritiku na račun Uprave Tržnice), i dalje veliki broj Osječana ne odustaje od kupnje na piji. To je, naime, osječka tradicija i svaki Osječanin koji drži do toga ne propušta prigodu za kupnju na jednoj od osječkih tržnica. Tako je bilo i u četvrtak prijepodne. Unatoč činjenici da smo glavnu tržnicu posjetili radnim danom prijepodne, sve je vrvjelo kupcima. Osim što manje-više nudi svježe domaće proizvode, mnogi će vam reći i to kako je ona mjesto susreta, razgovora, druženja uz kavicu, sve suprotno od prenapučenih trgovačkih centara gdje ovih dana vlada pomalo kaotična atmosfera. Tržnica je živi organizam koji upravo sada diše punim plućima, stoga ju valja posjetiti makar i u prolazu.


Kada govorimo o povrću, očekivano dominiraju mladi luk i rotkvice, neizostavan dio svake usrkrsne trpeze. Cijena ovih povrtnica iznosi 1 euro za vezicu, a isti ćete iznos platiti i za glavicu zelene salate. Svježi hren osjetno je skuplja, ali i teže dobavljiva namirnica. Nema ju svatko, pa ćete za kilogram platiti i 10 eura, no to je količina koja je malo komu potrebna, stoga je dobro znati da ga je moguće kupiti i na komad, što će vas stajati 1,50 eura. Jaja se prodaju po cijeni od 0,20 do 0,25 eura, ovisno o veličini, neka će završiti obojena, neka ne, ali sva će biti pojedena uz kuhanu šunku ili u kolačima.

Većina kolača koje će ovih dana pripremati domaćice sadrži orašaste plodove, a njihove se cijene kreću od 10 eura naviše za kilogram, koliko stoje lješnjaci, orasi i bademi.


Spomenuli smo već kako je na tržnici u četvrtak prijepodne bilo puno kupaca, no ribarnica u svojem zatvorenom prodajnom prostoru posebna je priča. Već pri samom ulasku one manje strpljive obeshrabrio je krkljanac, pa su se neki odmah okretali u drugom smjeru. Kašete s narezanim potkovama šarana i somova, puni bazeni ribe koja se koprca kao da je svjesna koliko joj je vremena preostalo... Redovi u kojima se stajalo i do sat vremena bili su takvi da nismo mogli pouzdano zaključiti gdje točno počinju, a prodavačice toliko zauzete da su jedva stizale podići pogled iznad radnog prostora, stoga nismo niti pokušavali započinjati razgovor o ponudi i potražnji. Uostalom, sve je bilo jasno, bar što se tiče potonjeg, a što se tiče cijena najtraženijih proizvoda, živi šaran stoji 5,20, som 7,96 eura, a sve popularniji čips od šarana 7,11 eura za kilogram.


Oni koji su planirali na tržnici kupiti pravu dimljenu šunku, neka odmah potraže alternativu u obliku rolavanih šunki i plećki (čije se cijene kreću od 6 do 10 eura po kilogramu), jer dobro poznati OPG-ovac Zlatko Arambašić, koji na tržnici prodaje povrće, požalio nam se kako ju više nigdje nije moguće pronaći. Svu dimljenu šunku koju su imali spremnu za Uskrs prodali su i u mesnici Medven, gdje smo doznali i kako se kreću cijene drugog mesa koje je ovih dana osobito traženo. Janjetina stoji 13,12, prasetina 7,80 eura, a slične ili iste cijene istaknute su i u drugim mesnicama.

Opet Zeleni četvrtak


Iako su rotkvice, mladi luk i obojena jaja već sami po sebi lijepa dekoracija, nerijetko se blagdanski stol ukrašava i buketom cvijeća. Alstromerije, ljiljani, tulipani i narcisi, doznajemo od prodavača, ovih su dana najtraženije rezano cvijeće, a među povrtnicama maćuhice, jaglaci i cijela plejada drugog cvijeća i ukrasnog bilja koje će svaki dom u ovo blagdansko vrijeme učiniti ljepšim i mirisnijim. Kao poseban dodatak mogu poslužiti vrlo lijepi pleteni zečevi, koke, gnijezda, kao i drvena obojena jaja, a sve to također je moguće pronaći na glavnoj piji.


Dodajmo i da se ovog četvrtka na glavnu tržnicu vratio tzv. Zeleni četvrtak, projekt Tržice d.o.o. Osijek, koji je neko vrijeme bio “na čekanju”, no koji bi prema najavama opet trebao postati redovita tjedna manifestacija. Ovom su prigodom djelatnici Tržnice pripremili za zakupce i kupce zdrave napitke od jogurta, špinata, banane i jabuke te namaze na heljdinu kruhu od avokada i humusa. Iz osobnog, ali i iz iskustva kupaca koji su s nama podijelili dojmove, bili su to uistinu slasni (a i zdravi) gutljaji i zalogaji.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike